Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sergi Bernal desenterra el silenci del franquisme a Can Palauet

Escoltar

Sergi Bernal desenterra el silenci del franquisme a Can Palauet

L’exposició narra la història d’un mestre català assassinat a Burgos a través de fotos i un documental



El fotògraf mataroní Sergi Bernal porta a Can Palauet l’exposició “Desenterrant el silenci”. La mostra, a través de fotos i un documental, recupera la història d’un professor de Mont-Roig del Camp que es va traslladar a un poble rural de la província de Burgos i que durant la Guerra Civil va desaparèixer. La inauguració serà el divendres 8 de novembre a les 20 h i es podrà veure fins al 8 de desembre.




La història del mestre es narra en el llibre “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” escrit per Francesc Escribano, Queralt  Solé, Francisco Ferrandiz i Sergi Bernal i en aquesta exposició fotogràfica que ja s’ha exhibit a més de 15 sales de Catalunya.



El 2011 la mostra es va poder veure a Les Esmandies i a la biblioteca Pompeu Fabra i ara torna a Mataró però ampliada amb el documental “El retratista”, dirigit per l’italià Alberto Bougleux. El documental, que s’ha pogut fer gràcies a un procés de micromecenatge, mostra la darrera exhumació d’una de les fosses amb les restes del mestre Benaiges i les entrevistes amb els seus alumnes i altres persones que l’havien conegut.



A Can Palauet es podran veure 32 fotografies, una lona de 250 x 600 cm que reprodueix la fossa comuna, així com el documental de 52’ de durada. Dissabte 23 de novembre a les 18.30 h Sergi Bernal farà una visita comentada a l’exposició. També s’ofereix servei educatiu per a grups i escoles de l’11 de novembre al 5 de desembre.



El documental es podrà veure també a Barcelona. El dimecres 20 de novembre a les 20 h els Cinemes Girona obrirà un cicle de cine fòrum dedicat a l’educació amb el documental. El dimecres 27 a les 19.30 h es farà una sessió per al públic en general i per als 190 mecenes que han participat en la producció de l’audiovisual. A més a més es faran passis cada dimecres a les 19:30 h fins al 18 de desembre.





El mestre Antoni Benaiges



A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, Antoni Benaiges va desaparèixer. Dos anys abans havia arribat al poble Bañuelos de Bureba (Burgos) disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Durant el primer curs escolar el centre va publicar els primers quaderns íntegrament redactats i il·lustrats pels seus propis alumnes. Aquests parlaven de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules i els dibuixos d’uns nens que amb la impremta van aprendre a escriure.



L’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.