Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament exigeix a la Generalitat que retorni l’autonomia al Consorci Sanitari i en resolgui l’infrafinançament

Escoltar

L’Ajuntament exigeix a la Generalitat que retorni l’autonomia al Consorci Sanitari i en resolgui l’infrafinançament

Front comú de partits, la Coordinadora en defensa de la sanitat pública i el Comitè d’empresa de l’Hospital de Mataró



L’alcalde, David Bote, acompanyat dels portaveus del PSC-CP, CiU, ERC-MES-AM, VOLEMataró, C’s, PP, PxC i ICV-EUiA-E, ha comparegut aquesta tarda per presentar la declaració institucional en relació a la suspensió del règim especial d’autonomia de gestió del Consorci Sanitari del Maresme. D’aquesta declaració se’n farà lectura en el proper Ple de novembre. L’acte ha tingut lloc a les 18 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament.


 

La declaració s’ha aprovat en Junta de Portaveus, celebrada a les 17 h, amb els vots a favor del PSC-CP, CiU, ERC-MES-AM, VOLEMataró, C’s, PP, PxC i ICV-EUiA-E i el vot en contra de la CUP.

 

En la presentació d’aquest acord consensuat per 8 dels 9 grups municipals, hi han estat presents diputats al Parlament de Catalunya de diferents formacions polítiques: Pere Aragonès i Alba Vergés (Junts pel Sí); Sergio Sanz (C’s); Alícia Romero i Assumpta Escarp (PSC) i Santi Rodríguez (PPC). Els diputats i membres de la Coordinadora en defensa de la sanitat pública de Mataró i el Maresme i del Comitè d’empresa del Consorci Sanitari del Maresme, que també assistien a l’acte, han volgut mostrar el seu suport incorporant-se a la foto de família que s’ha fet en el Saló de Sessions de l’Ajuntament una vegada ha finalitzat la compareixença de la Junta de Portaveus mostrant un front comú.

 

El text íntegre de la declaració institucional llegida per l’alcalde davant els mitjans de comunicació és el següent:

 

“El Consorci Sanitari del Maresme va aprovar en data 22 de juliol de 2015, amb l’abstenció dels representants municipals al Consell Rector, un pla de reequilibri, obligat pel dèficit de 2,5 MM d’€ amb el que es va tancar l’exercici 2014. Aquest pla de reequilibri és el lamentable final d’una situació d’infrafinançament del CSdM des de la seva creació, l’any 1999.

 

A Catalunya hem aconseguit, després de molts anys de lluites de professionals sanitaris i usuaris, un sistema sanitari públic, d'abast universal, de gran qualitat.

 

En un entorn de retallades, la Generalitat de Catalunya no ha tingut en consideració, en el cas del CSdM, ni el dèficit de finançament acumulat ni la descapitalització del mateix, que suposaven una càrrega addicional d’1.587.881 € anuals per fer front als préstecs adquirits anys abans per valor de 23 MM d'euros."

 

La situació actual del CSdM no és derivada de la mala gestió. En aquest context, la bona voluntat i l’esforç dels treballadors i la capacitat de pacte amb la Direcció del CSdM concretada en renúncies salarials, han estat cabdals per a mantenir la qualitat assistencial, i per contenir el dèficit des de l’any 2009 i durant cinc anys consecutius. Cal agrair en aquest sentit, el compromís dels treballadors i també de l’equip directiu. No són en cap cas responsables de la situació actual.

 

L’acció política conjunta dels grups municipals de l’Ajuntament i dels grups parlamentaris ha anat en la línia de revertir la situació de dèficit de finançament del CSdM. Aquesta acció política s’ha materialitzat amb l’aprovació al Parlament de Catalunya de tres resolucions, mitjançant la comissió de Salut del Parlament:

 

La primera de data 3 d’abril de 2014 insta el Govern de la Generalitat a assumir l’anualitat del deute pendent d’anys anteriors per a l’exercici 2014 per un import d’1,5 milions d’euros.

 

La segona, de data 12 de febrer de 2015, insta el Govern de la Generalitat a programar en el termini de tres mesos, el calendari d’aportacions extraordinàries destinades a sanejar tot el dèficit estructural del consorci Sanitari del Maresme, i evitar que es posi en risc la prestació dels serveis sanitaris.

