Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró vol ampliar l’oferta d’idiomes impartits a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) del Maresme

Escoltar

Mataró vol ampliar l’oferta d’idiomes impartits a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) del Maresme

La Junta de Portaveus, celebrada el 2 de juliol, va aprovar per unanimitat una Declaració institucional presentada pel grup municipal de la CUP per ampliar l’oferta d’idiomes impartits a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) del Maresme. 




El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:




“L’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) del Maresme és un centre públic, no universitari, d’ensenyament d’idiomes moderns. S’hi imparteix un ensenyament de règim especial amb una doble funció: afavorir l’aprenentatge d’idiomes al llarg de la vida i la certificació oficial del nivell de competència d’acord amb els nivells del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües del Consell d’Europa (MECR).




A les EOI de Catalunya s’hi poden estudiar els idiomes següent: alemany, anglès, àrab, català per a no catalanoparlants, coreà, espanyol per a estrangers, èuscar, francès, grec, italià, japonès, neerlandès, portuguès, rus i xinès.




Justament, algunes d’aquestes realitats lingüístiques ja són presents a la nostra ciutat, que compta amb un patrimoni lingüístic important i variat. Es calcula que a Mataró s’hi parlen més de 120 llengües diferents. En aquest sentit, ens fem ressò de la reivindicació que es va fer en el marc de la taula rodona del Dia Internacional de la Llengua Materna de 2018, en la qual es va suggerir la possibilitat d’incorporar més llengües a l’oferta d’ensenyaments de l’EOI del Maresme, que ara mateix es restringeix a l’anglès, el francès i l’alemany.




Ampliar l’oferta d’estudis d’idiomes a l’EOI del Maresme pot ser un revulsiu per a Mataró. Considerem necessari oferir la possibilitat d’incorporar estudis de català i espanyol per a estrangers, així com també trencar amb l’actual model eurocèntric i donar cabuda a idiomes que ja compten amb molts parlants a la nostra ciutat (amazic, xinès mandarí o àrab) i que en canvi no disposen de centres reglats que puguin expedir una titulació oficial que n’acrediti el coneixement. En el cas de l’amazic, la nostra ciutat podria esdevenir pionera, tal com també ho va ser en el cas de l’ensenyament primari, en la introducció d’aquesta llengua, segurament la tercera més parlada a Catalunya, a les escoles oficials d’idiomes.




També considerem que és important que des de l’Ajuntament s’afavoreixi el coneixement i l’estudi d’idiomes, atès que el poliglotisme és una eina útil per a obrir la nostra societat a altres realitats socials, econòmiques i culturals.




Per aquest motiu, el Grup Municipal de la CUP proposa a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró l’acord següent:




- L’Ajuntament de Mataró sol·licita al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que ampliï l’oferta d’idiomes i els recursos de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) del Maresme, donant cabuda a les llengües originàries de molts mataronins i mataronines, com ara l’amazic, el xinès mandarí i l’àrab, així com a les llengües catalana i espanyola”.