Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament ha executat 35 projectes entre 2009 i 2010 que han resolt dèficits d’accessibilitat a la via pública

Escoltar

L’Ajuntament ha executat 35 projectes entre 2009 i 2010 que han resolt dèficits d’accessibilitat a la via pública

Les millores han permès avançar en el compliment del Pla d’Accessibilitat

Des de l’aprovació del Pla d’Accessibilitat Universal de Mataró al gener de 2009, fins a desembre de 2010 l’Ajuntament de Mataró ha executat 35 projectes que han permès resoldre dèficits d’accessibilitat tant a la via pública com a edificis municipals, i també pel que fa a aspectes relacionats amb el transport públic.

 

Aquestes actuacions han suposat una inversió superior a 11 milions d’euros, quantitat que es refereix al cost total de les obres executades –ja siguin de reforma d’equipaments, reurbanització de carrers o altres–, no només als treballs exclusius per millorar l’accessibilitat.

 

 

El Pla d’Accessibilitat Universal de Mataró

 

L’Ajuntament de Mataró va aprovar al 1999 el seu primer Pla d’accessibilitat municipal en compliment de la Llei 20/1991, que determina que tots els municipis de Catalunya n’han de tenir. Al gener de 2009, el Ple municipal va aprovar el Pla d’Accessibilitat Universal de Mataró, que havia estat elaborat per la Diputació de Barcelona i actualitzava i ampliava l’anterior, i la Declaració de compromís amb l’accessibilitat.

 

Amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més accessible, el Pla analitzava la realitat de Mataró en quatre àmbits: via pública, edificis municipals, transports i comunicació.

 

L’execució del Pla d’Accessibilitat està liderada pel Servei de Benestar Social, en coordinació amb la resta de serveis municipals implicats. A més, es dóna compte de les actuacions en una comissió tècnica de seguiment i també en les reunions de la Taula d’Accessibilitat del Consell Municipal de la Gent Gran, el Consell de Mobilitat i la Comissió Municipal Informativa de Serveis Personals.

 

 

Projectes executats

 

Entre els projectes executats s’inclouen, en l’àmbit de via pública, l’adaptació de 87 cruïlles de la ciutat a càrrec dels fons FEIL, que ha suposat fer 209 guals de vianants mitjançant el rebaix de les voreres; en l’àmbit dels transports la construcció de 30 plataformes d’accés a l’autobús i la supressió de barreres arquitectòniques a 29 parades; i, en l’àmbit dels edificis públics, l’eliminació de barreres arquitectòniques al Teatre Monumental o l’adequació de la tercera planta de l’edifici de l’Ajuntament.

 

També s’han desenvolupat actuacions que han tingut per objectiu principal suprimir barreres arquitectòniques, com la millora de l’accessibilitat de diferents cruïlles de Cirera i de Cerdanyola –actuació aquesta última en procés de finalització–, les reurbanitzacions de diferents carrers (Beata Maria, Sant Simó i Feliu de la Penya, Sant Agustí, Santa Marta, Muralla de Sant Llorenç, Camí Ral entre carrer de la Cooperativa i ronda de Barceló, etc.) o la creació del vial de vianants de l’Eix Valldeix.

 

Així mateix, s’han dut a terme diferents obres de renovació de paviments, construcció de passos elevats de cruïlles i guals de vianants (ronda de Miguel de Cervantes, carrer de Manuel José Quintana, carrer de Marià Andreu, carretera de Mata, carrer de Queralbs, etc.).

 

Per últim, l’Ajuntament també ha finalitzat en el període 2009 i 2010 altres obres de reurbanització (carrers de Massevà, d’Amàlia, de Burriac, avinguda del Perú, etc.) i, a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, s’ha acabat l’adequació dels passos soterrats del Cargol i del carrer de Jordi Joan.

 

Moltes de les actuacions s’han dut a terme amb el finançament provinent de les dues convocatòries dels fons estatals de 2009 i 2010 (Fons Estatal per a la Inversió Local i Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local) i dels ajuts de la Llei de barris de la Generalitat.

 

 

Altres gestions en l’àmbit de l’acessibilitat

 

A part dels projectes de millora urbana o dels edificis, l’Ajuntament ha dut a terme altres gestions per avançar en l’àmbit de l’accessibilitat a la ciutat. 

 

Per exemple, s’ha comunicat l’aprovació del Pla i de la Declaració a la resta d’administracions que treballen al territori perquè avancin en l’adequació dels seus edificis, instal·lacions i equipaments situats a Mataró. També, de manera conjunta amb les associacions de comerciants s’ha fet arribar als comerços informació sobre els ajuts de la Generalitat per a la supressió de barreres arquitectòniques.