Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Miriam Makeba rep a Mataró el XXVIII Premi per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides

Escoltar

Miriam Makeba rep a Mataró el XXVIII Premi per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron,  la presidenta de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, Marina Bru, i el diputat de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Jordi Labòria, van lliurar ahir, en un acte celebrat al Teatre Monumental de Mataró, el XXVIII Premi per la Pau a la cantant, actriu i activista africana Miriam Makeba, en reconeixement a la seva trajectòria en defensa dels Drets Humans. L'Associació per a les Nacions Unides va fer públic el nom de la guanyadora el passat 24 d'octubre, dia de les Nacions Unides.

L'Associació per les Nacions Unides concedeix cada any aquest premi a una personalitat internacional destacada en l'àmbit dels Drets Humans i la Pau. El guardó es concedeix amb el suport de la Diputació de Barcelona. Des dels inicis d'aquest guardó (1980) la cerimònia de lliurament s'ha anat fent a diferents ciutats de Catalunya i també a València ciutat. Aquesta serà la segona vegada que Mataró acollirà aquest acte. La primera vegada va ser el 1987 en què es va lliurar el premi a Raúl Silva Henríquez, cardenal xilè, fundador de la Vicaria de la Solidaritat.

 

Miriam Makeba, activista africana

 

Miriam Makeba, amb una vida totalment dedicada a la lluita per la llibertat i la igualtat, molt especialment contra l'apartheid, va ser víctima ja des de ben petita de la situació del seu país, Sud-àfrica, on va néixer el 1932. Va haver de viure els primers mesos de la seva vida a la presó amb la seva mare, detinguda.

 

L'apartheid la va obligar a abandonar el seu país el 1957, va anar a viure a Londres i Nova York i es va convertir en una estrella que va aprofitar la seva popularitat per lluitar contra la desigualtat, la injustícia, la manca de llibertat del poble africà i el racisme. Tot al llarg del segle XX i fins avui, Makeba ha esdevingut un autèntic mite i símbol, fins a ser coneguda popularment com a Mama Àfrica, una dona que realment representa la lluita continuada per la igualtat i el progrés de tot un continent. Amb l'arribada al poder de Nelson Mandela, Makeba va tornar a Sud-àfrica el 1990. Avui encara continua amb tota tenacitat la seva lluita en col·laboració amb la FAO, contra la fam, i amb la seva pròpia fundació, pels ideals que sempre ha sostingut al llarg de la seva vida, especialment a favor dels joves.