Pàgina principal  »  Desenvolupament econòmic i territori  »  La iniciativa emprenedora

La iniciativa emprenedora

La posada en marxa del parc científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM) ha enfortit el model de suport a l’emprenedoria iniciat des de fa anys per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) amb l’objectiu d’estimular la creació i captació de talent i d’empreses en el territori.
 
El TecnoCampus Mataró-Maresme es constitueix com un ecosistema per a la innovació que ofereix suport global des de la formació fins a la creació i posterior consolidació de les empreses. En l’àmbit formatiu, els programes destinats a la sensibilització vers la creació d’empresa compten, entre altres iniciatives, amb sessions adreçades a alumnes de secundària.
 
A més, l’emprenedoria és una matèria curricular reglada en els estudis oferts pels centres universitaris del TecnoCampus i, al curs 2010-2011, hem posat en marxa amb èxit el nou Màster Oficial en Emprenedoria i Gestió de la Innovació.
La Nit amb Visió premia els més emprenedors
També en l’àmbit universitari, durant el 2010 hem participat en la recent constituïda Xarxa d’Emprenedoria Universitària, que integra les grans universitats públiques i privades de Catalunya i que ha rebut el reconeixement i suport econòmic de la Generalitat de Catalunya com a projecte innovador.
 
El parc ofereix un programa pioner en el foment de l’esperit emprenedor i l’acompanyament dels futurs empresaris per desenvolupar les seves idees innovadores de negoci. Aquest cicle comprèn les fases de preincubació, incubació i post-incubació. Així, la Incubadora d’empreses, abans ubicada a la seu de l’IMPEM, s’ha traslladat al TCM i ha doblat la seva capacitat. Si el 2009 Mataró tenia 10 empreses incubades, actualment la Incubadora del TCM funciona al 100 % amb 22 empreses instal·lades.
 
Com a dades generals, en els darrers anys hem incrementat el nombre d’emprenedors atesos, primer des de l’IMPEM i ara des del TCM, que han passat de 544 el 2008 a 795 el 2010. També hem augmentat els plans d’empresa finalitzats, de 71 el 2008 a 162 el 2010.

Hem consolidat iniciatives com els Premis Cre@tic i, en l’àmbit dels reconeixements, el Ministeri d’Innovació i Ciència ha distingit Mataró com a "Ciutat de la Ciència i la Innovació", i la Generalitat de Catalunya com a “Pol de localització empresarial preferent en Salut i Benestar”.