Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnes de 18 centres educatius reben els diplomes dels projectes d’Aprenentatge Servei que han fet al curs 2013-14

Escoltar

Alumnes de 18 centres educatius reben els diplomes dels projectes d’Aprenentatge Servei que han fet al curs 2013-14

La iniciativa combina aprenentatges a l’aula amb un servei a la comunitat

L’alcalde, Joan Mora, ha presidit aquest matí l’acte de cloenda dels projectes d’Aprenentatge Servei que alumnes de 18 centres educatius de Mataró han desenvolupat durant el curs 2013-2014. A l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament, han assistit també el regidor d’Ensenyament, Pere Galbany, i la presidenta de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, Olga Ortiz.

 

L’Aprenentatge Servei és una metodologia que integra el servei a la comunitat a l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors treballats a l’aula. És, per tant, un projecte educatiu amb una finalitat social, una activitat educativa que uneix les intencionalitats pedagògica i solidària.

 

Mataró treballa aquesta proposta pedagògica des del curs 2006-2007, impulsant-la des de l’educació primària, secundària, cicles formatius i escoles d’adults. Des dels seus inicis hi han participat una vintena de centres educatius i més de 80 entitats, moltes d’elles dins de l’àmbit sòciosanitari. Al llarg dels anys s’hi han desenvolupat més de 135 projectes que han implicat més de 5.000 alumnes. Com a municipi pioner a implantar aquesta metodologia d’aprenentatge, Mataró és un referent i ha participat en diferents jornades arreu de Catalunya i a l’Estat Espanyol per explicar la seva experiència.

 

L’Ajuntament, des de la Direcció d’Ensenyament, promou l’Aprenentatge Servei amb la col·laboració especial de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena i altres entitats com el Banc de Sang i de Teixits, la Fundació Llars de l’Amistat Chesire, Oxfam Intermón, Mans Unides, Banc d’Aliments, Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista, etc. El treball en xarxa amb el món associatiu és fonamental a l’hora d’assessorar el món educatiu com aportar el seu gra de sorra per aconseguir un Mataró més solidari. També han col·laborat altres serveis municipals com el Servei de Família i el Servei de Projectes Transversals, Participació i Ciutadania.

 

 

24 projectes al darrer curs

 

En l’edició 2013-2014 dels projectes Aprenentatge Servei s’han desenvolupat 24 projectes de 18 centres educatius. En concret, els participants han estat 4 instituts públics de secundària (Institut Miquel Biada, Institut Pla d’en Boet, Institut Alexandre Satorras i Institut Puig i Cadafalch), 7 escoles concertades (Escoles Freta, Escola Salesians Sant Antoni de Pàdua, Escola GEM, Escola Meritxell, Escoles Maristes Valldemia, Escola Mare de Déu de Lourdes, Escola Pia Santa Anna), 6 escoles de primària (Escola Àngela Bransuela, Escola la Llàntia, Escola Angeleta Ferrer, Escola Tomàs Viñas, Escola Camí del Mig i Escola Torre Llauder) i també l’Escola d’Adults Can Noè.

 

Aquest ha estat el primer curs que s’han començat a implementar els projectes de Servei Comunitari, una experiència pilot del Departament d’Ensenyament per implantar l’Aprenentatge Servei a secundària implicant a tot el grup classe. A Mataró hi ha 5 centres educatius que hi estan treballant.

 

 

Xerrada i presentació de tres dels projectes

 

Durant l’acte de cloenda celebrat avui, la pedagoga Mariona Graell, professora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona, ha ofert una xerrada als assistents sobre la vinculació de l’Aprenentatge Servei i els valors. Aquesta metodologia permet treballar amb els alumnes valors com l’ajuda mútua, el respecte, la paciència, la sostenibilitat, la solidaritat, etc.

 

També s’han presentat públicament tres dels projectes desenvolupats aquest any:

 

La professora de l’Institut Alexandre Satorras Imma Font ha explicat com 28 alumnes de 2n d’ESO van anar-hi de manera voluntària durant un trimestre tots els dilluns a la tarda a l’Escola Antonio Machado per llegir en parella amb alumnes de 4t de primària, de manera que el més gran ajudava el més petit.

 

La tècnica de Promoció del Maresme del Banc de Sang i de Teixits Vanessa Pleguezuelos ha detallat les diferents iniciatives i campanyes de donació de sang que s’han fet durant el curs amb la participació d’alumnes de diferents centres educatius de Mataró.

 

Per últim, les professores de l’Institut Pla d’en Boet Sandra Martín i Mila Domeque han explicat el projecte “Boet Contra la Fam”, que ha treballat la injustícia alimentària de manera conjunta amb Oxfam Intermón amb diferents propostes, com una recollida d’aliments per a la Fundació Sant Joaquim, un vídeo i una pàgina web (www.boetcontralafam.cat) que ha estat reconeguda per la Fundació PuntCant i el concurs Websalpunt amb el segon premi en la categoria de 1r a 4t d’ESO.

 

L’acte ha finalitzat amb el lliurament dels diplomes a representants dels alumnes que han participat en els projectes d’aquest any.