Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l’Arenas tanca la revisió dels darrers 75 anys d’art a Mataró

Escoltar

Ca l’Arenas tanca la revisió dels darrers 75 anys d’art a Mataró

El 10 de juny s’inaugura el tercer tram d’ “Art a Mataró. 1984-2016. Anys d’actituds i possibilitats”

Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró tanca la revisió que durant les tres darreres temporades ha fet de l’art i els moviments culturals dels 75 darrers anys a la ciutat, iniciada el 2013 amb el títol general de “Revisions. 75 anys d’art i cultura a Mataró”.



Art a Mataró. 1984-2016. Anys d’actituds i possibilitats” –comissariada per Anna Capella i amb la incorporació en aquesta part final de David Santaeulària–, és la tercera temporada del cicle, que inaugura el 10 de juny el seu tercer i darrer tram: el que repassa la intensa activitat cultural i artística desenvolupada a Mataró des de l’any 2006 fins a l’actualitat.



Durant aquest període en destaca l’obertura de Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró (2006), Can Xalant, Centre de creació i pensament contemporani de Mataró (2006 -2012), Nau Gaudí (2010), M|A|C, Mataró Art Contemporani (2013) i de Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró (2015).



A l’àmbit 1 del primer pis es manté l’espai d’exposició dels “Anys de contemporaneïtat postmoderna, líquida i glocal” –actiu des de l’inici de la temporada, destinat a deixar palesa l’extensa activitat municipal en arts visuals a través de publicacions, imatges gràfiques i enregistraments audiovisuals–.



Les novetats al primer pis les trobem als àmbits 2 i 3 que dediquen un espai a destacar la creativitat i la rellevància artística dels autors dels cartells de la Festa Major de Les Santes, amb els exemples del cartell-samarreta de l’artista Martí Anson (2008) i el collage de l’arquitecte Agàpit Borràs (2012). També es proposa un espai on el visitant podrà copsar com durant aquest període el fons municipal i el Museu han ampliat les seves col·leccions d’art contemporani amb els dibuixos de Manuel Carnicer, les fotografies d’Humberto Rivas i de Annegien van Doorm, entre altres.



També al primer pis, l’àmbit 4 repassa el programa d’arts visuals municipal a través de la Mostra d’Art Jove que es va fer des de l’any 2002 fins al 2012, el projecte Zona Intrusa, nascut l’any 2006 per tal d’apropar l’art contemporani als centres educatius, així com la feina feta a Can Xalant com a centre de creació i pensament contemporani, actiu fins l’any 2012 i concebut com un espai d’experimentació, innovació i residència creativa de projecció internacional. El darrer projecte que s’hi presenta ésel M|A|C que va néixer el 2013 i esdevé una plataforma de creació, producció, formació i difusió a l’entorn de l’art contemporani, relacionada amb la ciutat i el territori i que forma part de la Xarxa de Centres d’Art de Catalunya.



A la planta baixa s’hi exposa “La col·lecció imaginada III” (2006-2016) organitzada amb un plantejament de col·lectiva, realitzada a partir d’obra escollida entre tota l’exposada o creada durant els anys d’aquest tram final, tenint en compte que durant aquestes tres dècades s’ha vist obra de més de 800 autors. Hi haurà obra de: Josefa Tolrà, Torres-García, Alcoy, Blanca Casas Brullet, Raül Roncero, Verònica Aguilera, Xavier Arenós, Pep Dardanyà, Pere Masramon, Gemma Tro, Marc Prat, Antonio Gagliano, Cecília Postiglione, Maurici Torner, Javier Peñafiel, Efrén Álvarez, Josep Maria Martín i Mireia Sallarès. Al pati s’hi podrà veure “Pavelló Català. Arquitecte anònim, 2013”, una instal·lació de l’artista Martí Anson que s’ha exposat a la Fundació Suñol (Barcelona), a Mataró i a l’EVA International, la principal biennal d’art contemporani d’Irlanda. Dins el pavelló de Martí Anson s’hi projectaran obres de Cova Macías, David Bestué, Daniel Jacoby, Raquel Friera i Alícia Framis.



També a la planta baixa amb el títol “Amb fitxa d’inventari” s’hi podrà veure el tercer dels treballs creats especialment per a l’ocasió a càrrec d’autors contemporanis amb producció del M|A|C. En aquesta ocasió serà l’obra “Del cristall i el plàstic en sóc comensal” d’Eulàlia Valldosera, apropòsit de la col·lecció de vidre de Cristalleries Mataró, una donació de la Cooperativa Cristalerias de Mataró SCOCL, 2009.



A la sala menjador es revisarà “El llegat Arenas. 10 anys d’exposicions” amb la col·laboració de Francesc Masriera, per seguir donant a conèixer el valor artístic que Jordi Arenas ha deixat a la ciutat.



Però la mostra va més enllà de les parets de Ca l’Arenas i es convida a visitar les obres guanyadores dels Premis Torres García que estan exposades al Tecnocampus.



Passat l’estiu es realitzaran diverses activitats a Ca l’Arenas a l’entorn de la mostra. El divendres 23 de setembre es farà la conferència “20 anys de trajectòria d’ACM associació per la cultura i l’art contemporani a Mataró (1996-2016)”, a cura de Manel Guerrero, crític d’art i membre d’ACM. El 14 d’octubre es presentaran els catàlegs “Art a Mataró 1984-2016 anys d’actituds i possibilitats”i “Les exposicions al Menjador durant el cicle Revisions 75 anys d’art i cultura a Mataró” (1942-2016), i a finals d‘octubre es farà l’acte de cloenda de l’exposició amb acció – performance a càrrec de Les Salonnières.



Aquesta exposició ha estat produïda pel Museu de Mataró i pel M|A|C. Direcció de Cultura, Ajuntament de Mataró.