Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Daniel Giralt-Miracle desvetlla que "Gaudí era un home d'equip"

Escoltar

Daniel Giralt-Miracle desvetlla que "Gaudí era un home d'equip"

El dissabte 23 de novembre hi haurà un acte institucional on es reconeixerà la Nau Gaudí com a km 0 de l’obra de l’arquitecte



El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, va presentar ahir la conferència “Gaudí i els seus col·laboradors”, en el marc del cicle “Els Dijous de la Nau Gaudí”. La sessió va anar a càrrec de Daniel Giralt-Miracle, crític, historiador de l’art i l’arquitectura, i especialista en Gaudí (va ser comissari general de l’Any Internacional Gaudí al 2002), que va fer un recorregut per la biografia de l’arquitecte desvetllant que el personatge, més aviat conegut per treballar en solitari, va ser en realitat “un home que sabia treballar en equip”.


 

Giralt-Miracle va mostrar l’ajut i l’aportació que van fer a la seva obra arquitectes, escultors, fotògrafs, modelistes, artesans, vitrallers, etc, que van ser sol·licitats pel propi Gaudí i que van contribuir a enriquir el seu llegat. “Conèixer l’aportació d’aquests col·laboradors ajudarà a entendre la riquesa, la varietat i els valors tècnics i estètics inherents a l’obra de Gaudí”, va dir Giralt-Miracle.

 

Entre aquests col·laboradors cal destacar Francesc d’A. Berenguer, l’home de més confiança de Gaudí; Joan Rubió, que el va ajudar en els càlculs de les estructures; Josep M. Jujol, la seva mà dreta en tot l’artístic; Domènec Sugrañes, que es va implicar molt en el seu obrador; Francesc Ràfols, amic, company i biògraf; Francesc de Paula Quintana, que va seguir de prop el seus projectes i va aportar grans solucions en el desenvolupament de la seva geometria; Cèsar Martinell, que des de jove va recollir el seu llegat; Joan Bergós, que el va conèixer de prop i va poder explicar moltes dades relacionades amb el seu pensament i el seu “modus operandi”; Isidre Puig Boada, que va aportar solucions tècniques dins del camp de la geometria reglada, i Lluís Bonet i Garí, que, un cop mort Gaudí, va mantenir l’esperit constructiu del mestre. També a aquests arquitectes cal afegir escultors importants com els Matamala i artistes com Llimona o Torres-García.

 

Segons el mateix Giralt- Miracle “s’ha divulgat la idea que Gaudí era un geni isolat, un creador individualista, que tot s’ho feia sol. Però no era així. Gaudí era un home de caràcter, tenia les idees molt clares, i treballava de manera eminentment científica, sotmetent-t’ho tot a un procés empíric, però sol·licitava sovint l’ajuda de totes aquelles persones que podien enriquir les seves obres, tècnicament o estètica”.

 

Aquesta nova edició d’“Els Dijous de la Nau Gaudí” estarà dedicada fins a finals d’any a la figura de l’arquitecte que fa 130 anys va construir a Mataró el seu primer edifici –únic al món– i que va ser restaurat l’any 2002 per l’arquitecte mataroní Manuel Brullet, l’anomenada Nau Gaudí. Es dóna la circumstància, a més, que el 1883 va ser l’any en què Gaudí també va rebre l’encàrrec de la continuació de la construcció del Temple de la Sagrada Família a Barcelona.

 

L’activitat s’emmarca dins de la celebració de les efemèrides dels tres edificis de la ciutat de Mataró construïts per arquitectes destacats internacionalment, que a més de la nau construïda per l’Antoni Gaudí fa 130 anys, són: el Mercat del Rengle, que compleix 120 anys, obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, i l’edifici de La Presó, de l’arquitecte Elies Rogent, que celebra el seu 150è aniversari.

 

 

Gaudí km 0 Mataró

 

Precisament, dissabte 23 de novembre, a les 12.00 h tindrà lloc a la Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47) l’acte institucional d’inici de la commemoració del 130 aniversari de la primera obra del geni de l’arquitectura, que va construir per encàrrec de la Sociedad Cooperativa La Obrera Mataronense. Durant l’acte, les institucions, entitats relacionades amb Gaudí i propietaris dels seus edificis signaran la “Declaració de Mataró”, amb la qual expressen la seva voluntat de treballar conjuntament i coordinadament en la defensa, preservació i difusió del patrimoni de l’arquitecte.

 

L’acte també serà el reconeixement de Mataró, i en concret de la Nau Gaudí, com a km 0 en l’obra de l’arquitecte.