Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament elabora el Pla de mandat 2011-2015

Escoltar

L’Ajuntament elabora el Pla de mandat 2011-2015

El govern presenta més de 500 compromisos i obre el document a la participació



L’alcalde, Joan Mora, ha presentat aquest matí el Pla de mandat 2011-2015, que és el full de ruta que marcarà estratègicament l’acció de govern durant els propers 4 anys. 




El document, que conté 586 compromisos concrets amb la ciutadania, ha estat presentat aquest matí als grups municipals, als secretaris dels consells de participació territorials i sectorials i als mitjans de comunicació. Des d’avui mateix el document està disponible a Internet a través del web municipal www.mataro.cat i s’hi poden fer aportacions i suggeriments.

 

El coordinador general de l’Ajuntament, Francesc Esteve, ha explicat durant la presentació en roda de premsa que en l’elaboració s’hi ha treballat durant unes set setmanes i han participant uns 150 tècnics, als quals s’ha demanat que consideressin la viabilitat dels compromisos i que hi fessin aportacions. Cadascun dels compromisos tindrà una fitxa de treball on hi figurarà el responsable polític, el coordinador d’àrea i el responsable tècnic corresponent.

 

El Pla de mandat 2011-2015 és doncs un compromís polític i públic amb la ciutadania, que podrà saber en qualsevol moment el grau d’execució de les accions que s’hi detallen atès que el govern es compromet actualitzar continuament la informació a través del web.

 

“Ja veureu que nosaltres som ambiciosos. En aquests moments en què hi ha aquest cert pessimisme de la gent, jo sóc optimista. Crec que aquest optimisme ha de ser realista. Hem de ser capaços d’injectar aquest optimisme a la gent, perquè de les situacions difícils se’n surt treballant tots junts i treballant seriosament“, ha dit l’alcalde.

 



Els continguts del document

 

El Pla de mandat 2011-2015 s’estructura en 10 eixos (70 objectius i 586 compromisos):

 

·        Mataró emprenedora i innovadora

·        Mataró del treball i les oportunitats

·        Mataró equilibrada i sostenible

·        Mataró eficient

·        Mataró segura

·        Mataró dels valors, l’ensenyament i el coneixement

·        Mataró saludable i esportiva

·        Mataró social i integradora

·        Mataró cultural

·        I Mataró capital que és el darrer eix i en el que conflueixen tots els eixos anteriors.

 

El Pla de mandat proposa canvis en la organització municipal per des-burocratitzar-la i fer-la més eficient de cara al ciutadà i a les empreses. L’objectiu és facilitar la instal·lació de nous jaciments productius i facilitar la relació i tràmits dels ciutadans amb l’administració mitjançant el desenvolupament de l’administració electrònica.

 

A més aposta per atraure inversions estrangeres i garantir a través del TecnoCampus la transferència universitat–empresa. Tot això tutelat per la creació d’un observatori de la competitivitat que hauria d’aportar els elements de judici suficients per poder prendre correctament les decisions estratègiques. Aquest document planteja també la creació de l’agència de Redesenvolupament de Mataró i El Maresme que ha de permetre identificar oportunitats d’inversió per exercir de capital de la pota nord de la gran Barcelona.

 

Aquest Pla proposa la incentivació i promoció dels sectors econòmics marítims com aposta de futur de la ciutat, promocionant el port esportiu i convertint-lo en un atractiu pel turisme familiar i de congressos, aprofitant les possibilitats del Tecnocampus, beneficiant a la oferta gastronòmica, als comerços de la ciutat i a les propostes culturals com element de rendibilitat econòmica i de promoció de ciutat. 

 

Alhora es subratlla l’oportunitat de la instal·lació de El Corte Inglés per desenvolupar un eix comercial al voltant dels entorns del carrer de Miquel Biada, esdevenint un sector clau de capitalitat comarcal.

 

Aquest afany per millorar el teixit empresarial a Mataró és per crear ocupació i lluitar de manera directa contra les altes xifres d’atur. En aquest sentit el govern proposa crear un consell econòmic i social per constituir una taula per la reactivació de l’economia i la ocupació que consensuï un pla de xoc. Es proposa millorar les competències lingüístiques dels ciutadans, especialment l’anglès, mitjançant els agermanaments i els intercanvis. I així poder iniciar contactes amb les xarxes europees de treball per tal de derivar treballadors a les diferents ofertes de feina de la UE.

