Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova crear una Taula ciutadana de la memòria històrica

Escoltar

Mataró aprova crear una Taula ciutadana de la memòria històrica

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous, 17 de gener, una Proposta de resolució per crear una Taula ciutadana de la memòria històrica democràtica que coordini activitats i contribueixi a la divulgació d’aquestes iniciatives. La proposta va ser presentada pel grup municipal de la CUP.




El text es va aprovar amb els vots favorables de la CUP, PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martinez. S’hi va abstenir el grup de C’s i van votar-hi en contra PxC i el regidor no adscrit Víctor Paramés. El grup municipal del PPC no va votar la proposta.




El text íntegre aprovat és el següent:




“Mataró ha estat una ciutat capdavantera en la recuperació de la memòria democràtica, en la recerca i la divulgació històrica del període de la República, la Guerra Civil i la lluita contra la Dictadura franquista.




Aquesta sensibilitat s’ha traduït en l’existència d’una xarxa informal de persones interessades en la història i, també, en l’articulació de diverses entitats memorialistes o bé vinculades a la recerca i la difusió de la història i, específicament, en la reivindicació dels valors democràtics, antifeixistes i republicans.




Justament, en els últims dos anys, gran part de les entitats i de les persones implicades en l’àmbit de la memòria s’han agrupat entorn a la Comissió Joan Peiró. Aquesta experiència ha estat un model de pluralitat i de treball en xarxa molt profitós, i pensem que seria bo donar-li continuïtat amb la constitució d’una taula de la memòria històrica, que tingui com a finalitat coordinar activitats i col·laborar en l’organització d’actes per impulsar la recerca i contribuir a la divulgació de la memòria històrica.




En aquest sentit, cal tenir present que ara mateix, amb la participació i/o organització directa del propi Ajuntament de Mataró, se celebren diversos actes i activitats relacionades amb la memòria històrica, que impliquen a diverses entitats: Dia de l’Holocaust, Dia de l’Exili, Dia de la República el 14 d’abril, Homenatge a Joan Peiró, actes d’homenatge i record al President Companys i a l’Alcalde Josep Abril, ruta senyalitzada dels fortins.




Tenint en compte que a Mataró hi ha diferents espais de memòria històrica democràtica que són una referència, que estan estretament vinculats a activitats commemoratives, actes i homenatges públics, i que tenen un gran potencial educatiu i de projecció de la ciutat.




Considerem que l’Ajuntament de Mataró, a més de posar en marxa un Pla de Memòria Històrica Democràtica, que ja s’està treballant, ha d’impulsar la creació d’una Taula de la memòria històrica democràtica per interrelacionar les persones, els grups de recerca i les entitats memorialistes de la nostra ciutat, per fer d’enllaç amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, per posar en valor tots els espais de memòria democràtica existents, per reforçar les activitats que ja es duen a terme, així com també per afavorir l’impuls de noves iniciatives.




Per aquests motius, el Grup Municipal de la CUP proposa al Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró l’acord següent:




- Crear una Taula ciutadana de la memòria històrica democràtica per interrelacionar les persones, grups de recerca i entitats memorialistes Mataró que tinguin interès a treballar en aquest àmbit; per fer d’enllaç amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; per posar en valor tots els espais de memòria democràtica de la ciutat; per posar en comú les activitats que ja es fan, així com també per definir unes línies d’actuació conjuntes destinades a reforçar la recerca, el coneixement i la divulgació de la memòria històrica democràtica, antifeixista i republicana de la ciutat”.