Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova una declaració institucional de suport a la proposició de llei contra l’homofòbia

Escoltar

L’Ajuntament aprova una declaració institucional de suport a la proposició de llei contra l’homofòbia

Ahir es va donar compte, en el Ple ordinari del mes de juliol, de l’aprovació en l’última Junta de Portaveus de la declaració institucional presentada per ICV-EUiA amb motiu de la commemoració del 28 de juny, Dia de l’Orgull Gai, i de suport a la proposició de llei contra l’homofòbia.


 

El text íntegre de la declaració és el següent:

 

“Atès que el 28 de juny se celebra el Dia Internacional del Orgull Gai, Lesbià, Transsexual i Bisexual arreu del món i que aquest any la lluita dels diversos col·lectius implicats es centra en la eradicació de l’homofòbia, per tal de garantir els drets de les persones LGTB i evitar situacions de discriminació i violència cap aquest col·lectiu.

 

Atès que la violència homofòbica no és una situació del passat. Malgrat els avenços legislatius pels drets del col·lectiu LGTB, a Catalunya cada dia es presenta una denúncia per una agressió d’aquest tipus. Especialment sagnant són els casos de bullying a les escoles i instituts. Segons informes realitzats en diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol -com els realitzats pel Defensor del Pueblo (2000, 2006), el del Centro de Estudios Reina Sofía (2005) i l’equip de Generelo y Pichardo (2005, 2007)-, un 30 % dels i les alumnes han dut a terme insults i vexacions en l’àmbit escolar contra els seus companys i companyes gais i lesbianes.

 

Atès que un 15 % reconeix haver actuat de forma violenta i un 3 % ha participat en pallisses contra els i les joves homosexuals. Un 13,4 % manifesta que és correcte tractar amb menyspreu a les persones LGTB.

 

Atès que un 65 % dels nois exclusivament homosexuals ha patit insults, un 30 % exclusió, un 20 % cops i un 10 % arriba a l’extrem d’haver patit pallisses, amb el que l’orientació sexual es mostra com un factor de risc per patir assetjament escolar, ja que és almenys tres vegades superior a les dades mostrades pels companys i companyes heterosexuals. A més, un de cada tres escolars que pateixen assetjament per part dels seus companys a causa de la seva condició homosexual, pateixen en silenci aquestes agressions. En el cas de les noies els percentatges baixen gairebé a la meitat en els fenòmens més greus, encara que són similars a comentaris i burles.

 

Atès que les conductes d'assetjament no són fàcilment identificables, i sovint passen desapercebudes per al professorat. J.M. Avilés, en l'informe Monbushō (1994), troba que el 50,6 % dels pares i mares desconeix que els seus fills i filles pateixen assetjament escolar. El professorat tampoc s’assabenta de la incidència d’aquest assetjament escolar intimidatori (Byrne, 1994; Monbushō, 1994; Defensor del Poble, 1999) i no sap com afrontar-lo. Ja de per sí, el/l’adolescent que està patint bullying no sol denunciar la seva situació de maltractament per vergonya o por a represàlies, molt menys encara si aquest assetjament es produeix per ser homosexual o semblar-ho. Això suposaria una “sortida de l’armari” forçada o ajudaria a estendre el rumor. Adolescents LGTB pateixen el seu maltractament submergits en un doble silenci. Hi ha estudis que demostren que tan sols un escàs 16 % d’adolescents que han patit bullying homofòbic ha manifestat per què estaven sent víctimes d’assetjament escolar.

 

A Catalunya continuem sense tenir una llei contra l’homofòbia, demanada constantment pels col·lectius LGTB; llei que ha d’assentar les bases per combatre l’homofòbia i la transfòbia que aquest col·lectiu pateix cada dia.

 

Conscients d’aquests greuges i de la situació de risc i exclusió en què es poden trobar les persones LGTB, els col·lectius i associacions LGTB han aconseguit que els partits ICV-EUiA, PSC i ERC, -amb el suport de C’s-, presentessin al Parlament de Catalunya, el passat 8 de maig, la proposició de llei de drets de les persones gais, lesbianes, transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia.

 

Per tots aquests motius, el Grup municipal d’ICV-EUiA proposa l’adopció dels següents

 

ACORDS:

 

1.      Rebutjar tota forma d’homofòbia i transfòbia. L’homofòbia i la transfòbia és una patologia individual, col·lectiva i social que té importants conseqüències i implicacions destructives que es tradueixen en discriminació, rebuig i violència i malmeten la convivència a les nostres ciutats i pobles.

 

2.      Instar el Parlament de Catalunya a què acceleri la tramitació de la Llei contra l’homofòbia i la transfòbia en tràmit”.