Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa de Sant Jordi aplega una quarantena d’activitats al llarg de tres setmanes

Escoltar

El programa de Sant Jordi aplega una quarantena d’activitats al llarg de tres setmanes

El Dragalió estrena acte per apropar els nens a la figura

El programa d’activitats entorn el dia de Sant Jordi 2010 aplega una quarantena d’actes, organitzats per l’IMAC i per diversos col·lectius i entitats, que s’aniran celebrant al llarg de les tres setmanes.

 

Una de les novetats més importants d’aquest any és l’acte infantil “Balla amb el Dragalió!”, una activitat amb el Dragalió com a protagonista i que té com a objectiu prioritari que els nens i nenes s’apropin a la figura i aprenguin a ballar amb ell. El dijous 22 el Dragalió, acompanyat del Drac, sortirà en cercavila fins a la plaça de Can Xammar, on hi haurà el taller. Cap a les 21 h tornaran a l’Ajuntament, davant del qual ambdues figures oferiran els seus balls.

 

L’èxit de l’“Aparador de lletres”que l’any passat ja va utilitzar els aparadors de comerços i equipaments per exposar fragments literaris, ha fet que aquest any l’IMAC repeteixi la iniciativa, però per mostrar-hi el projecte artístic “Aproximació a una geografia cultural catalana”, d’Albert Gusi. Es tracta d’una sèrie de retrats de personatges vinculats a la cultura catalana amb un cognom relacionat amb el territori. Es podran veure del divendres 16 d’abril a l’1 de maig. El dimecres 21, a les 19 h, hi haurà una conversa oberta amb l’artista, al pati de l’entrada de l’IMAC.

 

L’acte institucional serà la conferència “La narrativa catalana actual”, a càrrec del periodista i escriptor Xavier Bosch. Organitzat per Òmnium Cultural amb el suport de l’IMAC, se celebrarà el dimecres 21 a les 20 h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament.

 

La Biblioteca Pública Pompeu Fabra ha organitzat una sèrie de recitals poètics, els dijous 15, 22 i 29, a les 19 h. També es faran diferents presentacions de publicacions, com “Boira”, de Rosa Vila, el dijous 15 a les 19 h a la Llibreria Robafaves. El dimecres 21, a partir de les 19.30 h a La Riera al costat de l’Ajuntament, l’Associació Cultural ...i 15! presentarà els seus nous llibres, la reedició de “Les Santes amb lletra i música” i “La llegenda d’en Robafaves”. El dijous 22 hi haurà la presentació amb actuació inclosa de “Les bruixes de Burriac surten del castell”, a les 17.30 h a la Biblioteca Caixa Laietana i a les 19 h a la plaça de Santa Anna.

 

Com cada any, la plaça de Santa Anna serà el punt central de parades de llibres per la diada de Sant Jordi, però també s’hi aniran celebrant altres activitats ja tradicionals, com la creació del Llibre gegant de contes el diumenge 25, de 12 a 14 h, activitat en la que hi participen ciutadans i artistes de la ciutat.

Els dies previs i posterior a Sant Jordi també hi ha força espectacles previstos al Teatre Monumental. Hi podrem veure “Nixon-Frost”, d’Àlex Rigola, el dissabte 17 a les 21 h; l’espectacle familiar “En Tòfol i la Tina”, el diumenge 18 a les 18 h; i l’espectacle de dansa “Sechs Tänze / I like five / Minus 16”, el dissabte 24 a les 21 h. El dimecres 21, a les 20 h, també hi haurà la retransmissió en directe des del Gran Teatre Liceu de Barcelona de l’òpera “El rapte en el serrall”, de W. A. Mozart.

 

També s’han organitzat activitats especialment dirigides per a grups escolars. Per part de l’IMAC, fins al 30 d’abril escolars de primària de la ciutat podran fer una visita comentada a la Família Robafaves, els Nans, el Drac i el Dragalió, que es troben al vestíbul de l’Ajuntament. La Biblioteca Pública Pompeu Fabra ofereix hores de conte especials i tallers, i la llibreria Robafaves i l’Institut Municipal d’Educació també organitzen activitats literàries per a escolars.

 

 

23 d’abril, dia de Sant Jordi

 

L’Ajuntament obrirà les seves portes als ciutadans el divendres 23 de 10 del matí a les 18 h. A les 18.45 h s’iniciarà la “Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró”. Els gegants participants es reuniran a la plaça de Joan Fiveller, i des d’allà aniran en cercavila fins a l’Ajuntament. Mentrestant, a les 19.30 h davant de l’Ajuntament hi haurà l’actuació castellera de Sant Jordi dels Capgrossos de Mataró.

 

A les 21.45 h començarà la “Fogonada”. El Drac de Mataró és el protagonista d’aquest acte de foc, en el transcurs del qual s’escenifica la llegenda de Sant Jordi. L’acompanyaran els seus músics, les Diablesses i els Tabalers do Maresme. El recorregut previst té sortida des de la Riera amb el carrer de Barcelona, per continuar pel carrer de Barcelona i carrer de Sant Cristòfor. Les Diablesses aniran pel carrer de Na Pau i el carrer de Magí de Vilallonga fins a la plaça Gran, mentre que el Drac seguirà pel carrer de Santa Maria fins a la plaça Gran, on hi haurà el primer voltafoc. Les Diablesses seguiran després pel carrer de la Beata Maria fins a la plaça de Santa Maria, i el Drac seguirà pujant pel carrer de Santa Maria fins a la plaça de Santa Maria, on es trobaran i hi haurà el segon voltafoc. Tot seguit continuaran pel carrer Nou fins a la Riera, giraran pel Carreró i hi haurà voltafoc i fi de festa a la plaça de l’Ajuntament. Acabat el ball hi haurà l’actuació, a la mateixa plaça de l’Ajuntament, del grup de música tradicional Safreig.

 

El cartell d’enguany, que es basa en la utilització dels elements més tradicionals de Sant Jordi, el llibre i les roses, és obra de Pere Fradera.