Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament se suma a la campanya per aconseguir la recepció de les televisions en català a tot el territori lingüístic

Escoltar

L’Ajuntament se suma a la campanya per aconseguir la recepció de les televisions en català a tot el territori lingüístic

El Ple de juny va aprovar la proposta de resolució presentada pels grups municipals de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA per a l’adhesió a la campanya “Aconseguir la recepció de les televisions en català a tot el territori lingüístic”. La proposta es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i la CUP i el vot contrari del PPC.


 

El text íntegre de la proposta és el següent:

 

“Fa temps que la Televisió Digital Terrestre (TDT) ha arribat a Mataró i Maresme i d’aquí pocs dies es desconnectarà definitivament la recepció en analògic, procés que gradualment es portarà a terme a tot l’Estat espanyol. Apagada que molt probablement portarà alguns problemes greus. Al Maresme, concretament, hi ha moltes zones d’ombra i això empitjorarà la situació del receptor, és a dir, del ciutadà. Som molts els que pensem que no cal fer el canvi en una data concreta i seria millor permetre que es faci poc a poc de forma natural a mesura que els aparells actuals deixessin de funcionar o l’usuari veiés la necessitat, especialment en una època de crisi com la que estem travessant. En ocasions es dóna la sensació que es fa només per esnobisme tecnològic, pel fet de ser els primers.

 

Malgrat tot, és cert que la TDT permet la recepció de més canals de televisió, però, curiosament, l'arribada d'aquesta tècnica, en lloc de proporcionar que les principals televisions en català es vegin a tot el territori lingüístic farà que cada cop quedin més empetitides i sense possibilitat d'anar més lluny de l'àmbit autonòmic o local.



Malauradament, sabem que la reciprocitat en la recepció de canals entre Catalunya i el País Valencià en aquests moments és difícil, tot i que en una moció aprovada fa poc al Congrés de Diputats es recomanava la reciprocitat de les emissions de les televisions valencianes i catalanes i que dies abans el Senat va aprovar-ne una altra per unanimitat en el mateix sentit.

 

A Catalunya del Nord tallen les televisions del Principat. Els acords entre Catalunya i les Balears seran de mínims i de la Franja de Ponent no se n'ocupa gairebé ningú.



Davant d'aquest panorama cal reaccionar ràpidament. En els pròxims mesos ens hi juguem molt. Necessitem un espai televisiu propi en català si no volem ser un poble i una llengua residual.



És per això que Xarxa de Consumidors amb Llengua ha engegat una campanya en la qual proposa enviar una carta al ministre d'Indústria, Turisme i Comerç d'Espanya, que és qui té la clau tècnica. Ho fan convençuts que l'Estat no hauria de rentar-se les mans com si no tingués cap responsabilitat en aquest tema de les televisions en català, sinó que ha de col·laborar en l'esforç de les autonomies.

 

Els sotasignants també creiem en la necessitat que les principals televisions en català arribin a tot el nostre àmbit lingüístic pel sistema de TDT i és per això que proposem al Ple el següent,

 

ACORD:

 

Primer.- L’Ajuntament de Mataró s’adhereix a la campanya per aconseguir la recepció de les televisions en català a tot el territori lingüístic i per això:



a) Lamenta que Acció Cultural del País Valencià hagi estat sancionada pel govern valencià per l'ús d'unes freqüències televisives.



b) Reitera i manifesta la necessitat d’atorgar un tercer múltiplex de televisió digital a les comunitats autònomes per rebre recíprocament les televisions veïnes, en la línia de la promesa feta per l’anterior ministre d’Indústria, Joan Clos, que encara no s’ha complert.



c) Manifesta que la llengua catalana no ha de ser una qüestió només de les autonomies, sinó sobretot de l'Estat. Per això demana que l' Estat posi en marxa i tuteli un múltiplex de televisió amb quatre canals en català que cobreix tota l'àrea lingüística del català dins de l'Estat. Aquest múltiplex estaria format per TV3, IB3, Canal 9 i un quart canal amb la programació en català dels centres de TVE en aquestes comunitats i amb els programes en català que en el futur faci la Televisió d'Aragó.



d) Demana que a, més a més, el seu Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç d'Espanya faciliti els mitjans tècnics per tal que proporcioni l'intercanvi i recepció d'altres canals en llengua catalana en les terres on es parla.



e) Sol·licita que aquest Ministeri arribi a un acord amb el govern francès per tal que les televisions catalanes es puguin veure a les terres sota l'administració francesa on es parla el català, terres que aquí coneixem amb el nom de Catalunya del Nord. No faig més que recollir les últimes recomanacions del Consell d'Europa sobre les llengües a l'Estat espanyol on destaca de manera especial la importància de fomentar la recepció de les televisions de diversos territoris que tenen la mateixa llengua.



Segon.- Comunicar aquest acord al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç d'Espanya, a la Generalitat de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al Senat i al Parlament de Catalunya, així com a la Xarxa de Consumidors amb Llengua”.