Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nomenclàtor de Mataró afegeix 11 noms a diferents vials i espais públics

Escoltar

El nomenclàtor de Mataró afegeix 11 noms a diferents vials i espais públics

També se n’han modificat dos i un altre ha quedat eliminat

Mataró ha donat nom a 11 nous vials i espais públics de la ciutat, n’ha modificat dos més i n’ha eliminat un altre.



El Ple municipal de novembre va aprovar per unanimitat la següent proposta de la Comissió Municipal del Nomenclàtor de la Ciutat:

 

. Riera de Sant Simó: riera que transcorre paral·lela a les rondes de Joan d’Àustria i de Miguel de Cervantes i que ja era coneguda per aquest nom que ara s’oficialitza.

 

. Camí dels Contrabandistes: camí que segueix al carrer de Josep Trueta i Raspall, proper a l’Estadi Municipal d’Atletisme. Discorre seguint una cota mitjana entre la plana litoral i la carena. El nom de Contrabandistes voldria recordar el pas del contraban per aquest camí a causa de la seva escassa utilització, a diferència dels camins de plana.

 

. Pati del Cafè Nou: espai existent darrera de l’edifici de La Presó (cantonada entre la Muralla de la Presó i La Riera). Està previst que properament l’espai s’urbanitzi i es recuperi l’espai per a ús públic.

 

. Passatge d’Elies Rogent: nou vial que s’obrirà a l’entorn de l’edifici de La Presó i que donarà accés a l’espai i comunicarà La Riera i la Muralla de la Presó. Elies Rogent va ser l’arquitecte que el 1863 va construir l’edifici de La Presó, primer de l’Estat espanyol construït segons el sistema panòptic.

 

. Plaça del Llac de Salarn: rotonda situada a la intersecció de l’avinguda del Maresme i la ronda de Barceló. En un document de Berenguer de Sant Vicenç de l’any 1292 on es refereixen els límits de la parròquia de Santa Maria de Ciutat Freta apareix el topònim Llac de Salarn situant-lo pròxim a la Torre del Cogoll (Torre Llauder) en aquell moment pertanyent a Argentona. Sembla que era una bassa litoral pròpia d’un ambient de marjals i aiguamolls.

 

. Plaça de Federico García Lorca: espai existent a l’interior d’una illa d’edificis que té entrada al carrer d’Atenas.

 

. Passatge de Bons Amics: espai localitzat entre els carrers de la Mare de Déu de la Cisa i de la Marató. Bons Amics era el nom de l’antiga escola bressol que estava ubicada a la zona.

 

. Plaça del Camí de Traià: rotonda localitzada a la intersecció de la carretera d’Argentona, l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch i les rondes de Josep Tarradellas i de Bellavista. El topònim Traià és d’origen romà i fa referència a un antic veïnat situat a l’entorn de l’ermita de Sant Jaume, anteriorment sota l’advocació de Sant Cugat. Actualment pertany al terme d’Argentona.

 

. Plaça de Josep Lluís Lligonya: espai situat a la intersecció dels carrers de Marià Ribas, del Torrent de la Pólvora i de Salvador Cruxent. Josep Lluís Lligonya va ser el fundador de l’antiga Televisió de Mataró.

 

. Plaça dels Quatre Camins: punt d’encreuament del Camí del Mig, la ronda del Cros i el Camí del Sant Crist.

 

. Rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic: rotonda situada a la carretera N-II direcció a Sant Andreu de Llavaneres i que connecta amb la ronda de Mataró C-32. Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel (Braunschweig, 1691 - Viena, 1750), princesa de Brunsvic, va ser l’esposa de l’arxiduc Carles d’Àustria, el que seria el futur emperador romanogermànic Carles VI, el pretendent Habsburg a la Corona espanyola en el marc de la Guerra de Successió, enfrontat a l’aspirant francès Felip (futur Felip V). L’arxiduquessa Elisabet Cristina va arribar a Catalunya el 25 de juliol de 1708 per casar-se amb l’arxiduc Carles d’Àustria, desembarcant a la platja de Mataró, on va ser triomfalment rebuda per les autoritats i els habitants de la vila. S’hi va allotjar durant tres dies durant els quals es van celebrar multitud d’actes i festes en el seu honor. A Mataró la va venir a rebre el seu futur espòs. El casament va tenir lloc a la capital catalana, a l’església de Santa Maria del Mar, l’1 d’agost d’aquell mateix any.

 

Es modifiquen els noms dels següents vials:

 

. Plaça de Joan Lluís Gonzàlez Haro (Mossèn Biscuter): la modificació elimina la denominació de plaça de Mossèn Biscúter (Juan Luis González Haro) per anomenar-se a partir d’ara plaça de Joan Lluís Gonzàlez Haro (Mossèn Biscuter).

 

. Carrer de Josep Fradera i Llanas: la modificació elimina el nom anterior de carrer de Manuel Fradera i Llanes per anomenar-se carrer de Josep Fradera i Llanas.

 

S’elimina del nomenclàtor:

 

. Carrer de Sòcrates: fruit de la reurbanització de la zona per construir l’escola Marta Mata el vial s’ha eliminat. El nom de Sòcrates queda en llista per si és el cas anomenar un altre vial.