Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament impulsa la creació d’un Clúster de Tecnologies Biomèdiques del Maresme

Escoltar

L’Ajuntament impulsa la creació d’un Clúster de Tecnologies Biomèdiques del Maresme

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un clúster de tecnologies biomèdiques a la comarca del Maresme juntament amb empreses i institucions que treballen des de fa anys en aquest àmbit. La iniciativa neix conjuntament amb TecnoCampus Mataró-Maresme, CETEMMSA Technological Centre, TicSalut, Institut Guttmann, EsteveTeijin Healthcare i el Consorci Sanitari del Maresme. Representants d’aquestes institucions es van reunir el passat dimecres 9 de novembre amb l’alcalde de Mataró, Joan Mora, al qual van demanar el seu suport per tirar endavant aquesta iniciativa.




El Clúster de Tecnologies Biomèdiques del Maresme (CTBM) és una iniciativa de diferents agents que treballen en recerca i en desenvolupament en l’àmbit de la salut, en un entorn geogràfic de certa proximitat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer evident i posar de relleu l’activitat creuada que ja es dóna entre alguns dels partners del clúster amb la voluntat de buscar un efecte multiplicador, així com la complicitat de diferents agents del territori.

 

Mataró i la seva àrea d’influència ja van ser reconeguts com a pol de localització d’alt impacte en els àmbits de salut i benestar per la Generalitat de Catalunya. A Catalunya hi ha vuit pols d’aquest tipus en diversos sectors. Mataró és el centre neuràlgic del Pol de les TIC en la Salut i el Benestar, focalitzat en l’ús intensiu de les noves tecnologies. El centre de referència a la zona és el TecnoCampus Mataró-Maresme, que participa de la línia d’ajuts d’ACC1Ó que promou la instal·lació d’empreses tractores als parcs tecnològics de Catalunya. En aquest sentit, compta amb un nou edifici 7.000 m² per a l’establiment d’empreses de base tecnològica. L’activitat del parc es basa en la innovació i difusió del coneixement gràcies al binomi empresa-universitat, tot concentrant centres tecnològics com el de R+D+i CETEMMSA Technological Centre, la Fundació TIC SALUT o la nova Escola Superior de Ciències de la Salut, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra. 

 

Cada un dels partners que impulsen el Clúster de Tecnologies Biomèdiques del Maresme treballa ja en projectes en aquest àmbit:

 

La Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme té com a grup de recerca el Centre de Competències d’Integració-TCM, que treballa per facilitar la integració, la interoperabilitat i l’ús d’estàndards en el sector sanitari en general i, especialment, en els sistemes públics de salut, de la mà de la Fundació TIC Salut. A més, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme és titular de l’Escola Superior de Ciències de la Salut, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, que du a terme docència i projectes de recerca en aquest àmbit.

 

CETEMMSA Technological Centre és un centre tecnològic dedicat a transferir tecnologia i coneixements a les empreses per millorar la seva competitivitat a través de la innovació. És un centre de recerca aplicada de referència internacional en tractament de superfícies flexibles dins del camp dels Printed Electronics i dinamitza, desenvolupa i potencia el mercat a través del concepte “d’imprimir electrònica”. Amb els seus projectes en tecnologies biomèdiques busca donar una posició d’avantatge competitiu a les empreses a través de la recerca precompetitiva en tractament de superfícies flexibles, la creació i integració de dispositius, el prototipatge i l’enginyeria industrial “Smart Engineering” amb la finalitat de minimitzar el temps d'accés al mercat d’aquestes innovacions enfocades al sector salut.

 

TicSalut és una fundació impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té per objecte el desenvolupament i la utilització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) i el treball en xarxa en l’àmbit de la salut, avançant cap a un model basat en l’atenció personalitzada i humana per tota la ciutadania. Algunes de les seves línies de treball són la innovació, l’assessoria, la formació i desenvolupament i l’avaluació de l’impacte dels projectes realitzats. TicSalut és un centre de referència a Catalunya, treballant en xarxa amb altres entitats d’Espanya, Europa i d’arreu del món.

 

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) atén una població de 250.000 persones del Maresme Central, des de Premià de Mar fins a Arenys de Munt. En salut mental, l’àrea d’influència de la institució comprèn un total de 400.000 habitants, tota la comarca del Maresme. Compta amb l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, una Àrea de Salut Mental i Addiccions i tres Àrees Bàsiques de Salut: Mataró-Centre, Cirera-Molins i Argentona.

 

EsteveTeijin Healthcare, joint-venture entre Esteve i Teijin, és una companyia dedicada a les teràpies respiratòries domiciliàries, incloent la fabricació, distribució i subministrament d'oxigen medicinal destinat a l’atenció domiciliària. Té un fort compromís amb la innovació basat en la millora del servei proporcionat als pacients, aprofitant l'experiència d'Esteve en l'àmbit de la salut i el compromís d'Esteve i Teijin cap a les administracions, els metges, el personal sanitari i molt especialment, cap al pacient.

 

L’Institut Guttmann és un hospital de referència per al tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de les persones amb lesió medul∙lar, dany cerebral adquirit o una altra gran discapacitat d’origen neurològic. Per potenciar la recerca, té establerts convenis de cooperació amb més de 60 entitats d’arreu del món, amb programes estratègics de bioenginyeria aplicada a l'autonomia funcional de les persones; neuroestimulació, neuromodulació i estimulació no invasiva; TIC’s aplicades a la rehabilitació neuropsicològica i estimulació cognitiva; neurorehabilitació de la funció digestiva; medicina regenerativa; i anàlisi de resultats aplicada a la generació de coneixement.