Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els temporals del passat desembre afecten l’estat de l’alguer de Mataró

Escoltar

Els temporals del passat desembre afecten l’estat de l’alguer de Mataró

 


Els temporals del passat desembre han provocat danys a l’alguer de Mataró, la praderia de posidònia que està situada davant de la costa del municipi i que és una de les més ben conservades de la costa catalana. Una immersió efectuada el passat mes de febrer en el marc del Projecte alguer de Mataró ha detectat que part de les plantes d’una de les estacions de control hagi estat arrencada pel fort onatge.

 

La immersió va anar a càrrec d’un equip format per submarinistes de l’Escola del Mar de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona, entitat que coordina el Projecte alguer, i de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró.

 

Estudi sobre l’alguer

 

Des de 1997, aquesta praderia de posidònia és objecte de recerca i seguiment mitjançant el Projecte alguer de Mataró, que compta amb la col·laboració de diferents organismes i entitats: Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Mataró; Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró (Patronat Municipal de Cultura); Escola del Mar de Badalona (Ajuntament de Badalona); Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona; Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS); Confraria de Pescadors Sant Pere de Mataró i el Centre d'Immersió Blaumar.

 

L’alguer de Mataró té una importància cabdal per a la qualitat ambiental del litoral. Dins del Projecte alguer es disposa de dues estacions d’estudi, el camp I i el II, situats a 12 i 20 metres de fondària respectivament.

 

El camp II no ha rebut un impacte gaire sever pels temporals, tot i que en algunes zones on la posidònia ja presentava un cert descalçament ara és molt més evident i posa en perill la seva estabilitat.

 

En canvi, el camp I ha rebut les conseqüències del temporal en tota la seva magnitud. Les mesures fetes han donat una pèrdua de sorra d’uns 18 centímetres de promig, que representa un volum enorme de sediment. La quantitat de sorra perduda en uns dies de temporal és equivalent a la que s’havia guanyat en un període de 12 anys. Això ha fet que restes de posidònia que havien quedat enterrades pel sediment quedi al descobert, i que gran part de la mata viva de posidònia del perímetre de l’alguer hagi estat literalment arrancada per l’onatge.

  

Futures immersions de control

 

Les entitats que formen part del “Projecte alguer” realitzen dos immersions anuals de control per fer el seguiment exhaustiu de l’estat de la praderia de posidònia a les dues estacions d’estudi. Serà durant aquestes immersions, previstes per al juny i setembre, quan s’obtindran més dades que permetin conèixer millor com està responent la planta després de les afectacions detectades.