Notícies  »  Obren el niu de la platja de Sant Simó de Mataró d'on han nascut 98 tortugues caretes

Data publicació: 10/08/2018

Obren el niu de la platja de Sant Simó de Mataró d'on han nascut 98 tortugues caretes

Del total d’exemplars, 58 han nascut de forma natural i han anat a mar (excepte un que està en observació), 15 s’han recuperat amb l’obertura del niu i 25 han desclòs a les incubadores del CRAM

Dos moments de l'obertura del niu ahir. Fotos: Marga Cruz/Ajuntament de Mataró

Dos moments de l'obertura del niu ahir. Fotos: Marga Cruz/Ajuntament de Mataró

Vídeo de Mataró Audiovisual/Ajuntament de Mataró
 

Tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) i l’especialista Elena Abella, amb la col•laboració de la Fundació CRAM, van obrir ahir a la tarda el niu de tortuga careta (Caretta Caretta) situat a la platja de Sant Simó de Mataró on, des de dilluns, havien nascut 58 exemplars d’aquesta espècie protegida i en perill d’extinció. L’obertura del niu ha permès recuperar 15 exemplars més que, d’altra manera, haurien tingut molt poques probabilitats de sortir del niu.

Les 58 tortugues nascudes de forma natural han anat a mar excepte una, que està en observació. Les tortugues van començar a néixer dilluns i han anant sortint fins aquesta passada matinada. Seguint el protocol, i tenint en compte tant l’amenaça de pluges importants com el fet que la posta era el doble del que és habitual, s’ha procedit a l’obertura del niu.

Els tècnics han recollit les tortugues que no han pogut sortir pel seu propi esforç, els ous que no han desclòs, les closques dels que sí que s’han obert i altres restes genètiques que, un cop analitzades, permetran aprofundir en l’estudi de la careta. Els 15 exemplars encara vius però que no havien pogut arribar a la superfície seran objecte ara d’un tractament veterinari a les instal•lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM), que col•labora amb el DTES en la protecció d’aquesta espècie, per comprovar-ne el seu estat i intentar la seva recuperació. També hi han traslladat una tortuga que estava sortint de l’ou i 3 ous més per considerar les possibilitats d’incubació.

Les tortugues nascudes formen part de la posta de 173 ous que una tortuga careta va fer el 15 de juny passat. A la platja n’han nascut 58: 25 la nit de dilluns a dimarts; 14 la de dimarts a dimecres; i 19 la de dimecres a dijous. Avui se n’han extret 15. I, a part, es van dur al CRAM 40 ous inicialment inviables a causa de la seva posició massa propera a la superfície, dels quals 28 van resultar ser fèrtils i, d’aquests, han nascut i sobreviscut 25 tortugues en incubadores. Per tant, el total d’exemplars nascuts d’aquesta posta ascendeix ara a 98. Amb l’obertura del niu acaba l’episodi de cria de l’espècie en aquest niu de Mataró.

La de Mataró representa una de les postes de tortuga careta més quantioses de la Mediterrània occidental i és un cas molt valuós des del punt de vista científic, de conservació i també d’educació ambiental. Dels 173 ous que va posar la tortuga, 133 es van deixar a la platja. D’aquests, tres estaven trencats i 130 es van anar covant gràcies a l’escalfor de la sorra, catalitzada per les altes temperatures dels darrers dies.

Les proves i exploracions que s’han fet als exemplars nascuts indiquen que totes les cries estaven en bones condicions, fet que és valorat molt positivament per l’equip tècnic i científic que n’està fent el seguiment.

Malgrat que en l’èxit de conservació de l’espècie el rol principal i prioritari és la conservació dels exemplars adults, el nou fenomen d’episodis de nidificació de l’espècie a Catalunya requereix d’una atenció igualment rigorosa en tractar-se d’espècies legalment protegides i amenaçades.

En l’operatiu de la posta de la platja de Sant Simó han treballat coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals, i un equip de ciutadans i ciutadanes voluntaris coordinats per l’Ajuntament i que van superar un curs de formació impartit pel DTES per a aquest cas concret.

 

Notícies relacionades

 • Ajuntament i Generalitat activen el protocol de custòdia del niu de tortuga babaua de la platja de Sant Simó
  Data: 22/06/2018

  Una cinquantena de persones van participar ahir en la primera jornada formativa impartida per personal tècnic de l'Ajuntament, de la Generalitat i del CRAM destinada al voluntariat que custodiarà el niu de tortuga babaua (Caretta caretta) de la platja de Sant Simó. Veure més
 • Neixen les primeres tortugues babaues procedents de la posta de la platja de Sant Simó de Mataró
  Data: 06/08/2018

  Les primeres cries procedents de la posta de 173 ous que una tortuga babaua (Caretta caretta) va fer el 15 de juny a la platja de Sant Simó de Mataró han començat a néixer. En concret, des de dijous passat han nascut 25 animals: 1, aquest matí, a la mateixa platja i 24 a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM). Veure més
 • Un total de 19 tortugues nascudes al niu custodiat de la platja de Sant Simó ja han anat cap a mar
  Data: 07/08/2018

  Dinou de les primeres cries nascudes al niu que una tortuga babaua (Caretta caretta) va fer el passat 15 de juny a la platja de Sant Simó es van deixar anar ahir de matinada a mar davant l’expectació de més d’un centenar de persones. Des de dilluns 6, un total de 34 tortugues han emergit del niu, que se sumen a les nascudes en dies previs a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM). Veure més
Imprimir