Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els carrers de la ciutat es transformen en 32 itineraris urbans per estimular la pràctica de l'activitat física

Escoltar

Els carrers de la ciutat es transformen en 32 itineraris urbans per estimular la pràctica de l'activitat física

El Servei de Salut de l'Ajuntament ha dissenyat 32 itineraris urbans de salut distribuïts per tota la ciutat amb la voluntat d'estimular la pràctica de l'activitat física i reduir el sedentarisme. La iniciativa "A peu, fem salut!" forma part del programa de promoció d'hàbits i estils de vida saludables, que és un dels objectius prioritaris del Pla Municipal de Salut.

En les darreres dècades, el sobrepès i l'obesitat han mantingut una tendència al creixement que ha portat l'OMS a considerar l'obesitat com una epidèmia global de conseqüències greus per a la salut, a més de l'evidència de què determinants comuns de moltes malalties cròniques són la ingesta excessiva o inadequada d'aliments, els nivells baixos d'activitat física i la dependència excessiva del transport mecanitzat.

L'abordatge integral de les causes d'una alimentació desequilibrada i d'una activitat física insuficient ha de contribuir a reduir en el futur l'obesitat, però també altres malalties com la diabetes, la hipertensió, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries i el càncer.

Caminar per la ciutat fent salut

Per treballar a favor de la salut, des de 2006 s'ha treballat en el disseny de 32 itineraris urbans que converteixen la ciutat en un espai que pot beneficiar la salut, amb la voluntat que els ciutadans incorporin als seus costums l'hàbit de caminar. És aprofitar allò que es té més proper i que és més senzill per fer salut: sortir a caminar.

La ciutat s'ha dividit en 4 zones i en cada zona s'han traçat 8 itineraris. Els recorreguts estan classificats segons grau de dificultat: baixa (verd); lleugera (blau); moderada (taronja) i alta (vermell) i són adequats per a totes les edats. Els criteris per establir la dificultat han estat: longitud, desnivells i temps emprat en el recorregut, així com la valoració de la freqüència cardíaca mitjana i la percepció subjectiva d'esforç.

Per tal de donar a conèixer als usuaris els itineraris establerts, s'ha editat una fitxa tècnica de cada itinerari en el qual es descriu el recorregut, amb els punts d'inici i final i els carrers per on cal passar; la durada aproximada; la distància; la dificultat; un gràfic de desnivells; els punts d'interès ciutadà propers al recorregut; comentaris del recorregut i les parades del Mataró Bus properes. La fitxa inclou un mapa del recorregut.

Aquestes fitxes s'han posat a disposició dels centres d'atenció primària. Així, quan el metge consideri adequat recomanar al pacient fer activitat física li podrà prescriure els itineraris que consideri idonis per al pacient. Està previst també promoure la pràctica en grup per tal de facilitar el seguiment de la prescripció.

La iniciativa l'ha portat a terme el Servei de Salut Pública de l'Ajuntament amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació de l'Hospital de Mataró, la Fundació Salut del Consorci Sanitari del Maresme i el Patronat Municipal d'Esports.

Estudi dels recorreguts

Alguns dels recorreguts formen part de rutes ja establertes, d'altres són propostes i suggeriments d'entitats esportives i/o associacions, i també n'hi ha que s'han elaborat a partir d'aquesta iniciativa.

Per tal d'assignar el nivell de dificultat, un grup de 20 persones voluntàries, homogeni quant a l'edat, sexe, absència de malalties significatives, nivell d'entrenament i índex de massa corporal van fer 4 dels circuits que combinaven dues variables: distància recorreguda i desnivell. En aquest grup es va mesurar la freqüència cardíaca inicial, final, màxima i mitjana, el temps total emprat en pel recorregut, i se'ls hi va passar un test de valoració subjectiva de la dificultat a la meitat del recorregut i al final (escala de Borg).

L'obesitat en xifres

A la Unió Europea la prevalença d'obesitat se situa entre el 10-20% en els homes i el 10-25% en les dones. La tendència al creixement és particularment significativa entre els nens i adolescents, i es calcula que un de cada quatre té sobrepès.

Diversos estudis realitzats a Espanya entre el 2002-03, situen les prevalences d'obesitat i sobrepès en els adults en el 14,5% i 38,5%, respectivament. A Catalunya, les enquestes de salut han permès conèixer que aquestes xifres s'han incrementat de manera important del 1992 al 2002: En la població entre 15 i 70 anys l'obesitat ha passat del 11,9% al 15,6%, i el sobrepès del 27,8% al 38,9%.

El 2004 l'OMS va llançar l'Estratègia Mundial sobre alimentació, activitat física i salut, instant als estats membres a promoure l'alimentació saludable i la pràctica de l'activitat física, amb la col·laboració de la societat civil, el sector privat i els mitjans de comunicació.

En aquest sentit, el Pla Municipal de Salut de Mataró recull aquest objectiu, des de 2003 se celebren les Jornades de Salut i Alimentació i el curs escolar 2006-07 s'ha posat en marxa el projecte Shape Up Europe que té per objectiu prevenir l'obesitat infantil i promoure la salut a les escoles.