Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament acorda retre homenatge a les víctimes del genocidi nazi

Escoltar

L'Ajuntament acorda retre homenatge a les víctimes del genocidi nazi

El Ple del passat 3 de febrer va aprovar per unanimitat una moció conjunta de tots els grups municipals sobre la commemoració del 60è aniversari de l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz. El text íntegre de la moció és el següent:

"El passat 27 de gener es complien 60 anys de l'alliberament a mans de l'exèrcit aliat del camp d'extermini més gran construït pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. El camp d'Auschwitz-Birkenau va ser aixecat pels alemanys en les proximitats d'Oswiecim (Polònia) el maig de 1940, i va ser el primer dels molts camps construïts pels nazis i després alliberats per les tropes aliades.

Es calcula que a Auschwitz-Birkenau o "la fàbrica de la mort", com era conegut, entre 1942 i 1944 van morir al voltant d'1,5 milions de víctimes, la majoria d'origen jueu. Auschwitz es va convertir en un dels emplaçaments de genocidi dels jueus europeus en el marc del pla de Hitler per a l'extermini d'aquest poble. Els episodis esdevinguts en aquell lloc han estat uns dels més obscurs i sinistres de la història d'Europa.

Les tortures i assassinats als camps de concentració, tot i afectar principalment a la població jueva, va afectar també a altres persones i col·lectius. Volem fer una especial referència als mataronins i altres persones del nostre país que varen patir aquesta tràgica situació en el seu exili.

És imprescindible per a l'educació de les nostres futures generacions que Auschwitz no s'oblidi per evitar que capítols com aquell es puguin tornar a repetir. Els camps de concentració nazis són una vergonya i una ofensa cap a la història i cap a l'ésser humà i cal que ho tinguem present donat que el respecte entre les persones és un element fonamental per al desenvolupament d'una Europa en pau.

Malauradament, tot i això, encara es poden veure en l'Europa i el món actuals actes i situacions de barbàrie, marginació i genocidi pel sol fet de ser diferents.

Per tant, el record d'aquesta barbaritat és un deure moral no només pels alemanys i els supervivents sinó per a tota Europa, perquè no hem de permetre que això torni a passar mai més ni enlloc.

Per tot l'exposat, aquests grups municipals PROPOSEN que pel Ple d'aquest Consistori es prenguin els següents ACORDS:

  1. La ciutat de Mataró ret homenatge a totes les víctimes de la "solució final" ideada per l'Alemanya nazi de Hitler.
  2. Condemnar els esdeveniments aleshores ocorreguts i comprometre's a vetllar per la conservació de la memòria històrica.
  3. Demanar al Govern espanyol i al Parlament Europeu que vetllin per la conservació i difusió de la memòria històrica com a element pedagògic i forma de treball per evitar la repetició de fets similars.
  4. L'Ajuntament de Mataró demana als governs espanyol i català que busquin fórmules de reconeixement per als presoners dels camps nazis, i alhora que destinin indemnitzacions o subsidis per a les víctimes i les seves famílies en aquells casos en què sigui necessari.
  5. L'Ajuntament de Mataró convocarà, en el marc d'homenatge a l'alliberament dels camps de concentració que cada any celebrem, actes públics de record d'aquests fets.
  6. El Ple es compromet a fer arribar aquests acords a les associacions i estaments organitzadors de la commemoració del 60è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz: Congrés Jueu Europeu, el memorial de Yad Vachem a Jerusalem i el Ministeri de Cultura de Polònia. De la mateixa manera, es traslladaran els acords a la Comunitat Israeliana de Barcelona, a la Federación de Comunidades Israelitas de España, a l'Amical de Mauthausen, així com a la Generalitat de Catalunya, el Govern espanyol, el Parlament europeu, el Govern alemany i el Govern de l'Estat d'Israel."