Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament comença a aplicar tractaments biològics per combatre l'escarabat morrut de les palmeres

Escoltar

L'Ajuntament comença a aplicar tractaments biològics per combatre l'escarabat morrut de les palmeres

El Servei de Manteniment i Serveis de l'Ajuntament de Mataró començarà a aplicar a finals de mes un producte totalment biològic per prevenir i combatre la plaga de l'escarabat morrut de les palmeres. Malgrat la virulència d'aquesta plaga a la comarca del Maresme, els controls i els tractaments preventius administrats per l'Ajuntament han donat fins ara resultats positius a la ciutat, on no s'ha mort cap palmera de l'àmbit públic.

El nou tractament fitosanitari que es comença a aplicar ara és biodegradable, no tòxic i no contaminant per al medi ambient, i consisteix en un producte a base de Nematodes entomopatògens, que són uns cucs cilíndrics microscòpics que parasiten els escarabats fins matar-los.

El tractament l'aplicarà l'empresa adjudicatària Ribas Fitosanitaris. Es farà preferentment en horari nocturn o a les darreres hores del dia. Amb aquest tractament, l'Ajuntament amplia la llista de plagues que afecten a l'arbrat i a la jardineria pública en general i que es tracten amb productes fitosanitaris biològics.

Cap palmera pública morta

L'escarabat morrut vermell (Rhynchophorus ferrugineus Olivier) és un insecte barrinador de l'ordre dels coleòpters originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia que ha anat colonitzant a altres zones amb climes temperats. Aquest escarabat produeix danys importants a les palmeres i en molts casos fins i tot la mort de l'arbre.

A la zona mediterrània la plaga afecta bàsicament al gènere de palmeres Phoenix sp. però en concret a la palmera canària (Phoenix canariensis). A Mataró hi ha al voltant de 960 palmeres de propietat municipal de les quals un 17% són palmeres canàries.

A Catalunya ja són prop de 2.100 les palmeres que han resultat afectades pel morrut vermell, de les quals més de 1.400 es troben al Maresme, i concretament 11 estan situades a Mataró. D'aquestes 11 unitats, 9 són privades, 8 de les quals van ser tallades i es van cremar les restes per controlar la plaga, i 1 s'ha tractat i recuperat amb èxit. Les dues palmeres restants són d'àmbit públic i s'han pogut salvar gràcies als tractaments i les inspeccions.

Crida als propietaris privats

Des de 2005, arran del primers focus detectats a Catalunya, l'Ajuntament va doblar les inspeccions visuals a les palmeres de Mataró, fins i tot en el cas d'exemplars situats a finques privades però visibles des del carrer. Els tractaments específics als exemplars municipals es van iniciar al novembre de 2006 i al desembre ja es disposava d'un protocol intern d'actuació per combatre la plaga, arran de la detecció del primer cas d'arbre afectat a la ciutat. El cost global dels tractaments que ha fet fins ara l'Ajuntament, tan preventius com curatius, és de 31.000 euros.

L'Ajuntament també va fer públics a finals de 2006 un seguit de consells i recomanacions adreçats als propietaris de palmeres de finques particulars. En aquest cas, l'Ajuntament crida a la responsabilitat dels particulars perquè tinguin cura de l'estat dels seus arbres, fent les inspeccions i tractaments oportuns, i es posa a la seva disposició per resoldre els dubtes que tinguin sobre les mesures més adients per prevenir o tractar la plaga.

D'altra banda, el Servei de Manteniment i Serveis va organitzar a l'octubre de 2007 una jornada sobre l'escarabat morrut de les palmeres, amb la participació d'experts de diferents àmbits i països, amb experiències dels municipis que pateixen la plaga. Van participar més d'un centenar de persones entre responsables d'administracions, empreses, biòlegs, tècnics i particulars.


Estat actual de les dues palmeres municipals que van resultar afectades per l'escarabat morrut, ubicades al Camí del Mig i al parc de Can Boada