Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una Declaració institucional condemna les massacres de les forces armades israelianes contra la població palestina

Escoltar

Una Declaració institucional condemna les massacres de les forces armades israelianes contra la població palestina

La Junta de Govern celebrada el 4 de juny va aprovar una Declaració institucional de condemna a les massacres comeses per les forces armades israelianes contra la població palestina. El text, presentat per ICV-EUiA i la regidora no adscrita, es va aprovar amb els vots a favor del PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, Ciutadans i la CUP, l’abstenció de PXC i els vots en contra del PP. 




El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:





“L'ocupació de Palestina és una de les violències més enquistades i antigues que viu la Mediterrània, i que té repercussions globals. Un conflicte atiat ara mateix per declaracions com les del President dels Estats Units, Donald Trump que el proppassat dia 6 de desembre, reconeixia en solitari a la ciutat de Jerusalem capital d'Israel. Val a dir que es tracta d’una declaració contrària al Dret Internacional i les decisions de les Nacions Unides, i que suposa una nova agressió als anhels de pau i justícia que tots els pobles del Mediterrani desitgem a la regió.




Al llarg dels últims 11 anys, la població civil de la Franja de Gaza ha patit les greus conseqüències del bloqueig il·legal d’Israel, a més de tres guerres. L’economia de Gaza s’ha reduït extremadament, i en aquests moments la població depèn gairebé totalment de l’ajuda internacional a través de la l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient, en endavant UNRWA. Gaza té un dels índex d’atur més alts del món, més del 44%. Quatre anys després de l’agressió de 2014 encara hi ha més de 22.000 persones sense llar. Al 2018, en compleixen 70 anys d’injustícia, expulsió i despossessió envers el poble de Palestina.




La declaració de Donald Trump, coincideix amb una nova onada de repressió del Govern Israelià. La recent retirada del finançament per part dels Estats Units a UNRWA, la missió de Nacions Unides que té cura dels més de 5 milions de refugiats palestins repartits entre Cisjordània, Gaza, Jordània, Líban i Síria, suposa una disminució d’un terç del total del pressupost, i posa en risc la supervivència i accés a serveis bàsics d’aquestes persones refugiades, infants en la seva majoria, i augmenta la tensió i la inestabilitat a tots els països de la regió, especialment al Líban i a Jordània.




El mateix dia en què Trump premia Netanyahu amb la nova ambaixada dels EUA a Jerusalem els soldats israelians maten 58 palestins, set d'ells menors, i en fereixen 2.400. A la frontera de Gaza els militars israelians han reprimit amb foc real la Marxa del Retorn que va començar el 30 de març amb la commemoració del "Dia de la terra". Unes mobilitzacions per reclamar el dret del retorn dels cinc milions de refugiats, per tornar a posar l’oblidada qüestió palestina a l’agenda internacional i denunciar la greu crisi humanitària que travessa Gaza a causa del bloqueig a què es s'ha vist sotmesa des de 2007. Unes mobilitzacions concebudes com a resistència no violenta i on des del 30 de març ja s’havien assassinat a 45 palestins.




Convé assenyalar el bloqueig il·legal i nefast pels drets humans a la que l’Estat d’Israel sotmet a la Franja de Gaza amb més d’un milió i mig de persones.




Davant d’aquests fets que desestabilitzen la regió, la comunitat internacional no pot mantenir-se impassible.




Per tot això, el Grup Municipal d’ICV-EUiA de l’Ajuntament de Mataró, amb el suport de la regidora no adscrita Anna Maria Caballero Sancho, proposa a la Junta de Portaveus els següents acords:




1- Expressar la condemna més ferma vers les massacres comeses per les forces armades israelianes contra la població desarmada i que es manifesta a Gaza.




2- Donar suport a la demanda d’Amnistia Internacional cap als Estats per a que aquests imposin un embargament integral a la venda d’armament a Israel, amb la finalitat d’impedir violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans. I instem al Govern d'Espanya i a la resta dels membres de la Unió Europea a posar en pràctica dit embargament, i a la Comissió Europea a revocar l'estatus d'Israel com "Soci preferent" mentre duri aquesta situació.




3- Condemnar el bloqueig il·legal de la Franja de Gaza, i exigir a Israel i Egipte que permetin i regulin l’entrada i sortida de bens i subministres necessaris per a garantir els serveis bàsics, així com de persones, especialment d’aquelles que necessiten tractaments mèdics no accessibles a la Franja i que posen en risc la seva vida.




4- Donar ple suport a les accions de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient.




5- Instar el Govern d'Espanya a sol·licitar l'alliberament immediat de Ahed Tamimi i de totes les persones que estan de forma il•legal i irregular a la presó, però especialment dels més de 400 menors retinguts sense càrrecs en les presons de l’exèrcit d’Israel. Exhortar també a les autoritats israelianes acomplir estrictament la Convenció de Drets dels Nens i les Nenes, ratificada per Israel el 1991.




6- Traslladar els presents acords a les autoritats de la Unió Europea, de l'Estat Espanyol, al govern de la Generalitat, a l’oficina d’UNRWA España, a l’ambaixada d’Israel, l’ambaixada de Palestina, als grups polítics del Congrés, Senat i Parlament de Catalunya, als Fons Català de Cooperació i a les entitats municipalistes de Catalunya”.