 

El Pla de mandat proposat entén l’Urbanisme al servei dels ciutadans amb l’objectiu de millorar les seva qualitat de vida. Per això es proposa elaborar un pla d’equipaments i un anàlisi en profunditat del patrimoni arquitectònic per establir la fotografia real de les mancances i virtuts de la ciutat. En aquest sentit es preveu resoldre la necessitat d’un gran espai obert i també tancat per a grans esdeveniments culturals, firals o lúdics, destinar el Triangle de Molins a la pràctica esportiva, impulsar el complex esportiu del nou palau d’esports Josep Mora o impulsar la redacció del projecte del nou Teatre Monumental. També es vetllarà per fer una nova revisió cadastral.

 

Respecte a les infrastructures és preveu promoure el desenvolupament de l’eix ferroviari orbital, treballar per la gratuïtat del peatge de l’autopista C-32, buscar una solució consensuada per millorar els accessos nord i oest de la ciutat, reconvertir definitivament l’N-II en una avinguda, instal·lar espigons submergits per ampliar la superfície de la platja o treballar en el projecte de soterrament de la via del tren.

 

Alhora es proposa mantenir els espais protegits, ampliar l’oferta d’horts urbans evitant les sènies ermes i creant una anella verda que connecti les Cinc Sènies, el Parc Forestal, el Parc del Turó de Cerdanyola, el Sorrall i la Riera d’Argentona. A més es projecta millorar els entorns i l’accés a la ciutat per llevant.

 

Aquest disseny es completa amb la promoció de l’ús de la bicicleta i l’ampliació de l’oferta d’aparcaments per motocicletes, revisant també el Pla d’aparcaments per vetllar per l’accés a l’aparcament en tots els barris.

 

La participació ciutadana és un eix fonamental en aquesta proposta de futur, així doncs s’aposta per mecanismes de transparència per millorar, garantir i incentivar les aportacions dels ciutadans. Mitjançant aplicacions informàtiques, a través d’Internet, s’informarà permanentment de l’estat d’execució del Pla de Mandat ,del pressupost i del PAM. A més es podrà consultar els costos dels serveis i el grau de cobertura de taxes i preus públics.

 

Pel que fa a la millora de la comunicació, es projecta crear una agenda d’actes de la ciutat, que inclogui totes les activitats relacionades amb la cultura, l’oci, l’esport o l’associacionisme. I quant a les entitats, se’ls plantejarà la possibilitat de la cogestió d’alguns equipaments públics.

 

En matèria de seguretat es treballarà per incrementar la presència policial extremant el control de la venda i consum de substàncies estupefaents en els entorns dels centres educatius i en zones freqüentades per joves.

 

El govern es planteja actuar de manera contundent contra els actes d’incivisme i perseguir als responsables dels grafits i de les deposicions canines a la via pública. Així doncs un dels objectius fonamentals del pla de mandat és recuperar els valors cívics i de respecte a l’entorn. Fomentant accions encaminades a l’educació en valors; l’esforç, la convivència, la solidaritat, el compromís...

 

En el terreny de l’educació, s’estudiarà la implantació de la zona única i la llibertat d’elecció d’escola. En l’educació superior es treballarà per incorporar nous graus al Tecnocampus i per atraure una universitat Internacional de prestigi que complementi l’oferta formativa universitària.



S’ampliaran els horaris de biblioteques i sales d’estudis en èpoques d’exàmens i s’estudiarà la possibilitat d’implantar transport nocturn a les zones d’oci, els divendres i dissabtes, per facilitar que els joves no agafin el cotxe, oferint alhora alternatives culturals atractives per aquest sector de població vinculant escola i cultura.

 

En àmbit cultural es cercarà convertir La Riera en l’eix cultural amb projecció supralocal, es proposarà consensuar un llibre blanc de la cultura, es promocionarà les residències artístiques i es repensarà la funció que ha de fer l’equipament de Can Xalant. A més es buscarà l’equilibri expositiu entre disciplines artístiques i es treballarà per recuperar el fons Notarial de Mataró.

 

Respecte a la cultura popular, s’intentarà projectar a l’exterior Les Santes com a valor cultural nacional, es crearà la casa de la festa i es farà el concurs per l’elecció popular i democràtica del cartell de les Santes.

 

En matèria de promoció de ciutat és proposa, entre altres, la creació d’una xarxa d’ambaixadors/res amb personatges significats de la ciutat que promocionin Mataró.