Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró reivindica la rajola hidràulica com a objecte estretament vinculat a l’arquitectura modernista

Escoltar

El Museu de Mataró reivindica la rajola hidràulica com a objecte estretament vinculat a l’arquitectura modernista

L’exposició "Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica" es podrà veure a Can Serra del 19 d’abril al 23 de juny



El divendres 19 d’abril, a les 19 h, s’inaugura "Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica", una reivindicació de la rajola hidràulica com a objecte estretament vinculat a l'arquitectura catalana, a més d'haver estat molt utilitzat entre els anys 1890 i 1930. És una exposició itinerant organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i el Consorci de Patrimoni de Sitges, gràcies als préstecs de la col·lecció particular de Jordi Griset i d’altres fons i s’instal·larà a Can Serra del Museu de Mataró fins al 23 de juny.





El discurs expositiu permet situar-ne els orígens, quins han estat els seus principals fabricants, la seva tècnica i veure l'evolució del seu disseny. De les diverses arts aplicades que conformen l'arquitectura modernista, la rajola hidràulica és un dels elements més originals i menys coneguts.





Probablement el fet que sigui un tipus d'objecte pensat per ser trepitjat ha causat que se n'hagi estudiat poc la naturalesa, la tècnica i l'evolució, i que encara avui se'n negligeixi la conservació o la salvaguarda quan es restaura un edifici antic. Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaven van comptar amb la col·laboració d'artistes i arquitectes reconeguts, com ara Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó, entre d'altres.





A Mataró, com en d’altres ciutats catalanes, els mosaics hidràulics es van incorporar a l’arquitectura de les noves edificacions de finals del s. XIX i d’inicis del s. XX, especialment a les noves cases de cós que es construïen i a les reformes que s’hi feien. Hi ha exemples molt destacats en cases modernistes, com ara la Coll i Regàs i en molts altres espais públics i privats de la ciutat. La mostra a Mataró s’ampliarà amb un complement específic per mostrar el catàleg dels mosaics hidràulics de Ca l’Arenas, que es van reposar com a “catifes” després de la reforma de la casa per convertir-se en el centre d’art del Museu de Mataró. També es podran veure rajoles i altres mostraris de les fàbriques de mosaics hidràulics de la ciutat.