 

I la tercera, de juliol de 2015, insta al Govern de la Generalitat a garantir que, amb l’assignació pressupostària que percebi l’Hospital de Mataró, tots els seus treballadors cobraran la catorzena paga o la part proporcional deduïda del seu salari, incrementar l’assignació pressupostària de l’Hospital de Mataró per al 2015 per a dotar suficientment el fons d’amortització d’inversions, garantir l’assignació pressupostària suficient a l’Hospital de Mataró per a cobrir-hi la reposició i la renovació tecnològica al 2015 i garantir que tots els serveis assistencials de la cartera de serveis de l’Hospital de Mataró s’hi presten amb el personal suficient dotant-lo d’un finançament equivalent al d’altres centres hospitalaris de característiques similars.

 

El resultat d’aquests esforços han estat algunes millores, no obstant insuficients, pel que fa als ingressos, i un Pla de reequilibri que contempla algunes accions aprovades amb criteris ESSENCIALMENT econòmics, sense una anàlisi definitiva de la repercussió de les mesures sobre les condicions actuals del servei assistencial.

 

En aquest sentit, tots els Grups Municipals de manera unànime, i havent escoltat a totes les parts implicades, hem demanat al Departament de Salut aturar el trasllat de pacients de perfil sociosanitari des de l’Hospital de Sant Jaume a l’Hospital de Mataró, programat inicialment pel 7 de setembre, fins a què s’hagi presentat i debatut un Pla Director Sociosanitari, pel qual debat hem instat al Departament de Salut a crear una Comissió que ha de contemplar la incorporació de representants municipals, professionals sanitaris i usuaris.

 

I per últim el Departament d’Economia i Coneixement d’un govern, en funcions i amb un Parlament pendent de constitució, retira al CSdM el règim especial d’autonomia de gestió, la qual cosa farà la seva gestió més dificultosa en el dia a dia, i impedirà als treballadors poder negociar i pactar millores en l’aplicació del Conveni Sectorial.

 

Davant d’això, els grups municipals de l’Ajuntament: PSC-CP, CiU, ERC-MES-AM, VOLEMataro, C’s, PP, PxC i ICV-EUiA-E, entenem que malgrat el Departament de Salut reconeix el dèficit històric del CSdM, no PROPOSA UNA SOLUCIÓ DEFINITIVA per capgirar aquesta situació. 

 

És per tot això que els grups municipals: PSC-CP, CiU, ERC-MES-AM, VOLEMataro, C’s, PP, PxC i ICV-EUiA-E creiem que és el moment de dir PROU I presentem els següents

 

Acords:

 

PRIMER. L’Ajuntament de Mataró EXIGEIX al Govern de la Generalitat que retorni el Règim Especial d’Autonomia de gestió CSdM, donat és necessària una gestió laboral més propera i àgil per a poder incrementar l’activitat assistencial que el CSdM requereix per a revertir la seva economia deficitària .

 

SEGON. L’Ajuntament de Mataró EXIGEIX al Govern de la Generalitat una solució definitiva al finançament del Consorci Sanitari del Maresme, que contempli el rescabalament del deute històric de la Generalitat amb el CSdM, les inversions necessàries i l’increment dels ingressos via el contracte programa amb el CatSalut.



TERCER L’Ajuntament de Mataró demana a tots els grups parlamentaris que continuïn treballant pergarantir la suficiència econòmica i de gestió del CSdM i el bon funcionament de la sanitat pública a Mataró.

 

QUART. L’Ajuntament de Mataró EXIGEIX al Departament de Salut que mantingui la moratòria pel trasllat de pacients de sociosanitari des de l’Hospital de Sant Jaume a l’Hospital de Mataró, fins a que s’hagi presentat i debatut el Pla Director Sociosanitari. Aquest pla ha de contemplar l’assignació dels recursos públics necessaris, en titularitat i en provisió del Servei, a curt i mig termini.

 

CINQUÈ. L’Ajuntament de Mataró demana a la ciutadania la conscienciació en defensa de la Sanitat Pública i Universal a Mataró.

 

SISÈ. Notificar aquests acords al Govern de la Generalitat, la Conselleria de Salut, la Conselleria d’Economia i Coneixement, als diferents grups parlamentaris, al Consell Comarcal del Maresme i al Consell Rector del CSdM”.