Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució sobre la implantació de sistemes de seguretat amb geolocalitzador

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució sobre la implantació de sistemes de seguretat amb geolocalitzador

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir una proposta de resolució, presentada pel grup municipal de C’s, sobre la implantació de sistemes de seguretat amb geolocalitzador, especialment per a persones amb diversitat funcional i infants.




El text es va aprovar amb els vots favorables del grup proposant, C’s, a més del PSC, CiU, ERC, PPC i PxC. Van votar-hi en contra els grups municipals de VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita. El text íntegre aprovat és el següent:




“No hi ha dubte que en el món de la innovació i la tecnologia, hi ha un gran marge d’evolució en l’àmbit de la Salut i el Benestar, així doncs, actualment hi ha moltes empreses de tecnologia, desenvolupant geolocalitzadors avançats en els àmbits esmentats.



Recentment entre molts d’altres els proposats per: Pulserasaid.com, IKanguro, Benestar sènior, etc. que estan desenvolupant dispositius econòmics i molt versàtils, que permeten localitzar o facilitar dades d’interès de la persona generalment malalta o amb dependència. Un conegut periodista els va definir com dispositius d’ADN social .




Així doncs, aquests sistemes de seguretat creats per tal de facilitar una identificació tant col•lectiva com individual, suposen una eina qualificada de molt profitosa pels Cossos i Forces de Seguretat, pels metges, o fins i tot pels ciutadans que assisteixen en situacions d’urgència a aquestes persones.




Alguns dels projectes són dispositius electrònics com el LOPE (localitzador personal), dispositiu que permet la localització remota permanent de persones amb deteriorament cognitiu lleu o moderat; d’altres són una petita polsera intel•ligent, des de la qual es pot accedir a les dades del responsable del portador de la polsera.




En el cas de la polsera, l’accés a la informació es fa per mitjà de tres formes: la més ràpida i àgil, és trucar al número d’emergències 112 i ells contacten amb els Mossos d’Esquadra. La segona és entrar mitjançant el portal web i posar el codi de la polsera. Per últim, hi ha l’opció més tecnològica que és mitjançant el codi QR amb un smartphone.




Aquest sistema s’utilitza en diversos tipus de col•lectius, el més comú és per a les escoles, casals de nens o esdeveniments de gran magnitud i acumulació de persones. D’altra banda, també s’està utilitzant per identificar persones amb diferents tipus de diversitat funcional (mentals/cognitives) o que puguin ser susceptibles a patir desorientació, com per exemple diagnosticades d’Alzheimer.




Pel que fa a les escoles, quan s’organitzen sortides o excursions amb els alumnes, cadascun d’aquests porta la polsera amb el seu respectiu codi per tal d’ésser identificat fàcilment en cas que es perdi del grup. D’altra banda, a nivell municipal també es podria implementar a l’estiu època d’estades, colònies o casals.



En aquests casos, la informació que conté la polsera és una fitxa amb les dades del col·legi i una variable, que en aquest cas conté la informació de la sortida concreta i les dades del tutor responsable de la mateixa. El temps de recuperació de les persones perdudes està comprès entre els 5 i els 8 minuts, dada que suposa un gran actiu i valor d’aquest sistema.




En el supòsit de ser utilitzada per persones que poden patir desorientació, la persona també porta la polsera i en el cas que abandoni l’edifici o marxi de manera inconscient, pot ser identificat d’una forma ràpida. És utilitzat en residències de gent gran o centres hospitalaris i psíquics.




Un dels últims exemples d’èxit d’aquesta implantació el trobem a un cas real a la ciutat de Sitges, on un nen es va perdre en una excursió amb el seu col•legi i es va trobar passats 5 minuts.




Actualment, el sistema està funcionant en diferents municipis com a sistema de seguretat públic, ens consta que a Mataró se n`ha fet ús d`alguns de similar per part d’entitats com Creu Roja, o fins i tot el propi consistori n’ha fet ús durant la celebració de les Santes.




El preu del sistema LOPE social està entre els 30-34€, si bé en la majoria de casos és subvencionat i de la polsera d’aquest sistema oscil·la entre 6,50€ per nen i per any, amb totes les sortides incloses, una mitjana d’unes 8-10 sortides anualment, quedant finalment, en uns 70 cèntims per sortida i nen.




És per això que entenem quelcom positiu l’estudi i la posterior implantació d’una manera progressiva d’aquest sistema de seguretat.




PROPOSTES D’ACORD




1- Facilitar informació sobre aquests sistemes i serveis, i les entitats del tercer sector que els faciliten, així com dels sistemes de finançament i/o subvenció en el seu cas, a tots els particulars i/o les escoles que ho demanin.




2- Implementar mitjançant la Taula del Tercer sector, la investigació, estudi i recerca de sinergies amb empreses de tecnologia, universitats, etc. per tal de millorar en la prevenció,control i pal·liació de la Salut dels nostres conveïns.




3- Mirar de concertar amb alguna empresa o entitat que gestionen les esmentades eines i plataformes, per tal de poder organitzar una prova pilot durant el curs que s’inicia en alguna de les escoles de la ciutat, de forma gratuïta amb la finalitat d’avaluar i valorar el servei".