Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La commemoració del 130 aniversari de la Nau Gaudí acaba amb la presentació d’un vídeo promocional de la primera obra gaudiniana

Escoltar

La commemoració del 130 aniversari de la Nau Gaudí acaba amb la presentació d’un vídeo promocional de la primera obra gaudiniana

Els actes van començar amb la signatura de la “Declaració de Mataró”




L’alcalde, Joan Mora, ha presidit aquesta tarda l’acte de clausura de la commemoració del 130 aniversari de la construcció de la primera obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, la Nau Gaudí. A l’acte s’ha presentat el vídeo “El primer Gaudí. La nau de Mataró” que té per objectiu difondre el “km 0” de l’obra gaudiniana.


 

L’inici de l’any “Gaudí Mataró 130” va començar el novembre de 2013 amb la signatura de la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat gaudinià, que va comptar amb la rúbrica dels representants del patrimoni gaudinià d’arreu de Catalunya.

 

“Gaudí Mataró 130” ha estat comissariat pel crític i historiador de l’art especialitzat en Gaudí Daniel Giralt-Miracle i ha inclòs visites especialitzades a la Nau; conferències i seminaris; tallers adreçats als alumnes d’escoles i instituts i molt especialment, l’exposició fotogràfica presentada el passat juny a la mateixa Nau titulada “Gaudí ahir i avui. Dues lectures: Joaquim Gomis i Ramon Manent”. L’exposició va confrontar el treball de dos fotògrafs que van analitzar a fons l’obra de l’arquitecte.

 

A més, el novembre de 2014 es va presentar la primera monografia de la Nau Gaudí “El primer Gaudí. La nau de Mataró”, editada en català, castellà i anglès per Triangle Postals i que s’ha posat a la venda al preu de 9 €. Al llarg de gairebé 100 pàgines, Daniel Giralt-Miracle repassa la història d’aquest edifici singular: des dels seus orígens i el seu ús industrial inicial com a seu d’una nau de blanqueig, passant per la seva redescoberta, quan després d’haver estat abandonat durant molts anys, l’Ajuntament de Mataró va encarregar a l’arquitecte mataroní Manel Brullet la seva recuperació, que es va presentar al públic el 2008. El llibre també analitza les aportacions de Gaudí a la cooperativa i l’aplicació -per primera vegada-, del que serà un element determinant en la seva arquitectura posterior, tant en els edificis civils com en els religiosos: l’arc parabòlic.

 

El vídeo que avui s’ha presentat, editat per la productora nueveojos, fa un recorregut al llarg de 13 minuts per la història de Mataró del segle XIX, l’arribada del ferrocarril i del vapor, l’inici de la revolució industrial, el naixement del cooperativisme i conseqüentment l’encàrrec que va fer Salvador Pagès a un estudiant d’arquitectura anomenat Antoni Gaudí perquè construís la fàbrica de la Sociedad Cooperativa La Obrera Mataronense. Com a testimonis principals s’hi poden veure el director del Museu Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens; el crític i historiador de l’art especialitzat en Gaudí Daniel Giralt-Miracle; i l’arquitecte que va restaurar la nau, Manuel Brullet.

 

La Nau Gaudí és actualment la seu de les exposicions de la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX. L’esperit de la col·lecció és contribuir, mitjançant la seva exposició, a l’explicació de la successió de circumstàncies i fets que han propiciat l’art dels nostres temps.