Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 2.500 famílies de Rocafonda-El Palau-Escorxador han rebut informació en el marc d’un programa de civisme

Escoltar

Més de 2.500 famílies de Rocafonda-El Palau-Escorxador han rebut informació en el marc d’un programa de civisme

Les actuacions formen part dels programes socials de la Llei de Barris

El regidor de Presidència i Participació, Carlos Fernández; la presidenta del Pla Integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador, Quiteria Guirao; i el coordinador de la Creu Roja de Mataró, Santi de Arcos, han presentat avui el balanç dels dos primers anys del programa de Civisme i Convivència que s’ha portat a terme en aquesta zona de la ciutat en el marc de la Llei de Barris. Les dades es van donar a conèixer el 10 de gener a la Comissió Informativa d’Innovació i Presidència.


 

El projecte de Civisme i Convivència, que va iniciar-se el maig de 2008, es porta a terme amb un conveni amb la Creu Roja i està previst que finalitzi a mitjan 2012. Els objectius d’aquesta iniciativa són donar suport a la convivència de les comunitats de veïns dels barris per mitjà de la informació i l’orientació als veïns així com promoure els bons hàbits cívics a l’espai públic.

 

 

Informació directa

 

Les dades mostren que en el territori format per Rocafonda-El Palau-Escorxador hi ha 6.170 llars, d’aquestes s’havien visitat 3.135 habitatges a finals de juliol de 2010, el que correspon a 300 comunitats de veïns. A més del 80% d’aquestes cases, en concret a 2.526 famílies, s’ha pogut donar informació directa i personalitzada.

 

La informació que es facilita correspon a la gestió del dia a dia de la comunitat de veïns i a bones pràctiques en temes com la recollida i selecció de residus domèstics i de voluminosos per minimitzar l’abandonament de deixalles a la via pública i millorar la utilització del sistema de recollida diari de la brossa.

 

Els informadors, per facilitar el contacte i l’intercanvi d’informació amb els veïns, han ofert una enquesta als veïns. Segons les respostes, els informadors poden saber els temes que més preocupen als ciutadans i així poder aprofundir en ells i facilitar la informació adequada.

 

El qüestionari ha estat respost per un 60% dels habitatges visitats pels informadors. Una de les preguntes del qüestionari és “creu que en general hi ha una bona relació veïnal?”. De les respostes obtingudes s’extreu que un 94,82% manifesta tenir una bona relació veïnal mentre que un 4,28% manifesta tenir una relació veïnal deteriorada.

 

 

Casos amb un seguiment especial

 

L’any 2009 es va fer un seguiment especial a 37 casos que feien referència a temes de rehabilitació, convivència i desacords en temes de la comunitat de veïns, entre d’altres.

D’aquestes 37 casos, a principis de l’any 2010 s’havien resolt 21 casos. Durant l’any 2010 s’ha fet un seguiment especial a 21 casos que a finals de gener de 2011 s’hauran revisat. Les diferents tipologies de problemes que manifesten els veïns tenen relació amb problemes de convivència a la comunitat de veïns i a l’espai públic (animals domèstics, sorolls, antenes); neteja de l’edifici (brutícia, insectes); manteniment de l’edifici i dels espais comuns; organització nul·la de les comunitats; seguretat ciutadana (baralles, drogues); sobreocupació.

 

En les visites als domicilis es reparteix una guia de civisme i convivència que conté informacions bàsiques sobre drets, deures i bones pràctiques i també consells d’autoprotecció de la llar.

 

 

Treball transversal

 

Aquest programa, a través de l’Oficina de la Llei de Barris, ha tingut una funció transversal de creació de connexions per facilitar la resolució de problemes que, en determinats casos, s’han solucionat amb millores als edificis o amb la intervenció del Servei de mediació. En aquest sentit s’han registrat les següents dades:

 






























 


2008


2009


2010


Casos de mediació


  47 casos       


99 casos       


112 casos


Test edificis presentats


  5


15


18


Sol·licituds rehabilitació


  8


28


21



 

 

El programa de Civisme i Convivència també ha suposat una tasca informativa i de sensibilització en col·laboració amb les associacions i entitats de la zona per organitzar activitats lúdiques i formatives. El Consell Territorial del Pla Integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador rep periòdicament informació sobre el desenvolupament d’aquest programa.