Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Marfà s’afegeix al programa VisitMuseum amb una audioguia amb quatre idiomes

Escoltar

Can Marfà s’afegeix al programa VisitMuseum amb una audioguia amb quatre idiomes

El Museu de Mataró amplia els recursos interpretatius de l’exposició de síntesi de Can Marfà Gènere de Punt de Museu de Mataró: “Mataró, capital del gènere de punt”, amb una nova audioguia en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès). L’audioguia s’emmarca dins el programa Visitmuseum, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement, nascut amb la intenció de reduir la distància entre el museu i el visitant

Foto: Ajuntament
Foto: Ajuntament

La regidora de Cultura, Maria José Pérez, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat, Josep Manuel Rueda i la directora del Museu de Mataró, Anna Capella, han presentat aquest matí la nova audioguia del programa VisitMuseum de què disposarà Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró.

L’audioguia, realitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Museu de Mataró  i Mariena TV, es  pot escoltar de manera gratuïta des del dispositiu mòbil del visitant, a través del web del Visitmuseum: o bé des de les tauletes que es posen a disposició del públic al taulell de recepció.

L’aplicació és un element de suport a la visita presencial del museu que permet a l’usuari complimentar el seu recorregut de la mà de catorze relats, escrits per la periodista i historiadora mataronina Maria Coll, que enriqueixen el discurs expositiu des de la vessant més humana i permeten gaudir amb detall d’una acurada selecció d’objectes.

Cada d’un dels relats conté una història centrada en un personatge vinculat a la vida d’una fàbrica de gènere de punt. Malgrat que alguns personatges són ficticis, tots els relats estan basats en documentació històrica i aborden temes que són fonamentals per reconstruir la memòria dels homes i les dones que han estat protagonistes de la història del  gènere de punt a Mataró: les condicions de treball, la divisió per gèneres, els accidents laborals, la vida fora de la fàbrica, l’emigració, les conseqüències de les guerres, les crisis,  la comercialització dels productes,  les deslocalitzacions,  els tancaments i els acomiadaments.

A través de testimonis i la vida dels diferents personatges es crea un relat de com ha evolucionat la indústria. Són 14 històries diferents ambientades en un període de temps que va des de principis del segle XX als anys 70. Trobem la veu de l’amo de la fàbrica, però també la del reivindicador social de l’època de crisi, la de les dones treballadores, la veu d’un bomber, i també el porter de la fàbrica que controla els vincles entre amo i treballadors, entre d’altres.

Quatre actors, entre els quals hi destaca Lluís Marco, donen vida als personatges en les diferents llengües. S’ha tingut especial cura en l’ambientació i reconstrucció dels sons, els accents i les veus, seguint fonts documentals i sonores.

 

Què és Visitmuseum

El programa Visitmuseum, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement, és gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Va néixer de la necessitat de dotar-se d’eines per tal d’atendre millor el públic en la seva visita als museus. Un dels reptes per a gran part dels museus del país és el d’oferir continguts de qualitat en diferents idiomes i això és el que permet l’aplicació.

Actualment, Visitmuseum suma ja 23 experiències que milloren amb un grau alt de satisfacció la visita al patrimoni museístic del país. Les darrers que s’han produït han estat les audioguies del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona (MNAT), Can Marfà Gènere de Punt-Museu de Mataró i el Museu de la Garrotxa.

Enguany, s’estan elaborant les audioguies del Museu d’Art de Girona, Museu d’Art de Sabadell, Ecomuseu la Farinera de Castelló d’Empúries, Museu d’Art de Cerdanyola, Església de Santa Maria de Mataró – Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.