Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde recorda les víctimes de l’accident de tren de Galícia durant la Crida a la Festa Major

Escoltar

L’alcalde recorda les víctimes de l’accident de tren de Galícia durant la Crida a la Festa Major

També apel·la a l’esperit de lluita contra l’estafa de les preferents per construir una Catalunya on l’ètica col·lectiva s’emmiralli en la individual



L’alcalde, Joan Mora, ha presidit aquest vespre des del balcó de l’Ajuntament la Crida a Les Santes, la Festa Major de Mataró, en honor a les patrones de la ciutat, Santa Juliana i Santa Semproniana. Es calcula que a l’acte, que ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, hi han assistit unes 4.000 persones.




La novetat d’enguany ha estat la lectura de part de la declaració institucional aprovada aquest matí en homenatge i suport a les víctimes i familiars dels afectats pel descarrilament de tren de Galícia, en el qual han perdut la vida una vuitantena de persones. La ciutat de Santiago de Compostel·la, on es va produir anit el descarrilament, havia de celebrar les seves festes patronals aquest dies igual que la capital del Maresme, de manera que a banda del dol oficial, un crespó negre llueix al domàs del balcó central de l’Ajuntament en record als afectats pel tràgic accident.

 

L’alcalde ha volgut adreçar-se al públic en gallec: “Que ho pobo galego saiba da nosa solidaridade e condolencia polas súas vítimas. A nosa cidade está á vosa disposición para o que faga falta. Moitos ánimos Galicia”.

 

Durant el discurs, Joan Mora ha fet un balanç de les dues coses que han mantingut preocupades moltes persones a la ciutat, com són la manca de feina i la presumpta doble estafa de les participacions preferents. Mora ha dit que la ciutat serà recordada per la seva ferma voluntat de lluita “contra qui va trair-nos la confiança i, sobretot, perquè la ciutat, en ple, va rebel·lar-se contra la injustícia”. En aquest sentit, ha volgut dir als mataronins que sommia “que a Catalunya s’extengui l’exemple del que ha passat amb les preferents i la gent es conjuri per perfeccionar la democràcia, creant un país on l’ètica col·lectiva s’emmiralli en la individual i forgem una societat justa i lliure”.

 

Per finalitzar, l’alcalde ha dit que “tenim la millor festa del món i la volem conservar”, apel·lant a l’esperit cívic de la gent i ha clos el discurs amb un “Glòria a Les Santes! Visca Mataró… Reina del Maresme! …i Visca Catalunya lliure!!!”.

 

Acte seguit, una traca de petards ha donat pas a l’inici dels balls de les diferents figures, que havien arribat a la porta de l’Ajuntament en cercavila provinents de diferents punts de la ciutat per sentir el discurs de l’alcalde i retrobar-se amb l’Àliga, la figura que representa la Institució.

 

Totes les comparses institucionals i grups d’acompanyament músical han interpretat els seus balls davant l’Ajuntament durant més d’una hora: la rumbeta dels Nans Nous, el Ball de Nans, el Salt de les Diablesses, el Ball de la Momeroteta, el Ball de la Momerota, el Ball del Dragalió, el Ball del Drac, el Ball de l’Àliga, el Ball de Petits (Gegants Toneta i Maneló), el Ball de Quatre (la Família Robafaves), el Ball de Grossos (Robafaves i Geganta), i el Ball d’en Robafaves.

 

Com és habitual, l’espectacle més aclamat pels infants han estat les anomenades Dormides, moment en què els portadors tomben les figures dels gegants per fer-les entrar en horitzontal al vestíbul de l’Ajuntament, on representa que descansen juntament amb la resta de figures i capgrossos fins al proper acte. Les Dormides, juntament amb la Missa del dia 27, són alguns dels aspectes més singulars que es destaquen en la declaració de Les Santes com a Festa patrimonial d’interès nacional.

 



Al centre i al passeig Marítim

 

Acabada la Crida, el següent acte de la Festa Major és la Nit Boja, que comença a les 23.30 h i es desenvolupa enguany en dos punts de la ciutat.

 

Davant de l’Ajuntament començarà el tradicional Desvetllament bellugós, una cercavila de la Família Robafaves amenitzada per la música del popular Bequetero que farà baixar els assistents per la Riera fins a la plaça de Santa Anna comptant fins a 15.

 

Al passeig del Callao hi haurà l’acte alternatiu incorporat des de l’any passat al programa amb la intenció de desmassificar el Desvetllament: l’espectacle Vaparir Tour de Ràdio Flaixbac, enguany coorganitzat per la discoteca Cocoa.

 

A la 1.30 de la matinada comença davant l’Ajuntament l’Escapada a negra nit, el correfoc de Les Santes, i, quan s’acabi, tindrà lloc la Pujada tabalada fins al Parc Central, i la Ruixada, una gran discoteca a l’aire lliure sota aspersors que remullen els assistents amb aigua.