Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró clama contra la violència vers les dones

Escoltar

Mataró clama contra la violència vers les dones

L’acte institucional de rebuig aplega 200 persones davant de l’Ajuntament

Prop de 200 persones s’han concentrat avui davant de l’Ajuntament per mostrar el seu rebuig contra la violència masclista. L’acte institucional, organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració de Clack Produccions Culturals, s’ha celebrat avui, 25 de novembre, coincidint amb el Dia internacional contra la violència vers les dones.

 

L’acte, presidit per l’alcalde, David Bote, i presentat per la regidora de Joventut i Dona, Marisa Merchán, ha comptat amb l’actuació musical de Minerva Prat. A continuació, ha tingut lloc l’actuació de dansa “Temps de papallones” a càrrec de la ballarina Aina Gargallo i, tot seguit, l’escriptora mataronina Care Santos ha posat veu al manifest “No morim, ens maten”. Aquest manifest ha estat elaborat per les entitats de dones i/o que treballen al Consell municipal d’igualtat dona-home i ha comptat amb el recolzament unànime de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament.

 

Davant de l’Ajuntament també s’ha pogut veure una mostra de cartells contra la violència masclista a càrrec dels usuaris de la Xarxa d’Espais Joves. Un minut de silenci en record de totes les dones que ja no hi són ha posat fi a l’acte.

 

L’acte institucional contra la violència vers les dones s’ha programat aquest any en horari de tarda per donar més ressò a la iniciativa. A més, el rebuig institucional ha estat enguany més visible de cara a la ciutadania amb el desplegament d’una lona a la façana de l’Ajuntament.

 

 

Declaració institucional i manifest “No morim, ens maten”

 

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament va aprovar el 5 de novembre per unanimitat una declaració institucional amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. El text íntegre aprovat, que conté el manifest elaborat pel Consell d’igualtat, és el següent:

 

“El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/134, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar oficialment el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i va instar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar activitats adreçades a sensibilitzar l’opinió pública envers el problema de la violència contra les dones.

 

Mataró ha estat sempre una ciutat sensible i activa contra la violència envers les dones. Ho hem estat, històricament, l’Ajuntament de Mataró i també el conjunt de la societat i especialment diferents col·lectius de dones que any rere any han denunciat la violència i han fet propostes per a la seva eradicació i per ajudar a les dones afectades.

 

Malgrat tot el treball fet per institucions, el desplegament de nova legislació contra la violència envers les dones i la tasca, constant, de molts col·lectius, les xifres de dones assassinades són esgarrifoses.

 

L’Ajuntament de Mataró volem refermar el nostre compromís enfront la violència contra les dones.

 

Un compromís que volem concretar amb recursos i programes per conscienciar, encara més, al conjunt de la ciutadania de Mataró i també amb recursos per atendre i prevenir les situacions de violència masclista.

 

Enguany, amb el suport de la regidoria de Joventut i Dona s’ha treballat amb les entitats que formen part del Consell Municipal d’Igualtat Dona – Home, la redacció d’un manifest propi de Mataró contra la violència masclista i un conjunt d’actes i activitats a l’entorn de la data del 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones:

 

 

«No Morim, ens maten. Per ser dones.

 

El dia 25 de Novembre és el Dia Internacional contra la violència masclista.

 

Un dia internacional que visualitza aquesta vergonyosa violació dels drets humans, que no indica més que vivim en una societat retrograda.

 

No hi ha límits culturals. No hi ha límit de classe ni fronteres. Ens maten a totes. Arreu. Per ser dones.

 

Aquests ja no són delictes invisibles, no és un problema que es redueixi a l’esfera privada.

 

Aquest és l’exemple més brutal de la societat Patriarcal i Masclista en la que no morim, ens maten. Per ser dones.

 

Vivim violència patrimonial i econòmica, violència simbòlica, violència sexual, violència psicològica, violència física... enfront la permissivitat per part dels nostres companys, homes, que no s’atreveixen a repudiar les actituds masclistes i denigrants que les dones, des de nenes fins a ancianes, patim durant tota la nostra vida.

 

Per això, exigim el compromís, a tots els nivells de l’administració pública (Ajuntament, Generalitat i Govern Central) que asseguri:

 

- Els recursos necessaris per l’atenció a les dones que pateixin agressions masclistes: orientació, atenció, tractament, habitatge i formació per sortir de les urpes del seu agressor.

 

- Programes i projectes per la sensibilització del conjunt de la societat contra la violència masclista.

 

- Recursos humans suficients, per atendre en tot el procés i garantir l’agilitat judicial necessària i el compliment de les lleis.

 

Som conscients que aquestes mesures, per sí soles, no serveixen per a eradicar la xacra de la violència masclista, si no som capaces de transformar aquesta societat patriarcal i opressora:

 

- Mitjançant educació en igualtat a les escoles.

 

- Mitjançant la formació i informació a les famílies.

 

- Mitjançant l’educació de la població en igualtat de gènere per part de l’administració pública.

 

- Mitjançant la implicació dels mitjans de comunicació en el foment d’una societat igualitària.

 

Només així, LA DONA, podrà viure lliure de violència masclista i no haurem de tornar a repetir que NO MORIM, ENS MATEN, PER SER DONES.

 

SI ENS EN MATEN A UNA, ENS MATEN A TOTES. NI UNA MENYS.»

 

 

Per tot això els grups municipals PSC, CIU, ERC, VoleMataró, Cs, PPC, CUP, PXC i ICV-EUiA. i reunits en Junta de Portaveus prenem el següents acords:

 

1. L’adhesió de l’Ajuntament de Mataró al Manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

 

2. Fer una crida a la ciutadania a participar als actes organitzats a l’entorn del dia 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

 

3. Fer un agraïment a les persones i col·lectius que participen en l’organització del programa d’actes del 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.”