Notícies  »  Un centenar de professionals i membres d’entitats participaran a Mataró en unes jornades sobre mutilació genital femenina

Data publicació: 30/09/2011

Un centenar de professionals i membres d’entitats participaran a Mataró en unes jornades sobre mutilació genital femenina

Entre els ponents hi ha l’antropòloga Adriana Kaplan i el doctor Pere Barri

28 països practiquen la mutilació genital. Foto: M.Cruz

28 països practiquen la mutilació genital. Foto: M.Cruz

El proper dilluns, 3 d’octubre, se celebren a Mataró unes Jornades sobre Mutilació Genital Femenina, amb la participació de professionals de reconegut prestigi com ara l’antropòloga Adriana Kaplan, investigadora del Grup Interdisciplinar per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Perjudicials de la UAB, i el doctor Pere Barri, metge ginecòleg de l’Institut Universitari Dexeus i expert en reconstrucció genital. 

 
L’objectiu de les jornades, organitzades pel Servei de Nova Ciutadania de l’Ajuntament amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Immigració, és oferir un espai de debat a les entitats locals, sobretot les que realitzen tasques de suport d’acollida de nouvinguts, i als professionals de la salut, l’educació, els serveis socials i els cossos de seguretat on abordar la problemàtica de la mutilació genital femenina.

En total està prevista l’assistència d’un centenar de persones a les jornades, que tindran lloc al Centre Cívic Pla d’en Boet.
 
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, OMS, entre 100 i 140 milions de dones al món han patit algun tipus de mutilació genital, un ritus que es practica a 28 països africans i a diversos països d’Àsia i l’Orient Mitjà.
 
 
El programa
 
9.00 a 9.30 h. Inauguració de les jornades.
 
. Xavier Bosch i Garcia, director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya.
. Joaquim Fernández i Oller, regidor delegat de Participació i Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró.
. Pere Galbany i Duran, regidor delegat de Família, Benestar Social, Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró. 
 
9.30 a 12.45 h. (amb una pausa de 20 minuts)  

. Les mutilacions genitals femenines: identitat, salut i drets humans.
Propostes per a un abordatge preventiu des dels diferents àmbits d’actuació professional. A càrrec d’Adriana Kaplan i Marcusán i Marga García i Canela, del GIPE/PTP (Grup Interdisciplinar per a la Prevenció i Estudi de les Pràctiques Perjudicials) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
12.45 a 13.30 h.
 
. Presentació del Protocol i de les taules territorials de Mutilació Genital Femenina, a càrrec de Mhamed Abdelouahed Allaoui, tècnic de la Direcció General d’Immigració de la Generalitat de Catalunya.

. La intervenció a Mataró: realitat, prevenció i coordinació, a càrrec d’Aissatou Gaye, infermera i membre de l’Associació Baobab, i de Maria Bermúdez Esquerra, tècnica del Servei de Nova Ciutadania, Joventut i Dona de l’Ajuntament de Mataró.
 
Pausa per dinar
 
16.00 a 17.15 h.
 
. Taula rodona de la comunitat, La veu de les dones i les entitats:
 
. Adama Bojang, de l’Associació Musu Kafo
. Mama Samateh, de l’Associació AMAM
. Fatou Secka, de l’Associació EQUIS
. Aissatou Gaye, de l’Associació Baob
. Moussa Sangare, de l’Associació Baobab
 
17.15 a 18.30 h
 
. Taula rodona de professionals, Experiències d’intervenció:
 
. Imma Sau i Giralt, pediatra de l’Àrea Bàsica de Salut de Santa Coloma de Farners i formadora en prevenció de Mutilació Genital Femenina. Què fem des de pediatria?
. Dolors Corominas i Vilalta i Diariatou Diallo, del Servei de Salut Comunitària i del Servei de Mediació Intercultural Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Proposta d’un abordatge holístic als efectes psicofisiològics de les dones.
. Pere Barri i Soldevila, Clínica Dexeus. La reconstrucció del clítoris, intervenció quirúrgica.
. Lucía Galindo i García, coordinadora de l’Oficina d’Atenció a la Víctima, URPAC, dels Mossos d’Esquadra. L’actuació policial davant d’un cas de Mutilació Genital Femenina.
 
18.30 18.55 h.    Cloenda.
 
. Ivet Castaño i Vilella, responsable coordinació territorial de l’Institut Català de les Dones a Barcelona. Generalitat de Catalunya.
. Josep Palacios i Manuel, cap del Servei de Nova Ciutadania, Joventut i Dona de l’Ajuntament de Mataró.
 
 
 
Imprimir