Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inicia els tractaments i demana la col·laboració ciutadana per lluitar contra el mosquit tigre

Escoltar

Mataró inicia els tractaments i demana la col·laboració ciutadana per lluitar contra el mosquit tigre

La campanya inclou actuar als 8.000 embornals de la ciutat, revisar edificis municipals i atendre incidències ciutadanes

L’Ajuntament i Aigües de Mataró han començat la campanya per lluitar contra el mosquit tigre, que inclou, entre altres actuacions, revisar i fer tractaments als embornals i a edificis municipals. La Secció de Salut Pública de l’Ajuntament, que coordina les accions de vigilància i control, demana la implicació dels ciutadans per evitar la proliferació d’aquest insecte transmissor de diferents malalties, ja que es calcula que més del 90% dels llocs on pot criar es troben en propietat privada.

 

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que va arribar a Catalunya al 2014 provinent d’Àsia, i a Mataró es van detectar els primers exemplars al 2010. Es tracta d’un insecte de mida petita –més petit que el mosquit comú– de color negre i amb unes ratlles de color blanc. Té un radi d’acció relativament curt, d’uns 400 m des del punt de cria, i és actiu sobretot de dia i prefereix les zones ombrívoles. Els punts de cria són les aigües estancades i la forma més efectiva per combatre’l és evitar, precisament, que criï.

 

Des que es va detectar la seva presència a la ciutat l’Ajuntament treballa per combatre’l, donat que a part de les molèsties generades per la seva picada pot ser transmissor de malalties com el Dengue, el Chikungunya i el Zika (aquesta última ha estat declarada aquest any per l’OMS com una emergència global de salut pública). Per tant, lluitar contra el mosquit tigre és el més eficaç per prevenir que aquestes malalties es transmetin a la nostra ciutat.

 

En aquest sentit, la Secció de Salut Pública ha incrementat aquest any els recursos adreçats al control del mosquit tigre, millorant la gestió de la problemàtica per tal de que siguin més eficaços. La campanya es va iniciar el 10 de maig i consisteix en dos tipus d’actuacions:

 

- Actuacions de vigilància i control a la via pública, on es realitzarà la revisió, i tractament en cas necessari, dels 8000 embornals existents a la ciutat. Els tractaments es realitzen amb un insecticida biològic que només afecta a les larves de mosquits, evitant el seu creixement i proliferació.

 

- Actuacions de vigilància i control als edificis municipals, elaboració del mapa de risc i atenció d’incidències ciutadanes. Aquestes actuacions consisteixen a realitzar tractament i control en diferents equipaments municipals, com són els educatius i els esportius, a més de classificar la ciutat en diferents zones segons el risc de proliferació, en base a criteris objectius, per tal de poder fer una actuació més eficaç i dirigida.

 

Les actuacions de vigilància i control a la via pública són assumides per la societat municipal Aigües de Mataró, mentre que les previstes als equipaments van a càrrec de l’Ajuntament. El conjunt de les actuacions tenen un cost aproximat de 18.000 €. Els tractaments específics han estat contractats a l’empresa Lokímica, especialitzada en control de plagues.

 

 

Implicació ciutadana

 

Més enllà de les tasques que es fan des de l’Ajuntament, és de vital importància la col·laboració ciutadana perquè aquestes actuacions siguin efectives, ja que es calcula que més del 90% d’espais on l’insecte pot criar són privats.

 

Per aquest motiu és molt important que tothom es responsabilitzi d’evitar que el mosquit criï a casa seva. Cal que els ciutadans localitzin aquells punts on pot haver-hi aigua acumulada, com plats de les plantes, joguines infantils, neumàtics, etcètera. Aquests punts s’han de buidar com a mínim dos cops a la setmana per evitar que els mosquits s’hi puguin reproduir.

 

Davant la detecció de punts de cria en espais privats, l’Ajuntament pot fer inspeccions i requeriments als propietaris que, en cas de no ser atesos, podrien derivar en multes coercitives i sancions.