Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Espai Jove Cerdanyola s’inaugura a les noves instal·lacions i se suma als tres espais joves de la ciutat

Escoltar

L’Espai Jove Cerdanyola s’inaugura a les noves instal·lacions i se suma als tres espais joves de la ciutat

La inauguració serà el 9 de març i comptarà amb la visita a les instal·lacions, parlaments i un concert

L’Espai Jove Cerdanyola s’inaugura el proper divendres 9 de març, a partir de les 18h, amb una visita a les noves instal·lacions i els parlaments de l’alcalde, David Bote; de la regidora de Joventut, Marisa Merchán; d’un membre de l’Associació Cultural de Cerdanyola i de dues persones joves usuàries del centre. La inauguració finalitzarà amb el concert, a la plaça de l’Onze de Setembre, d’Oscar Torres & Band. 




Les obres han adequat l’edifici de l’antic Casal municipal de la Gent Gran de Cerdanyola (servei instal•lat al Centre Cívic Espai Gatassa) per adaptar-lo als usos d’un espai jove que ara podrà especialitzar usos i augmentar el ventall i qualitat de recursos que es posen a disposició de les persones usuàries. Durant les obres que van començar el passat mes de juliol, el servei d’espai jove ha continuat i els usuaris, anaven a l’annex del Centre Cívic Cerdanyola.




El nou equipament té entrada des del passeig de Ramon Berenguer III, fa cantonada amb el carrer del Rosselló, on té una sortida d’emergència. A més, l’espai compta amb un pati exterior que dona cap a la plaça de l’Onze de Setembre, en aquesta plaça és on es farà el concert d’inauguració.




El projecte del nou Espai Jove Cerdanyola es desenvolupa en el marc del Pla de Mandat 2016-2019, que entre els seus compromisos contempla l’ampliació dels recursos de les polítiques de joventut.






Les noves instal·lacions




L’equipament, amb una superfície de 502 m², compta amb els següents espais principals:





- Sala de treball intern de l’equip educatiu de l’Espai Jove, format per tres persones amb Grau d’Educació Social, per realitzar les tasques tècniques i administratives de la gestió diària.





- Sala polivalent, diàfana i de planta rectangular, que s’utilitzarà com a punt de trobada i espai relacional, i per a la realització de tallers, assemblees, espai de jocs, projeccions audiovisuals, xerrades i altres actes. També es podrà utilitzar com a espai complementari de suport a l’estudi en període d’exàmens.





- Espai individual d’atenció de persones usuàries o famílies.





- Sala annexa, amb polivalència d’usos i possibilitat de funcionar conjuntament amb la Sala polivalent. S’utilitzarà com a espai de trobada i joc (futbolí, tennis taula, etc.), realització de tallers i activitats en grup reduït.





- Sala d’estudi i d’informàtica, que estarà equipada amb 20 ordinadors amb accés a Internet i mobiliari.






La Xarxa d'Espais Joves




Mataró compta amb una Xarxa de quatre espais joves ubicats als barris de Cerdanyola, Rocafonda-El Palau, La Llàntia i Pla d’en Boet, que esdevenen equipaments de proximitat gratuïts per a totes les persones joves de la ciutat d’entre 12 i 25 anys. Els Espais Joves tenen un horari d’atenció de 20 hores setmanals: de 16:30 a 20:30 h, de dimarts a dissabte (a excepció de l’Espai Jove La Llàntia que el dissabte realitza el servei en horari de matí, de 9.30 h a 13.30 h).




Cadascun dels 4 espais compta amb un equip de 3 educadors/es socials que realitzen la intervenció socioeducativa i la gestió interna del servei amb funcions especialitzades: un/a coordinador/a de l’Espai Jove, un/a referent en medi obert i un/a referent en matèria d’informació als instituts.




Mitjançant un espai relacional, el suport a l’estudi i la dinamització socioeducativa, els espais joves promouen la plena ciutadania i la igualtat d’oportunitats dels joves, esdevenen un altaveu de les seves iniciatives i opinions, i en promouen el seu desenvolupament personal integral. S’ofereixen activitats en els àmbits del lleure, la cultura, la salut, la informació, la formació, el treball i la participació per tal de promoure el desenvolupament personal integral de les persones usuàries.






Persones usuàries i activitats establertes




La Xarxa d’Espais Joves de Mataró va comptar, durant el curs 2016-2017, amb un total de 400 persones joves inscrites al servei. Per espais, l’Espai Jove Cerdanyola és el que té un major nombre de persones inscrites (35,5% del total), seguit de l’Espai Jove Rocafona-El Palau (24,8%) i l’Espai Jove La Llàntia (23,5%). L’Espai Jove Pla d’en Boet és el que té un volum de persones usuàries més reduït, que representa el 16,3% del total.




Més enllà de la programació d’activitats, tallers o sortides que varien de forma trimestral coincident amb el calendari acadèmic, cadascun dels quatre Espais Joves de la ciutat disposa d’uns espais d’activitats que funcionen de forma estable i que són de lliure accés per a totes les persones joves que desitgin fer-ne ús. Les principals activitats estables que s’hi realitzen s’adapten al perfil de la població jove del territori i a les persones usuàries de l’equipament. Són les següents:




-Punt d’informació i assessorament juvenil: servei d’informació juvenil descentralitzat als barris.




-Punt de trobada – espai lúdic: acollida i interacció mitjançant el joc autònom, amb el qual es procura incidir en els processos de sociabilitat, tot donant sortida a les inquietuds i necessitats dels i les joves a través d’un treball d’aprenentatge de la participació.




-Sala d’estudi - suport a l’estudi: suport a l’escolarització i a les famílies en el procés d’acompanyament en l’educació i formació dels seus fills i filles. Un dels objectius és establir un espai estable per a fer deures adaptat a les necessitats dels i les joves usuaris/àries de l’equipament.




-Sala d’ordinadors - accés a Internet i formació en noves tecnologies: accés dels i les joves a les noves tecnologies en igualtat de condicions, facilitant un acompanyament per a un bon ús de les mateixes. S’ofereixen recursos per a qüestions quotidianes com la cerca d’informació d’interès, gestions en línia o la impressió de treballs.




-Espai Assemblea – projecte Proposa’t: espai que tenen les persones joves usuàries per comunicar, proposar i consensuar les seves demandes i necessitats, aquesta és una activitat que té per objectiu facilitar canals, eines i espais per fomentar la cultura democràtica i participativa i l’autogestió.




-Atenció a les famílies: cada espai jove ofereix una franja horària setmanal per atendre a les famílies, per a consultes d’aquestes i per a realitzar reunions de seguiment en determinats casos. Aquest espai serveix per fer un acompanyament a les famílies del procés socioeducatiu dels joves.




-Espai de dinamització juvenil: cada espai jove destina una franja horària a activitats i accions socioeducatives que responguin a les necessitats de les persones usuàries i que estiguin vinculades a la planificació pedagògica de l’Espai Jove. En aquest espai s’hi inclouen tallers, xerrades i altres activitats.




A més, en tots els Espais Joves es porten a terme projectes estratègics com són el projecte de suport escolar; el servei d’informació juvenil als instituts; el projecte d’educadors en medi obert i d’intervenció comunitària i el projecte de Xarxa d’Espais Joves amb perspectiva de gènere.