Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa l’Escola de Feminismes i LGTBI coincidint amb la campanya del 8M

Escoltar

Mataró posa en marxa l’Escola de Feminismes i LGTBI coincidint amb la campanya del 8M

L’Ajuntament de Mataró posa en marxa l’Escola de Feminismes i LGTBI, un espai de trobada i reflexió format per un conjunt d’activitats mensuals que es portaran a terme durant el 2020. S’ha iniciat el mes de febrer amb diferents propostes formatives, i la representació de l’obra teatral “Jauría” sobre el cas de La Manada. Al març les activitats giren entorn el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que enguany se centra en les desigualtats en el món de la cultura i l’art.

L’Escola de Feminismes i LGTBI va adreçada a tota la població  i neix amb l’objectiu de situar a Mataró al mapa com a ciutat clarament feminista que treballa pel respecte a les diversitats sexuals i de gènere, per posar en relleu la trajectòria i el treball fet fins ara així com les aportacions del teixit associatiu en el desenvolupament d’aquestes polítiques.

L’Escola de Feminismes i LGTBI és una de les accions que recull el III Pla d’Igualtat de Gènere per la Ciutadania de Mataró i també engloba una de les accions estratègiques, la 120, del Pla de Mandat 2019-2023. Aquesta iniciativa coincideix amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 que fa referència a totes aquelles accions dirigides a aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes.

A partir de febrer s’han programat activitats al voltant d’un àmbit temàtic diferent cada mes amb l’objectiu de celebrar a principis de l’any 2021 un congrés de polítiques feministes i LGTBI que pugui recollir totes les conclusions, materials i aprenentatges de totes les activitats realitzades durant l’any 2020.

Una de les activitats a destacar, el 29 de febrer, és la representació de l’obra de teatre “Jauría”, una dramatúrgia a partir de les transcripcions del judici de La Manada, construïda amb fragments de les declaracions dels acusats i la denunciant, publicades als mitjans de comunicació. Una ficció documental de Jordi Casanovas, sota la direcció de Miguel del Arco, a partir d’un material molt real. Un cas que va remoure el concepte de masculinitat i la seva relació amb el sexe a la nostra societat. Un judici que va marcar un abans i un després.

 

Març, 8M enfocat en les desigualtats de gènere i les aportacions de les dones a l’àmbit de la cultura

Les desigualtats de gènere també són presents a l’àmbit de la cultura, i es tradueixen, sobretot, en una disparitat de presència de dones en espais de visibilitat, així com de reconeixement i de presa de decisions en l’esfera cultural. Cal visibilitzar les aportacions de les dones al món de la cultura i reflexionar sobre la necessitat de desafiar i trencar amb l’ordre establert per arribar a una veritable equitat.

En aquesta línia, la campanya del 8M conté més d’una vintena d’activitats durant tot el mes de març. El cap de setmana del dissabte 7 i el diumenge 8 de març es concentren moltes de les propostes, com la segona edició del Sorori-Art a la plaça de l’Ajuntament amb les actuacions de Clara Peya i Tribade entre d’altres, la concentració del 8M davant de l’Ajuntament amb la lectura del Manifest. L’acte acadèmic institucional està previst pel 11 de març, a les 20 h, a la Sala de Sessions de l’Ajuntament amb el títol “Repensant la cultura des de les aportacions de les dones”. Anirà a càrrec de la llicenciada en Història Moderna i Contemporània, codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i membre de Drac Màgic, Marta Selva. Al finalitzar l’acte hi haurà la interpretació musical de Maria Lamata.

Entre d’altres activitats hi ha exposicions, tallers, la projecció del documental “Les Resilients”,  la presentació del llibre “Dones reporteres de Mataró. 10 anys de ràdio, donant veu a les dones”, la commemoració del 20è aniversari de la Vocalia de Dones de Rocafonda, una caminada, l’hora del conte temàtic, entre d’altres.

 

Abril, aliances feministes i noves masculinitats

Les activitats de l’abril s’iniciaran el 31 de març amb una conferència de Gerard Coll-Planas, la presentació del dispositiu “Noves masculinitats”  a la xarxa d’Espais Joves, i es continuaran amb  una taula rodona amb Miriam Solà, Sam Fernández i Teo Pardo on s’abordarà com han anat les relacions entre moviments trans i feministes en els darrers anys i quines són les propostes actuals d’una agenda transfeminista. També es farà jornades de formació a professionals i en el marc de la celebració de Sant Jordi es presentarà el llibre “A la conquesta del cos equivocat” de l’activista Miquel Missé.

Durant aquest mes, Mataró acull la 3a edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans i enguany, entre les activistes convidades, hi ha la salvadorenya Karla Avelar, refugiada política a Suïssa que treballa pels drets del col·lectiu LGTBI i l’activista feminista de Sudàfrica, Lucinda Evans, que treballar per l’eradicació de la violència de gènere.


Maig, la LTBIfòbia i feminisme interseccional

El 17 de maig és el Dia mundial contra la LGTBIfòbia i es proposa abordar el combat de les violències contra el col·lectiu LGTBI mitjançant una activitat de visibilitat i oci que pugui ser també un reclam per la població LGTBI de Mataró. En aquesta línia, hi haurà una exposició, una xerrada i tallers adreçats a centres educatius i entitats.


Juny, visibilitat lèsbica i participació política de les dones

Juny és el mes per excel·lència de l’activisme LGTBI (28 de juny és el Dia Internacional pels drets del col·lectiu LGTBI) i per això es proposa donar visibilitat a les dones lesbianes i convertir Mataró en una de les seus del FIRE!!, La Mostra de Cinema Gai i Lèsbic i la celebració, per cinquè any consecutiu a Mataró, de la Festa de Tots els Colors.  


Setembre, Tracta i tràfic de persones

Al voltant del Dia Internacional contra la Tracta i el tràfic  de persones, s’obrirà el debat sobre abolicionisme, prostitució i  regularització  del treball sexual. També es projectarà el documental “Proxeneta” i es farà un posterior fòrum de debat en col·laboració amb la vocalia de dones Laia l’Arquera.


Octubre, envelliment i memòria. Sexualitats i gent gran des d’una perspectiva feminista

L’1 d’octubre és el Dia Internacional de la Gent Gran i aprofitant aquesta data es treballarà i es parlarà sobre la qüestió de l’envelliment de les persones gais, lesbianes i trans i quines són les seves necessitats. Per abordar-ho està prevista una conferència a càrrec del doctor en Treball Social i expert en gerontologia LGTBI, Josep Maria Mesquida; una formació específica per a personal municipal de residències i centres de dia i també la inauguració de l’exposició fotogràfica “Flores de Otoño” de Hanna Jarzabek que conta també amb un documental.


Novembre, commemoració del 25N

A banda dels actes relacionats amb el 25N, el Dia Internacional contra les violències masclistes, durant aquest mes es portarà a terme l’acte de clausura de l’Escola de Feminismes i LGTBI amb les conclusions que es desprenguin de tots els actes.

El mes de gener i febrer del 2021 està prevista la celebració d’un congrés de polítiques feministes i LGBTI que girarà entorn dels eixos de treball que s’han treballat a l’Escola de Feminismes i LGTBI adreçat a professionals i activistes de l’àmbit.

Publicat a