Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró treballa per la recuperació de la memòria democràtica

Escoltar

Mataró treballa per la recuperació de la memòria democràtica

S’han organitzat activitats adreçades als joves i a tota la població en general



La regidora de Gent Gran, Núria Aguilar, el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, i la presidenta de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Conxita Calvo, han presentat avui en roda de premsa el balanç de les activitats de recuperació de la memòria democràtica que s'han portat a terme en els últims anys des de diferents serveis de l’Ajuntament.


 

Les activitats s’han organitzat des de l’IMAC, l’IME i la regidoria de Gent Gran. Aquesta darrera regidoria les ha vehiculat a través de la Comissió de Memòria Històrica del Consell Municipal de la Gent Gran. La comissió es va constituir el juny de 2001 amb l’objectiu de transmetre la memòria del segle XX i propiciar el diàleg i el debat intergeneracional mitjançant l’apropament dels coneixements de la gent gran als joves i a la població en general.

 

A partir d’ara, totes les activitats relacionades amb la memòria democràtica portaran una imatge identificadora. La imatge consisteix en un cercle en el qual li falten algunes porcions de color groc com a símbol de totes les actuacions que s’apleguen sota el lema “Mataró recorda per la democràcia”.

 

 

Exposicions relacionades amb la memòria democràtica

 

Al llarg de 2010 i 2011, l’IMAC va organitzar 19 exposicions diferents emmarcades en l’eix temàtic “Art i Guerra” a Ca l’Arenas i n’estan previstes 6 més. El 2010 van visitar les exposicions 3.136 persones. En aquest eix temàtic s’ha treballat amb dos conceptes aparentment antagònics (l’art i la guerra; la creació i la destrucció) que massa sovint van de bracet i amb conseqüències evidents per al patrimoni cultural i artístic.

 

Com a activitats complementàries, el 2010 es van organitzar 6 conferències a les quals hi van participar un total de 1.163 persones, i tallers adreçats a les escoles per als alumnes d’educació infantil, primària i ESO. Una altra manera de poder gaudir de les exposicions ha estat a través de les visites guiades amb monitor. També s’ha donat la possibilitat de fer tallers familiars. Als tallers i a les visites guiades hi van participar 8.502 persones. Totes aquestes activitats també es poden fer durant el 2011.

 

El programa inclou l’edició el 2010 de dos dietaris de Rafael Estrany i Marià Ribas.

 

 

Suport a activitats de formació

 

L’IME ha ofert l’assessorament de dos experts a les escoles i instituts de la ciutat, i ha posat a la seva disposició un seguit de recursos i materials a través del programa “Mirades de calidoscopi: retrobar-se amb la Memòria”. Així mateix, ha posat en marxa el Projecte d’Aprenentatge i Servei que té per títol “Experiències amb la memòria: les generacions del franquisme”. El 2010 va donar suport als alumnes i professors de l’Institut Josep Puig i Cadafalch que varen visitar Mauthausen amb motiu de l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració.

 

Una altra activitat ha estat la presentació a un casal de gent gran del treball audiovisual que van realitzar els alumnes de l’Institut Josep Puig i Cadafalch amb motiu de la seva estada a Mauthausen

 

Tres Roques, Centre de Formació Permanent també ha inclòs dins la seva programació anual exposicions relacionades amb la memòria democràtica. Així, el 2010 va presentar 3 exposicions que van ser visitades per 540 persones.

 

 

Els joves i la gent gran

 

Una de les finalitats de la Comissió de Memòria Històrica del Consell Municipal de la Gent Gran a l’hora de programar activitats, ha estat apropar la història dels anys 30 als joves. En aquest sentit, s’han realitzat moltes activitats relacionades amb les escoles i instituts i la gent gran, entre aquests els treballs de recerca que s’han fet des de diferents centres escolars: l’Institut Alexandre Satorras va realitzar un treball sobre la repressió a l’etapa franquista i l’Institut Pla d’en Boet sobre l’exili republicà de 1939.

 

L’exposició “Mataró als anys 30. Recuperem la nostra història” s’ha mostrat de manera itinerant per diferents centres escolars i tot el material escrit i un DVD de la mostra s’ha fet arribar a tots els centres.

 

També es va programar un recorregut pels punts històrics de Mataró durant la Guerra Civil, un acte commemoratiu d’homenatge als expresos polítics i un altre per commemorar l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, entre d’altres.

 

La Comissió de Memòria Històrica del Consell Municipal de la Gent Gran i l’IMAC realitzen una tasca d’enregistrament de testimonis i de recuperació de la història oral, per la qual cosa s’ha comptat amb diferents persones contractades a través dels plans d’ocupació. Fins ara n’hi ha 53 d’enregistrats.

 

Per donar a conèixer i difondre tot el material relacionat amb la memòria democràtica i el treball fet, la comissió ha creat una pàgina web on s’hi pot trobar tota la informació http://www.memoriagentgran.cat/.