Notícies  »  Mataró tindrà un monument a l’alcalde republicà Josep Abril

Data publicació: 16/03/2017

Mataró tindrà un monument a l’alcalde republicà Josep Abril

L’artista Perecoll farà una escultura en bronze representant una cadira foradada per 5 trets en record de l’afusellament, del qual avui es compleixen 78 anys

Alcalde Abril. Foto: Fons Carreras/Arxiu Municipal

Alcalde Abril. Foto: Fons Carreras/Arxiu Municipal

L’Ajuntament farà un reconeixement al que va ser alcalde republicà de Mataró i Fill Adoptiu de la Ciutat Josep Abril i Argemí amb un monument commemoratiu a la seva figura. Abril va ser alcalde de Mataró entre els anys 1931 i 1933 i avui, 16 de març, fa 78 anys que va ser afusellat.

 
L’Ajuntament ha encarregat a l’artista mataroní Perecoll la realització d’aquest monument commemoratiu, que serà una escultura de bronze representant una cadira d’època foradada per cinc trets i es col·locarà sobre una peanya de granit. La ubicació provisional que s’està estudiant està vinculada al carrer que porta el nom de l’exalcalde, situat a la plaça de Francisco Tomás y Valiente.
 
El Ple municipal va aprovar per unanimitat l’abril de 2007 erigir un monument per reivindicar la memòria de Josep Abril i que simbolitzés el reconeixement de la ciutat a qui va morir pel fet d’haver-ne estat alcalde.

El Govern municipal, format per PSC i CiU, tirarà endavant finalment la iniciativa, que l’abril de 2016 ERC-MES va continuar reivindicant presentant un prec al Ple.
 
 
Josep Abril i Argemí
 
Josep Abril (Santa Maria de Palautordera 1869 - Barcelona, 1939) va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró en un context especialment complex (1931-1939), esdevenint una de les víctimes més destacades de la repressió franquista de la postguerra a la ciutat. Abril va ser qui va proclamar la II República a la ciutat.
 
Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 va havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Ferralista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1910), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència. El 16 de març de 1939 va ser afusellat al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.
 
L’Ajuntament va nomenar a Josep Abril com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum el 16 d’abril de 2012 en un acte institucional. El títol el van recollir les nétes i la besnéta de l’homenatjat.
 

Notícies relacionades

 • El Ple aprova una proposta de resolució per instal·lar un monòlit en memòria de Josep Abril
  Data: 13/04/2007

  Veure més
 • L’exalcalde republicà Josep Abril és nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat
  Data: 13/04/2012

  L’Ajuntament ha concedit a l’exalcalde republicà Josep Abril i Argemí el reconeixement oficial com a Fill Adoptiu de la ciutat a títol pòstum. Demà tindrà lloc l’acte institucional en què es lliurarà públicament aquest guardó a la família, coincidint amb la celebració del 81 aniversari de la seva elecció de l’alcalde a Mataró i de la proclamació de la segona República. Veure més
 • L’acte de reconeixement de l’exalcalde Josep Abril omple el Saló de Sessions de l’Ajuntament
  Data: 16/04/2012

  L’alcalde, Joan Mora, va lliurar dissabte a les nétes de l’exalcalde republicà Josep Abril el pergamí que l’acredita com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum en un acte institucional que va omplir el Saló de Sessions de l’Ajuntament. Veure més
Imprimir