Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament demana al Govern Central vetllar pels drets dels immigrants que intenten creuar les fronteres espanyoles

Escoltar

L'Ajuntament demana al Govern Central vetllar pels drets dels immigrants que intenten creuar les fronteres espanyoles

El Ple va aprovar ahir per unanimitat una resolució conjunta de tots els grups municipals per demanar al Govern Central que vetlli pels drets humans de les persones subsaharianes immigrades que intenten creuar les fronteres espanyoles. La proposta havia estat presentada al Ple pel grup municipal d'ICV, que va acceptar retirar dos dels punts del redactat inicial i introduir esmenes a favor del següent text de consens:

"Atès que l'Ajuntament va impulsar al juny del 2001 el Pacte per la nova ciutadania en que ens proposàvem la integració de les persones nouvingudes, la millora de la prestació de serveis i la promoció de la cohesió i convivència.

Atès el compromís expressat en diverses ocasions en la defensa dels drets de les persones i dels pobles i que les actuacions del Pla de nova ciutadania són accions locals poc útils si no van acompanyades d'accions de les administracions superiors.

Atès que en la lluita per la millora de les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes no ens podem limitar a resoldre-ho allunyant-ho dels nostres carrers i tancant els ulls al que pot passar més enllà de la tanca que separa Europa d'Àfrica.

Atès que fa més de deu anys que contingents de persones procedents dels estats subsaharians més empobrits, i en alguns casos sotmesos a situacions d'extrema violència, estan fent intents desesperats d'arribar a països de la Unió Europea com a única alternativa de supervivència.

Atès que en els darrers mesos s'ha incrementat el nombre d'aquestes persones que cerquen l'acolliment de la Unió Europea, a través de l'Estat Espanyol, pel que han de superar les tanques i filferrades que separen el Marroc de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Atès que aquestes tanques representen l'obstacle que separa el món ric del món pobre que pateix situacions de fam, malalties, manca de respecte dels drets humans i conflictes violents propis de règims no democràtics o que tenen dificultats per a desenvolupar la seva democràcia.

Atès que els estats de la Unió Europea traspassen al Marroc la responsabilitat de la contenció i el control d'aquests moviments migratoris irregulars. Que els fets indiquen que l'estat marroquí s'ha demostrat manifestament incapacitat per a gestionar aquests afers. Aquestes actituds, que no són noves al món desenvolupat, com per exemple el paper repressor de Mèxic en relació als anomenats "espaldas mojadas" que intenten arribar als Estats Units d'Amèrica.

Atès que aquesta incapacitat massa sovint pren formes que vulneren els drets humans més elementals. Que en aquest sentit és significatiu que s'ha sabut que més de dos milers de persones subsaharianes han estat abandonades en ple desert, sense els elements necessaris d'aigua i aliments per a poder-hi sobreviure.

Atès que segons el Reglament de la Llei d'Estrangeria no es poden expulsar els immigrants sense papers sense que es cobreixin qüestions bàsiques, com el dret d'asil i l'assistència jurídica. Una llei que entra en contradicció amb el conveni de repatriació signat amb el Marroc l'any 1992.

Atès que les ONG que treballen sobre el territori informen de les limitacions que tenen per poder actuar, davant el patiment de les persones que s'acumulen a un costat i l'altre de les fronteres de Ceuta i Melilla, i demanen el suport actiu de les institucions i la ciutadania de l'estat espanyol.

Es proposa al Ple l'adopció dels següents acords.

PRIMER.- Demanar al Govern de l'Estat Espanyol que vetlli perquè els drets humans de les persones subsaharianes immigrades que intenten creuar les fronteres espanyoles, no siguin vulnerats, i que s'investiguin els fets que han ocasionat la mort d'algunes d'aquestes persones en els darrers dies a les fronteres de Ceuta i Melilla.

SEGON.- Demanar que es consideri la revisió del Conveni bilateral de repatriació de les persones subsaharianes, vigent entre el Marroc i l'Estat Espanyol, de manera que l'estat pugui tenir informació permanent sobre la situació de les persones que hi ha al voltant del territori espanyol i en territori marroquí.

TERCER.- Demanar al Govern de l'Estat Espanyol i a les institucions de la Unió Europea i de les Nacions Unides l'aplicació de les mesures d'ajut d'emergència i ajut al desenvolupament necessàries per resoldre la situació de pobresa i d'injustícia dels països africans que són la veritable causa de la desesperació de les persones immigrades que decideixen marxar cap a la Unió Europea.

QUART.- Donar trasllat d'aquests acords als Grups Polítics de l'Ajuntament, al Ministeri d'Afers Exteriors, al Ministeri de l'Interior, a l'Ambaixada del Marroc, als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i als Grups Parlamentaris de Parlament Europeu, a les Nacions Unides, a les tres Federacions Catalanes d'ONG de Desenvolupament, Drets Humans i Pau, i a SOS Racisme."