Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró dóna suport a la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat

Escoltar

Mataró dóna suport a la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat

El Ple municipal del 8 de maig va aprovar, per unanimitat, la declaració institucional que van presentar tots els grups municipals de suport a la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat, de la UNESCO.

El text íntegre de la proposta és el següent:

"Atès que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, està impulsant una candidatura per tal que els Castells siguin reconeguts com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la UNESCO.

Atès que el Parlament de Catalunya, amb el suport de totes les forces representades, va donar suport a aquesta iniciativa mitjançant la següent declaració institucional, llegida al ple parlament el dia 17 d'abril d'aquest any:

'Els castells s'han convertit en una de les expressions més brillants de la cultura popular i tradicional a Catalunya. Van començar a adquirir protagonisme al segle XVIII, en els balls populars de cercavila de les moixigangues o ball de valencians. La primera documentació que prova l'existència de colles castelleres és del 1805; actualment hi ha una seixantena d'agrupacions o colles en actiu escampades arreu del país, la qual cosa és un bon indicador de la pervivència de la tradició i de la vitalitat del fet casteller.

La tradició de bastir construccions humanes és una realitat viva i dinàmica en l'àmbit territorial que li és propi. Els castells han esdevingut un fenomen singular en l'àmbit mundial, un referent simbòlic de la cultura catalana al món, sòlidament arrelat a la societat, culturalment transcendent i, alhora, un fenomen plàstic d'una gran bellesa que transmet emoció.

Però l'autèntica virtut dels castells -més enllà de l'atractiu i el valor intrínsec que tenen com a construccions humanes-, el que els ha fet perdurar en el temps, és la capacitat d'integració social: permeten que les persones que hi participen (siguin homes o dones, i independentment del seu origen social i geogràfic i de la seva edat) posin el seu esforç individual per sobre de les diferències i de manera desinteressada per a assolir solidàriament un objectiu comú, compartit i col·lectiu.

Aquests valors universals són el veritable patrimoni dels castells, que, oberts com estan a tothom, volen compartir amb la resta de la humanitat'.

Atès que, a més,  Mataró té des de fa dotze anys una colla castellera pròpia, els Capgrossos de Mataró, que han omplert d'èxits aquesta etapa de la seva existència, eixamplant l'abast territorial de la pràctica castellera i començant una nova etapa, des d'enguany, amb la nova seu que s'acaba d'inaugurar. D'aquesta manera, la ciutat de Mataró sent com a propi ja el món casteller, que ha incorporat al seu mapa de referents culturals.

Per a tot això, en relació als antecedents exposats, els grups municipals sotasignants proposem al ple l'adopció dels següents,

ACORDS:

1.- Donar suport a la candidatura per a la inscripció dels castells a la llista representativa del patrimoni cultural i imma­terial de la humanitat, de la UNESCO.

2.- Notificar aquest acord a la delegació de la UNESCO  a Catalunya, a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i a la Colla Castellera Capgrossos de Mataró i a tots els grups polítics presents al Parlament de Catalunya."