Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una delegació europea visita Mataró per conèixer experiències sobre responsabilitat social de les pimes

Escoltar

Una delegació europea visita Mataró per conèixer experiències sobre responsabilitat social de les pimes

L'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) rebrà demà dimecres una delegació de 24 representants dels socis del Regne Unit, Itàlia i Eslovàquia en el marc de la iniciativa de la Comunitat Europea EQUAL, projecte RESSORT, per tal de debatre entorn a la responsabilitat social de les pimes. La visita a Mataró es fa en el marc d'una trobada transnacional que organitza la Diputació de Barcelona del 20 a 22 de setembre, durant la qual els participants podran conèixer també projectes desenvolupats a Barcelona i Sabadell.

La iniciativa EQUAL, projecte RESSORT, té com a objectiu principal vetllar per la qualitat de l'ocupació, objectiu compartit pel Pacte Local per l'Ocupació de Mataró i des d'on es treballa també aquesta temàtica.

La delegació que visitarà Mataró està composada pels socis de programa transnacional Equilibrium, que es desenvolupa en el marc de la iniciativa EQUAL. Es tracta de 24 persones procedents del projecte Adjust de Balance liderat per l'Ajuntament de Birmingham (Regne Unit), el projecte STORE liderat pel Consorzio Solaris d'Itàlia i el projecte Silver Heads Club liderat per l'Ajuntament de Bratislava (Eslovàquia).

A més de conèixer les actuacions en responsabilitat social endegades per l'IMPEM, la delegació visitarà dues empreses de la ciutat amb reconegudes pràctiques en aquest àmbit, concretament l'empresa SET-AVET i la Residència Laia l'Arquera. Les dues van ser reconegudes per l'IMPEM com a empreses socialment responsables.

SET-AVET és una empresa familiar amb profundes arrels al país i al sector tèxtil. El clima agradable de treball, la flexibilitat en horaris i permisos laborals, el tracte directe entre direcció i personal i la implicació de l'empresa en projectes en pro de la societat i la ciutat destaquen entre les bones pràctiques desenvolupades per l'empresa.

Per la seva banda, la Residència Laia ha tingut com a objectiu des dels seus inicis establir un pla de formació i de fidelització del seu personal per tal de corregir fets i tòpics com el suposat baix nivell de qualificació del personal del sector, els baixos nivells salarials establerts per conveni, la baixa motivació o la creença de que tenir cura d'avis i àvies ho pot fer qualsevol. Per tots aquest motius la residència està treballant en l'establiment d'un sistema de gestió altament professionalitzat i un codi ètic.

Treball desenvolupat des de l'IMPEM

L'IMPEM, com a soci del projecte RESSORT, dins de la iniciativa EQUAL, dinamitza un grup de treball que elabora eines i metodologies per potenciar entre les pimes de la ciutat la conciliació de la vida familiar i laboral i la gestió de la diversitat interna. Un dels eixos de treball és el cicle de seminaris sobre temàtiques relacionades amb la responsabilitat social, com són la conciliació de la vida laboral i familiar, la gestió de la diversitat dins de l'organització, la igualtat d'oportunitats en clau de gènere i la certificació del codi ètic i la memòria social.

Aquest seminaris tenen un doble objectiu: per una banda el formatiu i per altre cercar més bones pràctiques al territori en els diferents àmbits de la responsabilitat social, per tal de donar-les a conèixer i aconseguir difondre-les entre totes les pime de la ciutat.

A partir dels seminaris que es van fer l'any 2005 i de les empreses que hi van participar, es va elaborar el primer recull de bones pràctiques en responsabilitat social, llibre que es pot consultar a la web de l'Ajuntament. Durant el 1r trimestre del 2007 l'IMPEM editarà un segon llibret que reculli les bones pràctiques detectades a les pimes durant el 2006.