Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra Republicana demana la regulació del mercat elèctric a Mataró

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Esquerra Republicana demana la regulació del mercat elèctric a Mataró

El grup municipal d'Esquerra Republicana - MES ha presentat una Declaració Institucional, junt amb En Comú Podem Mataró, per tal de demanar la regulació del mercat elèctric.

Tal com exposa la declaració institucional entenem que l’ús i l’accés a l’energia estan directament relacionats amb el benestar de les persones. Una vida digna implica poder escalfar-se, il·luminar-se, cuinar, conservar els aliments, o tenir accés a aigua calenta, de manera que l’energia constitueix una necessitat bàsica per a tothom. A nivell col·lectiu, el subministrament d’energia elèctrica és essencial per al funcionament de la nostra societat i un element clau per reduir la pobresa i millorar l’educació, la salut, la sostenibilitat ambiental, l’economia, i poder gaudir d’un medi ambient saludable. L’accés a l’energia és un dret.

L'electricitat va batre rècords a l'estat espanyol. Al mercat majorista els preus es van duplicar el dijous dia 7 respecte els dies anteriors i es va arribar a superar el 100 euros megawatt hora (Mwh), i el dia 8 s'arribava als 94,99 euros el Mwh de mitjana, el preu més alt de la història del mercat espanyol, amb un màxim de 114,89 euros a  les 20 hores, el preu més car en una franja horària de la darrera dècada. Al mateix temps i coincidint amb el temporal de neu i amb la baixada generalitzada de les temperatures a Catalunya, s’han produït talls en el subministrament elèctric a molts barris de pobles i ciutats del nostre país. 

Les companyies elèctriques han deixat sense subministrament, de manera permanent o repetitiva diferents punts del territori. Centenars de famílies de diferents barris de ciutats com Barcelona, Badalona, Montcada, Ripollet, Cerdanyola, Sabadell, Figueres, Girona, Granollers, Terrassa, Igualada, etc, ha estat privades d’un dret fonamental com és l'accés al subministrament bàsic d'energia elèctrica i amb la incertesa vital a causa de la mancança d’un servei essencial. Aquesta situació ha comportat que els ciutadans i ciutadanes, i els sectors del comerç, hostaleria, restauració, castigats per la crisi pandèmica, hagin de suportar grans pèrdues econòmiques afegides, que posen en risc la seva viabilitat.

Per aquests motius entre altres els acords eren els següents: 

1.  Exigir al Govern de l’Estat mesures urgents per la regulació dels preus del mercat elèctric i frenar l'especulació en moments de màxima vulnerabilitat social i econòmica. Començant per realitzar una auditoria sobre l’origen del deute elèctric i el valor real de la producció elèctrica.

2.  Exigir al Govern de l’Estat una baixada de l'IVA que s'aplica al rebut de  llum en els diferents trams així com a oferir informació de forma transparent en quant a l’aportació pública que es fa a les empreses subministradores.

3. Instar al Govern de l’Estat amb caràcter immediat a la regulació d’una tarifa que protegeixi realment a les famílies més vulnerables i als sectors econòmics i comercials més afectats per la crisi.

4.  Instar el Govern de la Generalitat a sancionar les operadores elèctriques per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania i per l’incompliment de l’obligació de subministrament d’energia, rescabalant les famílies dels danys i perjudicis causats en les situacions d’interrupcions del subministrament elèctric.

5. Reclamar a les empreses subministradores que acompleixin amb la seva obligació de satisfer amb la prestació de serveis pels què la ciutadania, com a legítims clients, paguen un preu molt alt.

6. Exigir al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat a auditar les companyies subministradores responsables de les xarxes on s'hagin produït talls elèctrics durant la tempesta  Filomena i a sancionar, en cas que sigui pertinent, en aquells casos on es demostri que els talls s'han produït pel mal estat de la xarxa de distribució.

7. Exigir al Govern de la Generalitat que exerceixi la seva competència administrativa regulada a l’Estatut d’Autonomia (art. 133) d’exercir el control, seguiment i garantia de la bona implementació i distribució de la xarxa i servei en les llars, establiments, comerços i empreses.

8.  Instar l’obertura d’un canal específic per a les queixes i reclamacions ciutadanes des de la mateixa Generalitat o des de la companyia titular de la xarxa de distribució.

9.  Demanar al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat una taula de participació del món local mitjançant l’Associació de municipis i Entitats per l’Energia Pública i les entitats municipalistes de Catalunya tant en la transposició de les directives europees sobre la transició ecològica com en el control de la qualitat del servei, i recollir les seves aportacions per anar a un escenari de gestió ciutadana, municipalista i pública de l’energia.

10.  Instar el govern de l’Estat a accelerar el desenvolupament de les comunitats energètiques locals, per a la transposició a l'ordenament jurídic espanyol de les directives conegudes com a “Paquet d’hivern”, amb totes les atribucions i possibilitats que aquestes directives obren i l’aprovació de les reformes necessàries perquè es permeti un autoconsum compartit coneguts com a repartiments dinàmics.

11. Apostar des de la Diputació de Barcelona per un model energètic 100% procedent de fonts renovables, on la ciutadania i els municipis tinguin un paper central, no sols en el consum sinó també en la generació i gestió energètica amb el foment de les comunitats energètiques i l’autosuficiència amb la creació d’una línia de suport tècnic i econòmic en els projectes pioners de creació de comunitats energètiques locals.

12. Comunicar els presents acords a la Vicepresidència Quarta i Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament Europeu, Congrés, Senat i Parlament de Catalunya, al Síndic de Greuges, a les Organitzacions de Consum de Catalunya, a l’Aliança per la Pobresa Energètica, a les companyies subministradores que operen a la demarcació de Barcelona, a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) i a les entitats municipalistes de Catalunya.


La Declaració va ser aprova a la Junta de Portaveus amb els vots a favor de: Esquerra Republicana - MES, En Comú Podem, Junts per Mataró, Partit Socialista, i els vots en contra de: Ciutadans.