Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 500 persones participen a Mataró al IV congrés internacional Recuwatt de gestió de residus

Escoltar

Més de 500 persones participen a Mataró al IV congrés internacional Recuwatt de gestió de residus

La cita ha reunit experts internacionals al TecnoCampus

El congrés internacional Recuwatt, que s’ha celebrat al TecnoCampus Mataró-Maresme, ha tancat avui la seva edició més participativa, tant pel que fa el número d’assistents, amb 510 inscrits, com per la incorporació de noves entitats a l’organització.


 

Recuwatt està impulsat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, i com a novetat s’hi han sumat a l’organització el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. A més, també estan entre els organitzadors la Fundació Fòrum Ambiental i l’Agència de Residus de Catalunya, i hi col·laboren una seixantena d’entitats públiques i privades.

 

La IV edició del congrés es va iniciar dimecres amb una sessió prèvia dedicada al paper de les administracions locals en la gestió i tractament dels residus municipals davant els reptes del 2030 pel que fa a reciclatge, i on la major part dels ponents va concloure que el sistema de recollida porta a porta és el que millors resultats està obtenint.

 

Dijous 27, Recuwatt es va inaugurar de manera oficial amb els parlaments de l’alcalde de Mataró i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, David Bote; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor; i la presidenta de la Comissió de Medi Ambient de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Montserrat Carreras.

 

Entre les conclusions de les ponències i debat de la primera jornada oficial de Recuwatt els participants van destacar que Catalunya i Espanya han de ser més eficients en l’ús dels recursos i la reducció de les emissions de diòxid de carboni per poder assolir els nivells d’economia circular de la mitjana europea dels països del centre i del nord d’Europa.

 

La segona jornada, celebrada avui, ha inclòs un primer bloc de presentacions d’iniciatives privades sobre gestió de residus; i un segon que aprofundit novament en l’economia circular com a nou model conceptual i econòmic.

 

A les 13.30 h ha tingut lloc l’acte de cloenda a càrrec novament de l’alcalde i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, David Bote, que ha destacat la importància d’esdeveniments com Recuwatt per contribuir a “millorar el dia a dia”.

 

 


Conveni de col·laboració amb una comarca libanesa


 

En el marc de Recuwatt, el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i la comarca libanesa EtihadBaladiet Al Dahiah, ubicada al sud de Beirut, han signat un acord de col·laboració en matèria de coneixement i assessorament en la gestió de residus.

 

L’acord el van signar el dijous 27 d’octubre el president del CTRSU del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, i el president d’aquesta comarca libanesa, Mohamad Dergham. El passat mes de juliol una delegació libanesa pertanyent a aquesta comarca va visitar la planta del Consorci i la depuradora d’aigües EDAR del Consell Comarcal, amb la finalitat de prendre nota de les infraestructures i del sistema de gestió tant dels residus com del tractament de les aigües residuals.

 

Aquesta Federació libanesa, amb prop de 2.000.000 d’habitants, està formada per diverses ciutats i municipis i geogràficament està a tocar de l’aeroport internacional Rafiq Hariri. Abans del conflicte entre Israel i el Líban del 2006, aquesta era una zona residencial, així com una zona comercial amb botigues i centres comercials.

 

Ara que aquest territori està en fase de reconstrucció després del conflicte de 2006, una de les principals preocupacions dels seus governants és la correcta gestió dels residus i de l’aigua. Per aquest motiu estan visitant instal·lacions que ja funcionen i que, segons han expressat, poden ser un model de referència.