El Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals (LGTBI), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai, és una jornada festiva i reivindicativa per a la igualtat jurídica i social.

La festa commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, arran d’una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d’homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren. Això marca l’inici de l’activisme homosexual. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTB. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Ángeles per commemorar l’aniversari d’aquests altercats.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l’Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l’orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí.

Des de l’octubre de 2014, Catalunya disposa d’una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d’octubre). Des de l’Ajuntament de Mataró, a través del Centre per a la Igualtat i Recursos a les Dones (CIRD), amb la col·laboració d’altres entitats i organismes, hem elaborat un programa d’activitats per commemorar aquesta diada, reflexionar sobre el tema, afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat.

Veure informació en PDF

 

Infuxerrada: "Els drets del col·lectiu LGTBI+"

A càrrec d'Adrià Reyes, de l'Associació Universitària Sin Vergüenza.

19 h / L'Altre
C. d'en Xammar, 6

Projecció de la pel·lícula/xerrada-col·loqui: "Freeheld, un amor incondicional"

(2015) Dirigida per Peter Sollett. Xerrada-Col·loqui a càrrec de Heidi Pérez, escriptora i membre de la Vocalia de Dones Laia l'Arquera, i Lluïsa González, Secretària de Dona i Igualtat de CCOO VORMAROS.

18.30 h / Centre Cívic Pla d'en Boet
C/ de Juan Sebastian Elcano, 6

Festa pels drets del col·lectiu LGTBI: DE TOTS COLORS

Tallers, inflables, música, parades informatives...

A partir de les 18 h fins les 2 h
Plaça de Can Xammar


Més informació:


Al web municipal www.mataro.cat
Trucant al telèfon 010*

*Des de fora de Mataró: 807 11 70 10. De 8 a 19 h, de dilluns a divendres. Preu de les trucades segons operador.