Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra el gran dia de la Festa Major amb l’espectacular Ofici en honor a Les Santes

Escoltar

Mataró celebra el gran dia de la Festa Major amb l’espectacular Ofici en honor a Les Santes

La “Missa de Glòria” va ser composada el 1848 per Mossèn Manuel Blanch i és un element singular de la declaració com a festa patrimonial d’interès nacional



Avui, diumenge 27 de juliol, se celebra a Mataró el principal dia de la Festa Major en honor a les santes patrones de la ciutat, Juliana i Semproniana. Després de les matinades, la jornada ha començat amb el Toc d’Ofici i l’Anada a la Basílica de Santa Maria, on s’ha celebrat la tradicional Missa de Glòria de Mossèn Manuel Blanch, una espectacular litúrgia religiosa i musical que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.




Les autoritats, acompanyades en cercavila per les comparses institucionals i els seus músics, han sortit des de l'Ajuntament poc després les 9.30 h des per dirigir-se fins a la basílica de Santa Maria, passant per La Riera i el carrer Nou.

 

 

Autoritats convidades

 

La comitiva institucional estava encapçalada per l’alcalde, Joan Mora; la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat; la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega; l’alcalde de la ciutat agermanada de Cehegín, José Soria. A continuació, hi havia el diputat al Parlament i alcalde de Girona, Carles Puigdemont; els també diputats Joan Morell, Benet Maimí i Salvador Milà, l’exalcalde de Mataró Joan Antoni Baron; l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals; el president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel A. Martínez; l’alcalde d’Arenys de Mar, Estanislau Fors; i l’alcalde de Caldes d’Estrac, Joaquim Arnó.

 

Les Diablesses i Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota amb els seus grallers, el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers, l'Herald, les Trampes, els Nans, els flabiolaires amb la Família Robafaves (Robafaves, Geganta, Toneta i Maneló), l'Àliga amb els Ministrils, els Macers, i la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme han amenitzat amb música el recorregut traçat des de l'Ajuntament fins a la plaça de Santa Maria.

 



La Missa de Glòria



A la porta de la basílica de Santa Maria, els representants polítics han estat rebuts per les autoritats eclesiàstiques. Enguany ha oficiat solemnement la Missa l’arquebisbe de Barcelona, monsenyor Lluís Martínez Sistach.

 

El director de l’orquestra i cor d’enguany, Lluís Carné, ha dirigit els 150 cantaires del Cor popular i la trentena d’orquestristes que han interpretat la “Missa de Glòria”, composada el 1848 per Manuel Blanch i Puig. Els solistes de la Missa han estat la soprano Lídia Martínez, la contralt Laura Vila, el tenor Albert Casals i el baix Josep Pieres.

 

Després de més de dues hores i mitja de missa, i mentre s’interpretaven els Goigs de les Santes, també de Mossèn Blanch, ha començat la sortida en processó de Les Relíquies fins a la façana del temple, on ha tingut lloc el ball de l’Àliga i la colla castellera Capgrossos ha fet un pilar en el seu honor. 





La Desfilada

 

El retorn de les autoritats i les comparses cap a l’Ajuntament ha tingut lloc cap a les 13 h. En passar pel carrer d’en Pujol, on segons la tradició és on van néixer Santa Juliana i Santa Semproniana, la comitiva ha fet els honors al petit altar dedicat a les patrones i ha seguit cap a l’edifici consistorial, on s’ha celebrat la tradicional Dormida de les figures.