De Compres

alt

Mataró és una ciutat viva amb una intensa activitat comercial que comprèn des de petits comerços familiars, que tenen els seus inicis en el segle XIX, fins a eixos comercials, mercats fixes i de marxants, fires i fires-mercat i un centre comercial. Aquesta àmplia i variada oferta comercial ha estat un dels factors claus de l’economia local i encara avui és un dels motors de la ciutat.

La ubicació privilegiada a primera línia de mar ha propiciat que, des dels seus inicis romans, en què es comercialitzava amb olis i vins, Mataró hagi estat sempre una ciutat dinàmica i comercial; de fet, el primer mercat central d’abastaments on s’hi realitzaven les grans transaccions comercials és de l'època romana i estava ubicat a la Plaça Xica. Però no va ser fins el 1294 quan es va concedir a la ciutat el privilegi per celebrar el mercat a la Plaça Gran

Des del segle XVI, la Plaça de l’Ajuntament, la Plaça de Santa Anna i La Riera són els tres espais on tradicionalment s’hi celebren les fires. Aquestes són de temàtiques variades; hi ha fires d'alimentació, d'artesania, de pessebres i ornaments de Nadal, de dibuix i pintura, de productes d’ocasió, etc. Darrerament s’ha incorporat el Parc Central com a espai de celebració de fires, que acull, entre d’altres la Fira d'Atraccions.