Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell per a la Igualtat d'Oportunitats s'adhereix a un manifest contra la violència de gènere

Escoltar

El Consell per a la Igualtat d'Oportunitats s'adhereix a un manifest contra la violència de gènere

Les entitats que formen part del Consell Municipal per a la Igualtat d'Oportunitats han subscrit el manifest de compromís contra la violència de gènere elaborat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Diputació de Barcelona . El manifest s'ha fet amb motiu que avui es commemora el Dia mundial contra la violència a les dones.

Manifest: compromisos contra la violència de gènere i pels drets humans

El document promou el compromís per portar a terme una actuació local activa adreçada a la prevenció i eliminació de la violència contra les dones i impulsar accions que contribueixin a millor la situació de les dones i a fomentar una cultura de la igualtat i de respecte a les diferències.

Els ajuntaments i entitats que s'adhereixin al manifest es comprometen a la realització de les següents accions:

. Realitzar accions de sensibilització per a la igualtat en el marc de les actuacions pròpies (en les dates commemoratives difondre documents, organitzar debats...).

. Fomentar una cultura de la no violència de gènere mitjançant: debats, lectura de documents escrits o gràfics, elaborant decàlegs de normes a seguir en la entitat/institució  en relació al tema, denunciant la violència legitimada a través dels mitjans de comunicació col.laborant amb els centres educatius en el foment d'una educació no violenta i de respecte a les diferències i establir una comunicació no sexista, interna i externa.

. Garantir els recursos adients en tots els nivells d'intervenció en coordinació amb la resta d'institucions per a les dones que volen sortir d'una situació de violència i s'adrecen a les institucions o entitats del municipi. Cal cercar un compromís econòmic per garantir recursos.

. Prendre accions o mesures des de totes les àrees d'intervenció: investigació, sensibilització, prevenció, formació, atenció i protecció a les víctimes.

. Solidaritat amb les víctimes directes i indirectes d'aquestes conductes i afavorir una atenció ràpida, adequada i eficaç.

Les entitats/institucions que es comprometin en aquest manifest ho fan pel període novembre 2003 novembre 2004.

Dades de la Policia Local

La Unitat d'Atenció Ciutadana (UAC) de la Policia Local de Mataró des de gener fins a octubre de 2003 ha rebut 11 denúncies de violència domèstica.

Pel que fa a baralles entre parelles, que succeïen en el domicili o en la via pública, la policia ha intervingut per requeriment dels ciutadans en 39 casos, i ha actuat en 8 casos més però en els quals la dona ho nega o finalment no posa la denúncia corresponent.

Quant a l'Estat espanyol, segons la Federación de mujeres separadas y divorciadas en el que portem d'any hi ha hagut 89 dones mortes víctimes de la violència de gènere (en el 2002 en van ser 77) i a Catalunya fins al 24 de novembre n'han mort 14.

Programes d'actuació de l'Ajuntament

L'Ajuntament, a través del Pla d'Igualtat d'Oportunitats , executa diferents programes d'actuació encaminats a treballar per l'eliminació de la violència contra la dona: campanyes de sensibilització i d'informació i el Servei d'Assessoria Jurídica per a la dona entre d'altres.

Per altra banda, una comissió de treball integrada per tots els agents que treballen en el tema de la dona (sanitari, judicial, policial o d'atenció social) estan elaborant un document conjunt que es defineix com un Protocol d'atenció i derivació a la dona víctima de violència a Mataró.

Aquest document, que està previst que se signi la propera setmana, té com objectiu crear uns circuits d'atenció i derivació que garanteixin una atenció coordinada a la dona i unificar els criteris a l'hora d'informar i atendre a les víctimes de violència.