Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prevenció de residus

Escoltar

Prevenció de residus

Des del punt de vista ambiental el millor residu és aquell que no es genera. En els darrers anys els residus municipals no han parat de créixer. Per aquest motiu, la normativa, en tots els nivells, va situant progressivament la prevenció de residus com la primera prioritat de la gestió dels residus.


Què puc fer?

  • A casa

. Compostatge: la instal.lació d'un compostador a casa (jardí o terrassa) et permetrà poder gestionar els residus orgànics que generes, obtenint com a resultat compost, un adob natural.

. Repara i restaura: pots allargar la vida dels productes reparant mobles i electrodomèstics, restaurant mobles antics i arreglant peces de roba. Evita llençar objectes que encara poden ser útils.

. Beu aigua de l'aixeta: utilitzar l’aigua de l’aixeta per al teu consum habitual (si cal utilitzant mecanismes que en millorin el gust) evita que utilitzis aigua envasada, i d’aquesta manera no generes residus amb les ampolles buides.

. Evita el malbaratament alimentari: un 20 % dels aliments que comprem acaben a la brossa. Sempre que sigui possible evita que el menjar esdevingui un residu, per això és molt important posar-nos al plat quantitats que sapiguem que ens podem acabar, i si ens sobra menjar, el podem guardar per al proper àpat, congelar, etc.

  • A la compra

. Ves a comprar amb cabàs: utilitza una bossa reutilitzable, un cabàs o un carro per anar a comprar, d’aquesta manera estaràs evitant la utilització de bosses de plàstic d’un sol ús, les quals un cop arribes a casa esdevenen residus.

. Fes llista de la compra: quan vagis a comprar cal planificar quins són els aliments que ens fan falta, mirant abans de sortir de casa què tenim al rebost i a la nevera. Fixa’t amb la data de caducitat de tot allò que compris. Fer la llista de la compra et permetrà comprar allò que realment necessites.

. Compra a granel i envasos grans: compra productes a granel, evitaràs l’ús d’embalatges innecessaris. Quan més grans compris els envasos, menys productes hauràs de comprar i, per tant, estaràs reduint el nombre de residus d’envasos que generes. Sempre intenta comprar garrafes, ampolles grans, pots de iogurts grans, etc

. Fes regals immaterials: sovint volem fer regals per demostrar el nostre afecte, però aquests regals poden tenir un efecte molt negatiu sobre el medi ambient. Abans de comprar coses materials, que consumeixen molts recursos, pensa en la possibilitat de regalar béns immaterials: entrades de cine, massatges, un sopar, etc.

  • A l'escola

. Utilitza el paper per les dues cares: si utilitzem el paper per les dues cares, generarem la meitat de residus que si només l’utilitzéssim per una cara. És important imprimir el paper a doble cara, i si tenim fulls impresos a una sola cara i ja no els necessitem, els podem guardar per fer servir com a fulls en brut.

. Intercanvia objectes amb els teus companys: segur que a casa tens llibres, jocs o roba que ja no utilitzes però que encara es troben en bon estat, i a més, molt probablement a algú de la teva escola li agradaria poder llegir el llibre o jugar amb els jocs que tu ja no fas servir. Una gran actuació per prevenir residus és l’intercanvi d’objectes entre els teus companys.

. Utilitza embolcalls reutilitzables a l'hora d'esmorzar: els esmorzar solen portar un embolcall d’un sol ús, com és el paper de plata en els entrepans. Un cop ens hem menjat l’esmorzar generem una bola de paper d’alumini, si tots els alumnes de totes les escoles fessin el mateix, imagineu-vos quina muntanya de paper d’alumini faríem cada dia! Per evitar-ho, pots usar embolcalls reutilitzables per l’esmorzar com són el boc’n’roll o la carmanyola.

. Treballem amb materials reutilitzats: els envasos de plàstic buits, les caixes de cartró i els taps d’ampolles són elements amb els que podem construir manualitats molt divertides. Sempre que puguis, reutilitza materials per a les teves creacions.

  • A l’oficina

. Utilitza elements recarregables: una bona part del material que utilitzem a l’oficina pot ser recarregable. Els bolígrafs i fluorescents recarregables, cartutxos d’impressora, etc. allarguen la vida útil dels productes i generen menys residus.

. Utilitza el paper per ambdues cares: el paper és la fracció residual que més es genera a les oficines, per això s’ha d’utilitzar per ambdues cares. Aprofita els fulls impresos per una sola cara per fulls en brut abans de llençar-los, i imprimeix a doble cara sempre que puguis.

. Fes servir gots reutilitzables: és habitual prendre cafè, aigua o qualsevol altra beguda mentre treballem. Cal evitar la utilització de gots d’un sol ús que esdevenen residus.

. Evita imprimir i desmaterialitza la informació: les noves tecnologies ens permeten digitalitzar la informació, i així evitar imprimir-la i que el paper esdevingui un residu. És important evitar imprimir documents sempre que sigui possible, i si ho fem fer-ho a doble cara.