Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sebastià Alzamora desgrana la història de la literatura fantàstica catalana en la conferència amb motiu de Sant Jordi

Escoltar

Sebastià Alzamora desgrana la història de la literatura fantàstica catalana en la conferència amb motiu de Sant Jordi

L’acte va omplir ahir al vespre el Saló de Sessions de l’Ajuntament

L’alcalde, Joan Mora, va presidir ahir l’acte acadèmic institucional amb motiu de Sant Jordi, que enguany va ser protagonitzat per l’escriptor Sebastià Alzamora.


 

El Saló de Sessions de l’Ajuntament es va omplir per escoltar la conferència del guanyador del Premi Sant Jordi 2011, titulada “La literatura fantàstica moderna en llengua catalana”.

 

El president d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme, Antoni Pous, va glossar breument la figura del conferenciant, nascut a Llucmajor (Mallorca), el 1972.

 

Sebastià Alzamora va escollir la literatura fantàstica com a  tema per a la conferència perquè considera que, malgrat que el gènere fantàstic no ha estat gaire divulgat ni gosa d’afèrrims defensors, paga la pena conèixer els seus autors i no desmerèixer les grans obres que n’han fet. L’escriptor i crític literari creu que hi hagut una “prevenció generalitzada” contra el gènere fantàstic perquè autors de prestigi, com per exemple Josep Plà, considerava que “la literatura d’imaginació estava a les antípodes del que ell feia”.

 

Alzamora va anar desgranant els autors i les obres que considerava més rellevants per demostrar als assistents que el llegat és molt extens. Per fer-ho va repassar tots els moviments literaris i artístics de l’època moderna: des del folklorisme, la Renaixença, el Romanticisme, el Noucentisme, les Avantguardes, el Surrealisme, o el futurisme utòpic i fins a l’actualitat.

 

Així, va anomenar Jacint Verdaguer amb “L’Atlàntida”, Joan Maragall amb “La llegenda del Compte Arnau”, Adrià Gual amb “Nocturn”, Salvador Dalí, J.V. Foix amb “La vida secreta”, Pere IV, Francesc Trabal amb “L’home que es va perdre”, Salvador Espriu amb “Letizia, un conte de Poe sense Poe ni por”, Pere Calders amb “Invasió subtil i altres contes”, Llorenç Villalonga, Mercè Rodoreda, Miquel de Palol i Quim Monzó.

 

L’alcalde, Joan Mora, va cloure l’acte agraint al conferenciant la llarga llista de títols comentats, fet que evidencia la riquesa i varietat de la literatura catalana: “Una altra vegada queda demostrada la fortalesa que té aquest poble per generar cultura”.

 

L’alcalde va aprofitar per animar als assistents a participar en la resta de cites programades amb motiu de Sant Jordi, tant els actes més tradicionals com els nous, com el Ball de Nit del dia 21.