Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Associació Celíacs de Catalunya celebrarà a Mataró el Dia Internacional de la Celiaquia el 17 de maig

Escoltar

L’Associació Celíacs de Catalunya celebrarà a Mataró el Dia Internacional de la Celiaquia el 17 de maig

El nou Parc Central acollirà una fira i s’hi desenvoluparan activitats durant tot el dia



L’Associació Celíacs de Catalunya ha triat Mataró per celebrar la jornada lúdica i reivindicativa amb la que habitualment celebren el Dia Internacional de la Celiaquia, que té lloc el 17 de maig. El recinte firal del Parc Central acollirà una fira d’empreses que produeixen i comercialitzen alimentació sense gluten i durant tot el dia s’hi faran activitats per a infants i adults, com un espectacle de circ, una batucada o una sessió musical amb Ràdio Flaxback.


 

A les 12.30 h està prevista la lectura del manifest reivindicatiu del Dia Internacional de la Celiaquia, que aquest any incidirà en les necessitats de millorar la detecció i diagnosi de la celiaquia.

 

La jornada es realitza amb el suport de la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament com una acció de dinamització i promoció de ciutat i especialment del sector de la restauració. Una de les línies de treball de l’Ajuntament amb els restauradors és fomentar la inclusió de plats per a celíacs a les seves cartes.

 

 

Una guia per millorar la detecció i diagnosi

 

L’Associació Celíacs de Catalunya ha presentat aquest matí la jornada i l’acord de col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat per millorar la detecció i diagnosi de la celiaquia, incidint en la sensibilització dels professionals envers la malaltia.



La iniciativa conjunta dóna resposta al mandat parlamentari, impulsat per la pròpia entitat, que insta al Govern a celebrar accions per millorar el diagnòstic i la implementació de mesures que pal·liïn l’actual infradiagnosi que comporta que, segons algunes estimacions, 9 de cada 10 persones afectades no ho sàpiga. Una diagnosi precoç beneficia tant la persona celíaca, evitant-li complicacions greus com també al sistema sanitari, reduint-li despesa a mig termini.



La primera fase consisteix en l’elaboració i difusió d’una guia breu sobre el diagnòstic i seguiment de la celiaquia adreçada a professionals d’atenció primària, Metges de Família i Pediatres. Tots els centres d’atenció primària, més de 360, rebran aquesta informació en els propers mesos, realitzada conjuntament entre l’Associació, metges gastroenteròlegs pediàtrics, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i la Societat Catalana de Pediatria.



La guia breu informarà els professionals sanitaris sobre les manifestacions clíniques de la celiaquia, els grups de risc, l'algorisme de diagnosi i sobre les proves a realitzar des de l'atenció primària en cas de sospita i la derivació, si escau, al gastroenteròleg pediàtric o d'adults per tal que confirmi la diagnosi.



Seguidament, com a segona fase d’aquest procés de sensibilització dels professionals, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut oferirà, en col·laboració amb l’Associació Celíacs de Catalunya i les societats científiques implicades, formacions específiques per als metges de família i pediatres, centrades en la manifestació, cribratge, diagnosi i seguiment de la celiaquia. Seran  seminaris, subvencionats pel Departament de Salut, on un gastroenteròleg i un dietista-nutricionista, en col·laboració amb l’EAP, donaran a conèixer la informació actualitzada entorn la celiaquia i elements per millorar la diagnosi a l’atenció primària.



A més, el Consell consultiu de pacients de Catalunya del Departament de Salut col·labora amb les associacions de pacients, com l’Associació Celíacs de Catalunya, per facilitar la incorporació de les seves propostes en la política sanitària.