Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La vuitena campanya de l'estudi de l'alguer de Mataró conclou que aquest tendeix a l'estabilitat

Escoltar

La vuitena campanya de l'estudi de l'alguer de Mataró conclou que aquest tendeix a l'estabilitat

L'alguer de Mataró tendeix a mantenir-se estable, tot i que cal tenir cura de certs aspectes negatius. Aquesta és una de les principals conclusions de la campanya anual d'estudi de l'alguer de Mataró que duen a terme una sèrie d'entitats i institucions, entre les quals hi ha l'Ajuntament de Mataró, des de l'any 1997.


L'estudi està coordinat per Gregori Muñoz-Ramos de l'Escola del Mar de Badalona, ha estat portat a terme pels voluntaris de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) de Mataró, i es troba sota la direcció científica de Javier Romero del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. A més, els treballs han rebut el suport de la Regidoria de Ciutat Sostenible de l'Ajuntament de Mataró, de la Confraria de Pescadors Sant Pere de Mataró, del centre d'immersió Blaumar i de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. Aquesta última entitat desenvolupa les tasques de difusió del projecte i dels seus resultats.


Els resultats de la campanya 2004 es presentaran avui a les 19.30 h a l'edifici del Consorci del Port de Mataró.


Per realitzar aquest estudi s'han instal·lat dues estacions delimitades per barres clavades al terra; l'estació I, a 12 m de profunditat, i l'estació II, a 20 m. Els paràmetres que s'utilitzen per analitzar l'estat de l'alguer són: l'alçada de la barra; la distància d'aquesta fins al límit de la praderia; la densitat, és a dir, el nombre de feixos d'alguer que hi ha en un m2; la cobertura, que és el percentatge de substrat que ocupa la planta viva respecte de l'ocupat per planta morta i sorra; i l'enterrament.


L'estudi assenyala certs aspectes positius i d'altres de negatius en l'evolució de l'alguer. Els aspectes negatius són, d'una banda, la regressió dels límits de les dues estacions, i de l'altra, que la part més antiga de l'estació II continua perdent densitat.


En canvi, cal remarcar com a aspectes positius el fet que la densitat de l'estació I i el global de l'estació II hagin augmentat, que la cobertura també hagi crescut en ambdues estacions, i que a l'estació II s'hagi observat la floració, tot i que no s'ha detectat la presència de fruits.


Després de la presentació de les dades obtingudes en la campanya de l'any 2004, l'investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Pere Renom, presentarà els resultats obtinguts en el seguiment de l'alguer, en relació a la quantitat de llum que li arriba. A l'alguer de Mataró, juntament amb dos punts més de la costa catalana, s'hi va ubicar durant un any un sensor de llum per mesurar la incidència d'aquesta sobre el desenvolupament de la planta.



Una activitat de voluntariat ambiental



L'estudi de l'alguer de mataró, que es duu a terme des de l'any 1997, té la peculiaritat de ser una activitat de voluntariat ambiental. Així, alhora que es fa un seguiment científic de l'alguer, es produeix un fenomen de sensibilització i educació ambiental en les persones participants i col·laboradores.


Aquest any han participat 63 persones voluntàries. En total, per fer possible l'estudi de l'alguer d'aquest any, s'han fet 85 hores de treball submarí. En els 8 anys que fa que dura aquest estudi, des del 1997, s'han fet 608 hores de treball submarí amb la participació de 191 voluntaris.



Signatura del conveni amb l'SPAS



D'altra banda, abans de presentar els resultats de l'informe, es durà a terme la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament de Mataró i l'SPAS per tal de continuar col·laborant en el projecte de conservació de l'alguer. L'Ajuntament donarà 3.000 € a aquesta entitat per les activitats ambientals que desenvolupa. En el marc del projecte alguer, l'SPAS s'ocupa de coordinar els submarinistes voluntaris, donar suport logístic, informar sobre els fons de Mataró, fer el seguiment fotogràfic i aportar el material gràfic a aquest projecte.



Primera immersió de l'any



Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el diumenge 5 de juny es realitzarà la primera immersió de la campanya de seguiment de l'any 2005. La jornada començarà a les 8 h amb una explicació sobre la metodologia que s'ha d'aplicar per obtenir les dades de camp, al local de l'SPAS al Port de Mataró. La immersió es durà a terme a les 9.30 h aproximadament.