Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Col·lecció Bassat es presenta per primera vegada a la Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat

Escoltar

La Col·lecció Bassat es presenta per primera vegada a la Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat

Presenta la selecció d’obres d’aquesta col·lecció d’art contemporani català més gran exposada fora de la Nau Gaudí

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat acull per primera vegada una exposició de la Col·lecció Bassat que s’estrena amb una ambiciosa mostra de 200 obres i 54 escultures d’un total de 68 artistes referents de l’art contemporani català, i d’un conjunt d’obres escollides d’artistes internacionals del període comprès entre el 1940 i el 1979.

 

Entre els autors més representats a l’exposició es troba una important sèrie d’obres de Josep Guinovart (32) i d’Albert Ràfols Casamada (13), així com de Joan Brotat (21). També cal destacar la presència d’Eduard Arranz Bravo i dels més importants exponents de l’art contemporani català de tres dècades que van des de la postguerra fins a l’adveniment de la democràcia a Espanya.

 

També pertanyen a aquest període cronològic les obres de Picasso, Miró, Chillida, Saura, Tàpies, Christo, Appel, Alexander Calder o Fernand Léger i que juntament amb les anteriors, són una selecció de les millors obres de la Col·lecció Bassat, exposades a la Nau Gaudí de Mataró durant els darrers cinc anys i que ara es veuran a l’àrea metropolitana de Barcelona. Cal dir però, que la Col·lecció ha continuat creixent durant aquest temps, i per aquest motiu serà possible contemplar les noves adquisicions mai exposades públicament fins ara, obres: de Chancho, Ràfols, Arranz-Bravo, Guinovart, Brotat, Bartolozzi, Viladecans, Serra de Rivera, Gerard Sala i Miquel Vilà.

 

L’exposició, que s’inaugura avui, romandrà oberta fins al 2 d’octubre i ha estat organitzada pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró (format per la Fundació Carmen & Lluis Bassat i l’Ajuntament de Mataró), i pel Centre d’Art Tecla Sala, un dels principals equipaments culturals metropolitans, qui ha produït la mostra. Es tracta, doncs, d’un exemple de treball conjunt públic-privat i de col·laboració en matèria cultural entre dos ciutats.

 

“Col·lecció Bassat 1940 – 1979” és un viatge artístic de quaranta anys d’art català. La mostra és un recorregut amb fites significatives, com la constatació de la influència de Pablo Picasso en els joves artistes catalans, que es van iniciar a la modernitat; el surrealisme, que malgrat la dictadura franquista, es va obrir camí al nostre país amb un esperit renovador a través dels artistes de Dau al Set; o els dos corrents artístics principals dels anys setanta: les propostes derivades del conceptualisme internacional amb un fort component social i reivindicatiu i el moviment renovador en el camp de la pintura figurativa, que Alexandre Cirici Pellicer va anomenar la plàstica contemporània catalana. Núria Poch és la comissària de l’exposició, i directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró.

 

Des de la primera exposició celebrada a la Nau Gaudí de Mataró el 2010, la Col·lecció Bassat ha presentat un total de 6 exposicions –actualment es pot visitar una mostra dedicada als anys 80–, que han presentat els fons de la Col·lecció en ordre cronològic. Es tracta d’un total de més de mig miler d’obres entre pintures, dibuixos, escultures, ceràmiques i tapissos de més de 70 artistes de primer ordre. Des del 2010 han visitat la Nau més de 40.000 persones, la major part de les quals provinents de Catalunya i altres parts d’Espanya però també d’arreu del món.

 

El 2012 el Consorci va presentar la primera exposició fora de la Nau amb motiu d’una monogràfica d’Albert Ràfols-Casamada, a la sala d’exposicions de l’antic Ajuntament de Calella, també al Maresme; i al Palau de l’Abadia a Sant Joan de les Abadesses. El 2015, es va presentar per primera vegada fora de Catalunya, al Centro de Arte Alcobendas, a Madrid. L’exposició de la Tecla Sala és la més gran i la primera que es fa a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per a finals d’any està previst que la Col·lecció Bassat s’estreni a l’estranger amb una exposició a Sofia (Bulgària), a la Galeria Nacional.

 

 

La Col·lecció Bassat i el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró

 

La Col·lecció Bassat constitueix un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX, omplint el buit cronològic d’altres col·leccions als museus de Catalunya, amb unes 2.400 obres originals i un ampli fons d’obra gràfica. El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, presidit per l’alcalde de Mataró, es va constituir el 2010 amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i a la seva divulgació.

 

El conjunt del fons de la Col·lecció Bassat s’exposa al marc incomparable de la Nau Gaudí de Mataró, quilòmetre zero de l’obra de l’arquitecte que originàriament allotjava una indústria tèxtil de l’època i que l’any 2014 va celebrar el seu 130è aniversari. A la Nau, Antoni Gaudí va posar en pràctica per primera vegada alguns principis arquitectònics com l’arc parabòlic, que esdevindria un element determinant en la seva arquitectura posterior, tant en els edificis civils com en els religiosos (www.bassatgaudimataro.cat).

 

 

El Centre d’Art Tecla Sala

 

El Centre d’Art Tecla Sala és un espai promotor i difusor de les arts visuals, a partir d’una programació contemporània i un clar compromís amb el territori, que forma part d’un equipament municipal de l’Hospitalet de Llobregat i que s’adreça tant al públic local com al conjunt de l’àrea metropolitana. Els principals eixos de la seva programació són la promoció i difusió de l’art contemporani català; les exposicions d’artistes nacionals i internacionals i de creadors emergents; el suport a iniciatives de caràcter local, educació de la sensibilitat envers les arts visuals i el foment del patrimoni artístic de l’Hospitalet.