Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró és la base logística d'un projecte d’investigació marina, telecomunicacions i generació energètica

Escoltar

Mataró és la base logística d'un projecte d’investigació marina, telecomunicacions i generació energètica

L’empresa PIPO Systems fondeja una boia experimental, iniciativa que compta amb el suport del Ministeri, del Consorci del Port i del TecnoCampus

 






 


El litoral de Mataró és l’espai triat per a posar en marxa un projecte pioner a Catalunya d’investigació marina. Es tracta d’una boia que es va fondejar ahir a 1,8 milles de la costa i que permetrà mesurar en temps reals elements com l’onatge, la salinitat, la temperatura de l’aigua o la contaminació per hidrocarburs existent al mar. A més, la boia té la capacitat tècnica per acollir-hi repetidors de telefonia i de dades i té la particularitat que és capaç de generar energia amb les onades del mar de manera molt eficient. L’aparell, que és un nou prototip del projecte APC-PISYS, pot treballar amb ones petites com les del Mediterrani (des de 25-40 cm) i es calcula que pot generar entre 40 i 50 Kw/h.


 

Es tracta d’una iniciativa de l’empresa catalana PIPO Systems (http://www.piposystems.com) en el marc del programa INNPACTO que realitza en col·laboració amb el Ministeri d’Indústria de l’Estat des de fa més de 8 anys. El Consorci del Port de Mataró i el parc tecnològic TecnoCampus Mataró col·laboren en la posada en marxa d’aquest projecte, que ha estat presentat avui als mitjans de comunicació, just després que l’aparell hagi estat fondejat davant la costa de la capital del Maresme.

 

El Port ha cedit l’espai i ha facilitat el muntatge de la boia que, en la seva part visible des de la superfície del mar, té unes dimensions d’uns 3 m d’alçada per 2 m d’ample. En realitat, el mecanisme complet està format per 3 cossos de diferents tipus de boies lligats per cadenes i ancorats al fons marí amb un mort: la boia de superfície –pintada en blau i groc i que és la visible-, una boia intermitja submergida de les anomenades de volum variable, i una tercera boia submergida de posicionament, que és la que va lligada al mort.

 

Actualment està dotada d’una càmera a la superfície i d’una altra submarina, així com de diferents sondes i sensors que ja estan oferint informació sobre l’estat del mar totalment a distància. Els usuaris del Port de Mataró podran consultar a una pantalla situada a les oficines del Consorci les principals dades que envia la boia des del mar: des d’imatges de la càmera fins a l’alçada de les onades que hi ha a cada moment, informació que pot ser d’interès per a navegants i curiosos.

 

L’acte de presentació de la iniciativa ha comptat amb la presència del regidor de Promoció Econòmica i Innovació de l’Ajuntament de Mataró i president del TecnoCampus, Miquel Rey, així com del gerent del Consorci del Port, Joan Bellavista. L’inventor i president de PIPO Systems, Abel Cucurella, i un dels socis de l’empresa, Xavier Fernàndez, han explicat com funciona el mecanisme, que han definit com “la versió més evolucionada del prototip de Canàries”. El cost d’aquest prototip se situa entre els 800.000 € i 1 milió d’euros.

 

 

Antecedents a Canàries

 

PIPO Systems té a Canàries un parc de boies destinades a la generació energètica. El propòsit de les boies instal·lades en aquest indret de l’oceà Atlàntic, on hi ha onades molt més grans que al Mediterrani, és bàsicament el d’aconseguir energia a gran escala per a consum elèctric i per a dessalinització d’aigua del mar. Es calcula que cada boia instal·lada a Canàries pot generar energia per abastir fins a 750 llars de les illes.

 

Aquell projecte es desenvolupa a través de la Plataforma Oceànica de Canàries (PLOCAN), un consorci de ciència i tecnologia que promou la sostenibilitat i l’observació de l’oceà. Està format pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i el Govern de Canàries que compta amb fons europeus. Representants de PLOCAN han visitat aquests dies Mataró per conèixer de primera mà el projecte desenvolupat a la capital maresmenca.